VÍKENDOVÝ KALEIDOSKOP – automobilový sport

Připomeňme si nejdůležitější podniky automobilového sportu, které přinesl čtvrtý srpnový víkend, konaly se ve dnech 24. a 25. srpna 2019.

AUTOCROSS – ME PŘEROV

Skvělý výsledek zaznamenali dva čerství členové ACCR Czech Talent Teamu – Petr Nikodém a Kuba Novotný. Na sedmém podniku ME v Přerově oba dokázali, že do týmu juniorských talentů patří právem. Petr Nikodém zvítězil v divizi Buggy1600, Jakub Novotný skončil na třetím místě v JuniorBuggy. Také v dalších divizích byli naši jezdci úspěšní. V „plechovkách“ byl Otakar Výborný druhý a Jan Bartoš třetí, v nejsilnější divizi SuperBuggy obsadil třetí místo Zdeněk Antony. Všem gratulujeme.

www.autokrosar.cz

ZÁVODY DO VRCHU – ÚSTECKÁ 21

Krásná trať vedoucí na Andrlův chlum v Ústí nad Orlicí ožila o víkendu burácením soudobých i historických závodních speciálů. V pořadí 62. a 63. ročník Ústecké 21 se jel jako MMČR, Evropský pohár soudobých automobilů a Mistrovství Evropy historických vozů. Diváci tak mohli sledovat naši kopcovou elitu, doplněnou o několik rychlých „Evropanů“. Jedním z nich byl například Sebastien Petit, který v Ústí nad Orlicí startoval poprvé, ale hned zajížděl velmi rychlé časy. Nestačil na něho ani držitel loňského traťového rekordu – Miloš Beneš, které měl problém z adhezí svého speciálu v horní polovině trati, kde byl položen úplně nový povrch.

Miloš Beneš o svůj rekord přišel v neděli, když mu ho sebral právě zmíněný Sebastien Petit. Francouzský pilot s vozem Norma prolétl cílovou fotobuňkou v čase 1:42,83 a stal se tak nejen absolutním vítězem závodu, ale také novým držitelem traťového rekordu.

Milým hostem Ústecké 21 byl Miroslav Adámek (na snímku) – legendární závodník, který právě slaví své osmdesáté narozeniny. I když startoval pouze jako předjezdec, bylo vidět, že nic ze svého jezdeckého umění nezapomněl. S krásným NSU TT potěšil mnoho fanoušků. Vždyť poprvé jel Ústeckou 21 už v roce 1972. Gratulujeme všem vítězů a děkujeme za krásný podnik.

www.ustecka21.cz

ZÁVODY NA OKRUZÍCH – SLOVAKIARING – SLOVENSKO

Mezinárodní mistrovství České republiky – sprint a vytrvalostní závody se konalo u našich sousedů na Slovensku. Kromě českého mistrovství se na Slovakiaringu jel národní šampionát Slovenska, Polska, Maďarska, Rakouska a Slovinska, a k tomu Středoevropská trofej FIA a pohár ESET V4 cup. Takže závodní program byl opravdu nabitý.

Podnik byl rozdělený na kvalifikace, sprinty vypsané na 10 kol a hodinové vytrvalostní závody Endurance. Divácky nejzajímavější byly sprinty divizí 4 a 5, spojené s vozidly GT (GT3) a prototypy. Sobotní večerní vytrvalostní závod Endurance vyhrál Aleš Jirásek s vozem Praga R1T. Noční bouřka přinesla prudký liják, který zaplavil i část okruhu a nedělní program musel být oproti původnímu harmonogramu zkrácen. Z našich jezdců se dařilo také Dušanovi Kouřilovi, který startuje v TCR Eastern Europe za K2 Engine ACCR Czech Team. V sobotu dojel třetí, v nedělním závodě zvítězil.

www.slovakiaring.sk

RALLY – DEUTSCHLAND RALLY

Hned další víkend po Barum rally se v Německu jela Adac Rallye Deutschland. Krásná soutěž mistrovství světa, specifická svými rychlostními zkouškami ve vinicích a obávaným testem Panzerplatte. Trať ve vojenském újezdu Baumholder lemuje spousta „hinkelsteinů“, které nepřejede ani tank, natož rallyový speciál. Protitankové zábrany vytrestaly už hodně posádek a Panzerplatte patří k nejsledovanějším erzetám soutěže. V Německu letos dominovaly Toyoty, jejichž posádky obsadily první tři pozice (Tänak, Meeke, Latvala). Nás těší vítězství posádky Jan Kopecký – Pavel Dresler v kategorii RC2. Honza dojel absolutně jedenáctý, jako první jezdec s vozem specifikace R5.

www.adac-rallye-deutschland.de

Sdílet