Plochodrážní víkend snů

Česká plochá dráha zažila jeden z nejúspěšnějších dní své novodobé historie. Během soboty se naši reprezentanti postavili třikrát na stupně vítězů v závodech mistrovství světa.

Vše začalo soubojem mladých plochodrážníků v kategorii do 125 ccm. Na sever Německa přijeli naši jezdci obhajovat loňské prvenství, ale v silné konkurenci to nebylo vůbec snadné. A zejména Velká Británie měla ve startovní listině dvě silná želízka – Maxe Perryho a Lukeho Harrisona. Těm však zdatně sekundoval náš Adam Bednář, jezdec pražské Markéty. Nejmladší člen českého reprezentačního kvarteta vzdoroval až do poslední jízdy celého závodu a i když oba Britové nakonec nasbírali více bodů, náš mladík jim nic nedaroval a třetí místo je krásný výsledek. Již před poslední sérií bylo zřejmé, že medaile si rozebere právě tato trojice, ale až poslední jízda rozhodla o výsledku. Nešťastný začátek závodu prožili loňští medailisté Jaroslav Vaníček a Bruno Belán. Technické problémy v úvodních jízdách připravily Jardu Vaníčka o důležité body a skončil pátý. Bruno Belán si při pádu narazil prsty a dokončil devátý. Nicméně opět se potvrdilo, že nám vyrůstá silná plochodrážní generace, a že práce s mladými se naší ploché dráze jednoznačně vyplácí.

O několik hodin později začal v německém Güstrowě druhý finálový závod mistrovství světa juniorů. V jeho startovní listině má Česká republika jednoho zástupce a tím je jezdec pražské Markéty – Jan Kvěch. Jeden z největších talentů naší ploché dráhy se nezalekl nikoho ze svých soupeřů a především s vynikajícími Poláky sváděl vyrovnané souboje, které mu vynesly nakonec skvělé třetí místo. Před závěrečným finálovým závodem, který se uskuteční 4. října v Pardubicích, je na průběžně šesté pozici a vzhledem k minimálním bodovým rozestupům je ve hře o medaile.

Nejlepší sobotní výsledek pro příznivce naší ploché dráhy se nakonec zrodil v německé Vechtě. Mladíky vystřídali na zdejší dráze ti nejzkušenější a rozpoutali dramatickou bitvu o titul nejlepšího týmu světa v závodech na dlouhé ploché dráze. Jako favorité na zisk mistrovského titulu Long Track of National nastupují do závodu pravidelně němečtí jezdci. Suveréni této disciplíny začali s podporou deseti tisíc diváků skvěle a základní částí závodu prošli bez porážky. Ve vyřazovacích bojích na ně čekal český národní tým, jehož členy před závodem trápily zdravotní problémy. V úvodní jízdě naši jezdci podlehli Němcům poměrně jednoznačně a soustředili se především na souboj s Brity, Švédy a Holanďany o bronz. Podle všech předpokladů se boj o zlato měl odehrát mezi Německem a Francií. Naši pak porazili postupně Holandsko a Švédsko, těsně podlehli Britům. A pak to přišlo. Němec Fienhhage sice vyhrál semifinále, ale za ním přijela trojice našich, která tak semifinálovou jízdu vyhrála a do finále postoupila na úkor největšího favorita. Ve finále nás tak čekala Francie. Více jak dvě kola závěrečného boje o titul to dokonce vypadalo na absolutní senzaci, ale nakonec Francouzi náš tým udolali a o jediný bod získali mistrovský titul. Možná je to zvláštní, ale daleko více slavili poražení. Během chvíle bylo zapomenuto, že necelý kilometr chyběl k titulu, naše plochá dráha totiž druhým místem zaznamenala v této disciplíně historicky nejlepší výsledek.

Sdílet