Termín posledního rozloučení s Jaroslavem Němcem

Záchranný tým Autoklub Sport Rescue s lítostí oznamuje, že jej opustil Jaroslav Němec (19. 7. 1942 – 11. 10. 2019), doyen týmu, který s ním prožil všechny dosavadní sezony. Poslední rozloučení s Jaroslavem Němcem proběhne ve středu 23. října 2019 ve 14.00 hodin v Malé obřadní síni krematoria v Praze – Strašnicích.

Jaroslav Němec se v průběhu roku 1972 na Václavském náměstí, kde pracoval, často náhodně potkával s automobilovým závodníkem Cyrilem Svobodou z AMK Narex, které mělo poblíž své sídlo. Pánové si padli do oka, slovo dalo slovo a Jaroslav se stal součástí Svobodova závodního týmu, kde byl vším potřebným – technikem i osobním tajemníkem. Když na konci roku 1977 Cyril Svoboda ukončil svou závodní kariéru a transformoval svůj závodní tým na záchranný, spolupráce obou pánů nabyla ještě větší intenzity. Od roku 1978 záchranný tým, byť tvořený jediným záchranným vozidlem Lancia Beta (bývalým závodním vozem Cyrila), vyjíždí asistovat také k automobilovým závodům do zahraničí. Svou rozvážnou, diplomatickou povahou Jaroslav výborně doplňoval poněkud cholerického, ovšem charizmatického a pro věc zapáleného zakladatele záchranného týmu Cyrila Svobodu.

Když se počátkem roku 1980 konečně podařilo záchranný tým rozšířit na čtyři vozidla, stává se i Jaroslav plnohodnotným záchranářem a vytváří posádku se Zdeňkem Smetanou, který z místa spolujezdce Svobodovy Lancie povýšil na řidiče záchranné Tatry 623. V polovině osmdesátých let v souvislosti s nárůstem činnosti i počtu záchranářů Jarda přibírá funkci dispečera týmu a plnohodnotně zastupuje Cyrila Svobodu nejen při řízení týmu na jednotlivých závodech. V druhé polovině devadesátých let přebírá vedení záchranného týmu a prakticky jej vede až do svého skonu.

V posledních letech Jardu sice opakovaně trápilo zdraví, nicméně dobrá nálada a duchapřítomný, břitký humor jej nikdy neopouštěly. Přesto odešel náhle uprostřed příprav na podzimní školení záchranného týmu. Jaroslav Němec se zasloužil svou nenápadnou, ale soustavnou a důslednou prací o kontinuální chod týmu, který právě proto úspěšně funguje bez přerušení své činnosti až do současnosti. Přes své postavení se nikdy nestavěl na odiv, jako tak činil Cyril Svoboda, a vystupoval spíše jako řadový člen týmu. Tato možná až nemístná skromnost jej provázela celý život. Jaroslav byl bezvadný parťák, který nezkazil žádnou legraci a skvěle uměl nastalé situace s nadhledem sobě vlastním glosovat.

Záchranný tým AMK Narex během přestávky při závodech v roce 1978, zleva Jaroslav Němec, Jana Svobodová, Zdeněk Smetana a Cyril Svoboda

Jaroslav Němec při práci během jarního školení záchranného týmu v březnu 2019

Sdílet