První ročník Memoriálu Jiřího Bergra na jedničku

Poslední prázdninový víkend se jel na Liberecku 33. ročník Mezinárodního mistrovství České republiky v ručním ovládání aut. Od letošního ročníku nese název Memoriál Jiřího Bergra na památku zakladatele a dlouholetého organizátora této soutěže pro handicapované motoristy.

Je tomu necelý rok, co na nás Jirka Bergr kouká z výšin nebeských. Jirka byl závodník tělem i duší a proto se této své vášně nevzdal ani po těžké nehodě při závodě ve Zvolenu. Začal pořádat automobilové závody pro handicapované a tím přinesl nejen možnost plnit si nejeden sen – zazávodit si i s tělesným handicapem, ale také pomohl ke zlepšení řidičských schopností. Kde jinde než na uzavřené trati si lze vyzkoušet, co auto zvládne, jaké jsou jeho i řidičovy schopnosti? Proto je nám ctí, že můžeme v pořádání tohoto závodu pokračovat,“ předeslal Pavel Vindyš, předseda Výkonného výboru Asociace zdravotně postižených motoristů AČR.

Během dvou dnů účastníci absolvovali pět disciplín. V pátek se na autodromu v Sosnové konaly jízda zručnosti, slalom a okruhy na závodní dráze. V sobotu se startovalo z Liberce na asi stokilometrovou orientační soutěž, jejíž součástí byly sprinty na letišti v Mimoni. „Orientační soutěž dala oproti minulým letem všem zabrat, o to víc byla zajímavější a zábavnější. V nejednom autě stoupla teplota při vyměňování si názorů, jakou správnou cestou se vydat. Nakonec do cíle všichni ve zdraví dojeli,“ dodala se smíchem Gabriela Knapová, místopředsedkyně Výkonného výboru Asociace zdravotně postižených motoristů AČR.

Hlavním partnerem soutěže byla brněnská společnost CanoCar, která mimo jiné nabízí služby pro zdravotně postižené. V této oblasti má od roku 1997 bohaté zkušenosti. „Těmto klientům prodáváme a zajišťujeme financování vozů Suzuki, ale provádíme i úpravy vozidel různých značek. Poskytujeme náhradní vozidlo a v autoškole provozujeme výuku ve speciálně upraveném vozidel,“ představil Jiří Vaverka, jednatel společnosti, který se osobně Memoriálu účastnil a byl jedním ze startérů soutěžních disciplín.

Závěr soutěže byl korunován slavnostním večerem, který moderoval známý sportovní televizní redaktor Michal Dusík. Všichni byli oceněni medailí a vítězové obdrželi ještě poháry. „Na stupních vítězů však nebyli jen handicapovaní, ale také ´choďáci,´ kteří si s námi přišli zazávodit, měli svoji kategorii,“ doplnila Gabriela Knapová.

 „Asociace zdravotně postižených motoristů AČR zaslouží slova chvály, její členové udělali velký kus práce. Je výjimečné, že se povedlo tak rychle navázat na práci Jirky Bergra a uspořádat jeho Memoriál. Autoklub ČR přiložil významnou ruku k dílu a děkuji všem, kteří se na konání této soutěže podíleli. Věřím, že Jirka by měl z tohoto podniku radost,“ zhodnotil Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR.

Myslím, že se Memoriál vydařil a Jirka by byl na nás pyšný!

Rádi bychom poděkovali nemalému počtu osob, díky kterým můžeme tento závod pořádat. Ať už je to Autoklub České republiky, realizační tým, závodníci samotní nebo sponzoři. Rádi bychom extra poděkovali Pavlu Konečnému – výkonnému řediteli Autoklubu a řediteli závodu Memoriálu – jeho týmu za pomoc a cenné rady při organizaci závodu; paní Aleně Burianové – pravé ruce Jiřího Bergra – za mnoholeté podílení se na organizování závodů a předání nám „know how“; Ing. Sobotovi a jeho týmu za vstřícnost a ochotu pomoci při realizaci závodu, za zajímavou trať jízdy zručnosti a za krásně postavenou AOSku; Justovým – časomíře – za pečlivé měření našich výkonů a počítání výsledků; Miroslavu Kláskovi – traťovému komisaři – který se o nás krásně staral; Jiřímu Vaverkovi – CanoCar – za finanční podporu a hezká funkční trička; Richardu Hendlovi – Autosport Hendl – za finanční podporu; Michalu Drásalovi – Warmup Liberec – za finanční podporu; Letišti Mimoň za zapůjčení dráhy na sprinty; společnosti DIAMO za propůjčení jejich parkoviště; a v neposlední řadě také Michalu Dusíkovi za krásné komentáře při vyhlašování vítězů. Za pořadatelský výbor Gabriela Knapová

Sdílet