Světové setkání karavanistů v Châteaubriant

Letošní světové setkání karavanistů 88. FICC RALLY 2019 se uskutečnilo v bretaňském městě Châteaubriant na přelomu července a srpna.

Francouzští pořadatelé připravili prostorný areál výstaviště nedaleko historického centra města. Výhodou byla velká vybavená hala se zázemím, která pojala bez problémů všechny zúčastněné nejen na slavnostní zahájení, ale i na všechny kulturní a gastronomické akce, které tady byly v rámci týdenního setkání pořádány.

Slavnostní průvod proběhl tradičně se sjednocenými oděvy účastníků, nebo v krojích, se státními vlajkami v čele jednotlivých výprav států. Po shromáždění všech karavanistů před halou a vzájemném vítání, se v čele s hudebním doprovodem pozdravili účastníci dlouhým průvodem také v ulicích s obyvateli města. Cílem pak byla hala se slavnostním zahájením v režii organizátorů rally. Přítomen byl prezident FICC João Alves Pereira a představitelé města. Večer zakončila taneční zábava.

Následující dny už bylo možné využívat přihlášené zájezdy do okolních historických měst, organizované i individuální cyklovýlety po okolí, nebo vláček, který jezdil každou hodinu z kempu do 3 km vzdálené historické části města. Možnost byla kdykoliv navštívit zdarma místní hrad, jeho pěkné zahrady, krásnou katedrálu a projít si historické centrum města.

Několikadenní provoz srazu připravili a zvládli pořadatelé na jedničku. Rovněž zájezdy a další večerní kulturní programy, včetně ukázky středověkého souboje na koních. Za vše patří organizátorům velký dík, srazu se zúčastnilo 436 posádek z 26 států včetně České republiky, ale například také Japonska, Koreje, Taiwanu a Číny.

„Tyto každoročně hojně navštěvované akce, sdružující karavanisty z celého světa, jsou odrazem touhy po cestování v klidu a míru, touhy po poznávání nových krajin a setkávání s přáteli z jiných kultur. Přátelství zde uzavřená přetrvávají dlouhé roky, navzdory různým politickým situacím,“ uvedl Vladimír Chomát, předseda Asociace caravan clubů AČR, který se letošního světového setkání karavanistů účastnil.

Na generálním shromáždění, které se uskutečnilo v rámci světového srazu, informoval prezident Periera delegáty o finanční situaci, rozpočtu a o kongresu v Lisabonu při příležitosti 85. výročí založení organizace. Důležitým bodem bylo hlasování o místech konání FICC v dalších letech:

  1. FICC RALLY – JAPONSKO – FUKUŠIMA podzim 2019

  2. FICC RALLY – ITÁLIE – ŘÍM 24.7. -2.8. 2020

  3. FICC RALLY – IRSKO – DUBLIN 29.7. -7.8. 2021

  4. FICC RALLY – RUSKO – MOSKVA 29.7.- 7.8. 2022

  5. FICC RALLY – ČÍNA – ŠANGHAJ podzim 2022

Sdílet