VÍKENDOVÝ KALEIDOSKOP – automobilový sport – 35. týden 2019

Připomeňme si nejdůležitější podniky automobilového sportu, které přinesl víkend 31. srpna a 1. září 2019.

ZÁVODY NA OKRUZÍCH – ME TAHAČŮ – TOTAL CZECH TRUCK PRIX MOST

Evropský šampionát tahačů FIA ETRC zavítal o víkendu na mostecký autodrom. Total Czech Truck Prix doplňovaly vložené série Seyffarth Audi Sport R8 LMS Cup a Kia Platinum Cup. Program začal už páteční spanilou jízdou šestitunových monster po mosteckých ulicích. Mezi aktéry spanilé jízdy nechyběl ani tentokrát pětinásobný německý šampion Jochen Hahn či jeho krajanka a rovněž vynikající jezdkyně Steffi Halm. Pozornost diváků se pochopitelně upírala také k českému želízku v ohni, jímž byl Adam Lacko z týmu Buggyra Racing. Dlouho očekávané závody trucků bohužel předčasně ukončila silná průtrž mračen. Na mokré trati odjely závodní jízdy pouze vložené série Seyffarth Audi Sport R8 LMS Cup a Kia Platinum Cup. V případě trucků nebyl start možný s ohledem na hmotnost těchto speciálů a profil pneumatik, které nedokáží odvádět vodu tak efektivně, jako u osobních vozů.

RALLYCROSS – MMČR – RX MELK

Závěrečný podnik českého mistrovství v rallycrossu se konal na krásné trati v rakouském Melku. Tento závod se jel společně s rakouským a italským šampionátem a českou trofejí historických automobilů, takže startovní listina byla plná skvělých jezdců. Hvězdou podniku byl Gianluigi Galli, bývalý jezdec MS v rally. „Gigi“ startoval s vozem Kia Rio v divizi Supercars a z Melku si odvezl vítězství. V Autoklub MMČR v rallycrossu je tedy dobojováno, děkujeme všem za vydařenou sezónu.

AUTOKROS – KONTEJNERY LOUDA MMČR – DOLNÍ BOUSOV

Také autokrosová sezóna se pomalu blíží do svého letošního finále. Předposlední podnik Kontejnery Louda MMČR v autocrossu se konal v Dolním Bousově. Tato trať je zajímavá jílovitým povrchem, který buď hodně práší, nebo se hodně klouže. A někteří startující jezdci si užili obou variant, protože před finálovou jízdou TAX začalo silně pršet. Autokrosové závody jsou vždy plné napínavých soubojů a bylo tomu tak i v bousovském areálu Rachvala. Nechyběly ani opakované starty a havárie. Po sečtení výsledků je jasné, že o letošní mistrovské tituly se bude tvrdě bojovat ještě na závěrečném podniku v Sedlčanech. Obzvlášť v Superbuggy to bude velká mela. V této divizi zvítězil v Bousově Zdeněk Antony, druhý dojel Petr Bartoš a bronz patří Martinovi Hrubému. V „šestnáctistovkách“ předváděl krásný souboj Petr Nikodém s Milanem Vaňkem. Vítězem se stal Petr Nikodém, Vaněk skončil druhý a Samuel Peták třetí. Kuba Novotný byl suverénem v JuniorBuggy, druhý dojel Ondra Medlík a třetí dokončil Daniel Pytloun. První místo v „plechovkách“ vybojoval Luboš Kužel, druhý dojel Jirka Bret a třetí Marcel Dlesk.

ZÁVODY DO VRCHU – ME – GHD PETROL ILIRSKA BISTRICA

V závodech do vrchu byli čeští jezdci vždy velmi úspěšní a také v současné době se mohou měřit s absolutní evropskou špičkou. Předposlední podnik evropského šampionátu se jel o víkendu ve Slovinsku v Ilirske Bistrici. Jedenáctý závod letošní sezóny provázelo nesnesitelné horko. Časy prvních tréninkových jízd ukázaly, že se všichni opět zrychlili a evropské mistrovství má vysokou úroveň. Pětikilometrovou trať zajížděli nejrychlejší jezdci v čase pod 2 minuty průměrnou rychlostí přes 150 km/hod. V absolutním pořadí byl nejrychlejším českým jezdcem Dušan Nevěřil na 8. místě. Hned za ním se umístil Petr Vítek. Petr Trnka dojel dvanáctý jako nejrychlejší dvoulitr. Do první patnáctky se vešel ještě Dan Michl na 13. pozici. Vítězem se stal legendární Simone Faggioli.

CROSS COUNTRY RALLY – MČR – BAJA POLAND

Posádka týmu Big Shock Racing ve složení Macík, Tomášek a Švanda startovala na Baja Pland jako jediný kamion. Je tedy jasné, že svoji kategorii vyhráli, ale Martin Macík předjel také hodně osobních automobilů. Se svým dakarským speciálem skončil jako jedenáctý v absolutním pořadí.

Sdílet