VÍKENDOVÝ KALEIDOSKOP – motocyklový sport

Připomeňme si nejdůležitější podniky motocyklového sportu, které přinesl čtvrtý srpnový víkend, konaly se ve dnech 24. a 25. srpna 2019.

MOTO GP – BRITISH GRAND PRIX

Dlouhý a široký okruh Silverstone hostil letošní dvanáctou velkou cenu mistrovství světa MotoGP. Ve třídě Moto3 dojel Filip Salaš na 21. místě, Kuba Kornfeil skončil šestnáctý.

V nejprestižnější třídě MotoGP přišel hned po startu velmi dramatický okamžik. V pravé zatáčce spadl Fabio Quartararo a jeho motorka vletěla přímo před přední kolo Andrei Doviziosa. Ten spadl opravdu těžce, ale vyšetření v nemocnici naštěstí neprokázalo žádné větší zranění. Velkou bitvu předváděla dvojice Marquez – Rins. Alex bojoval s Marcem celý závod a obrovské drama vyvrcholilo v poslední zatáčce. Rins byl rychlejší na výjezdu a předjel Marqueze až na cílové čáře. Zvítězil s náskokem 0,013 sekundy!!

Velkou událostí v Moto3 je přestup Filipa Salače do týmu VNE Snipers, který patří v této třídě k nejlepším. Jeho jezdci se obvykle pohybují v čelní skupině, například na Red Bull Ringu obsadili první dvě místa. Týmu patří také nový rekord na okruhu v Silverstone, který o víkendu zajel talentovaný italský jezdec Tony Arbolino. A právě Tony bude v příští sezóně Filipovým týmovým kolegou.

www.motogp.com

MOTOKROS – KŮTA MMČR – JINÍN

V Jiníně u Strakonic se rozhodovalo o letošních mistrech ČR v motokrosu. A bylo to dramatické finále, protože před závěrečným podnikem Kůta MMČR nebylo zdaleka rozhodnuto, a to především v nejprestižnějších třídách MX1 a MX2. Ve třídě MX1 se stal mistrem ČR Bence Szvoboda o pouhé dva body před Filipem Neugebauerem. Třetí místo obsadil Václav Kovář. Ve třídě MX2 může mistrovský titul slavit Martin Krč, druhé místo patří Šimonu Joštovi a třetí je Jonáš Nedvěd. V „Ženách“ dominovala Kristýna Vítková a titul ve třídě Veterán získal už s předstihem Martin Žerava. Všem gratulujeme a díky za super sezónu.

www.czechmx.cz

MOTOKROS – MXGP – SWEDISH GP

Jezdec týmu JD Gunnex KTM Racing a člen ACCR Czech Talent Teamu – Petr Polák si ze Švédska odváží další dva body z mistrovství světa v motokrosu ve třídě MX2. Petr startuje pouze v evropské části MXGP a počtvrté za sebou skóroval. Tentokrát si vyjel body za 19. místo.

www.mxgp.com

ENDURO – MMČR a PČR – PLASY

Druhý podnik domácího šampionátu endura TM Moto Racing Coufal MMČR a PČR se uskutečnil v Plasech. Pořadatelé z KP Enduro Klubu připravili krásný podnik a jsou dobře připraveni na příští sezónu, kdy se v Plasech pojede Mistrovství Evropy. Sedmdesátikilometrový okruh se jel v sobotu čtyřikrát a v neděli třikrát. Jezdci tak absolvovali bezmála 300 kilometrů a 21 rychlostních zkoušek. Vítězem se stal s plným počtem bodů Patrik Markvart, před Jiřím Hádkem a Robertem Friedrichem.

MINIRACING – MMČR – VYSOKÉ MÝTO

Osmým podnikem pokračovalo ve Vysokém Mýtě Mezinárodní mistrovství České republiky v disciplíně Miniracing. Tento podnik byl vypsán pro třídy Mini GP Stock, Mini GP Open, Minimotard, Jawa 50 RS a Jawa 50 GP. Závody byly vypsány na 12 minut + dvě kola. Na 1142 metrů dlouhé trati probíhaly krásné souboje, a i když to jsou malé motocykly, nabízejí velké závody. Byla to fakt super podívaná.

www.motojunior.cz

OKRUHY – MMČR, ALPE ADRIA – GROBNIK

Mezinárodní mistrovství České republiky silničních závodů motocyklů pokračovalo v chorvatském Grobniku pátým podnikem. MMČR se jede společně s Alpe Adria cupem a diváci tak mohli sledovat třídy SSP300, STK600, STK100, SBK, AA Cup 600, AA Cup 1000 a Honda Talent Challenge.

Sdílet