Burčákový sraz karavanistů ve Strážnici

Karavanisté se minulý víkend sjeli do Strážnice na čtyřicátý ročník Burčákového srazu. Akci pořádal Caravan Club Strážnice. Zájem byl mimořádný a organizátoři vše zvládli díky dlouhodobé přípravě a skvěle naplánovaným programem.

Přijíždějící účastníci byli ,,vítáni“ u brány kempu retro hlídkou VB s následným zvážením obytného auta nebo karavanu. Postupně se během pátku zaplnili oba kempy přihlášenými 312 posádkami z celé ČR i Slovenska. V pátečním podvečeru byl 40. Burčákový sraz slavnostně zahájen ve velkém stanu vtipnou scénkou organizátorů ,, O setkání několika karavanistů v kempu a vzájemné výměně zkušeností,“ doplněnou rekvizitami karavanu, kterou ukončila písnička, kterou si zazpívali všichni. Do pozdních nočních hodin pak následovalo taneční veselí v retro kostýmech za doprovodu skupiny Rančeři.

V sobotním slunečném ránu hlasitý hudební budíček vyzval ospalé kempaře k půlhodinové rozcvičce. Následovaly pak další připravené programy toho dne – cyklovýlet, pohádkový les, prezentace obytných vozů HYMER, burza karavanistických věcí, karnevalový průvod na téma ZOO, losování sponzorských darů… Veselým zpestřením sobotního dne byla soutěž ve vaření guláše. Několik vtipně oblečených skupin kuchařů soutěžilo ve svých stáncích. Od ranních příprav surovin a ohniště, až do odpoledního posledního zamíchání finálního guláše byli kuchaři povzbuzováni svými příznivci. Veselou atmosféru po celý den udržovala country skupina Rančeři.

Porota i karavanisté se shodli, že všechny guláše jsou výborné, volba byla těžká, vyhrát však mohla jen jedna skupina. Celou aktivně náročnou sobotu zakončil společenský večer s hudební skupinou VERMONA. Během pobytu byly karavanistům nabízeny speciality z udírny, pivo i burčák a v bohatém programu si každý mohl vybrat, co ho zajímá. Nedělní dopolední ukončení ve stanu bylo již o bilancování srazu a rozloučení organizátorů s účastníky zpěvem a následným děkovným potleskem karavanistů.

„Tato velká setkání karavanistů jsou nejvíce o sdružování a setkávání s přáteli, což o tomto slunném zářijovém víkendu bylo při burčáku naplněno vrchovatě. Strážničtí pořadatelé vytvořili pro setkání karavanistů výborné podmínky, organizačně jsou už léta na tyto akce sehraní. Kdo pořádal někdy velký karavanistický sraz nebo se ho jen zúčastnil, ví, že je to o velké vzájemné toleranci a slušnosti,“ zhodnotil Vladimír Chomát, předseda Asociace Caravan Clubů v AČR.

Sdílet