Těžké podmínky v Mostě zvládli mladí silničáři na výbornou!

V sobotu 10. srpna 2019 pokračoval seriál MMČR a MPČR v miniracingu. Jezdce přivítal polygon v Mostě, který se do kalendáře seriálu vrátil po roční pauze a pro některé tak závod znamenal premiéru na tradičním severočeském závodišti. Předpověď počasí byla sice příznivá, ale bohužel se nevyplnila. Na závodníky tak čekal těžký den s tratí, jejíž přilnavost se v průběhu dne měnila.

Startovní listina čítala 59 jezdců. Nejpočetnější obsazení na startu měl závod spojených tříd Jawa 50 GP a Jawa 50 RS, což potěšilo oko především starších fanoušků. A právě populární Jawy zahajovaly závodní odpoledne. V kategorii Jawa 50 GP nenašel přemožitele Lukáš Plíšek, který po vyhrané kvalifikaci ovládl oba závody a připsal si maximální počet 50 bodů do tabulky seriálu. Prakticky podobný průběh měl závod i v kategorii Jawa 50 RS, kde dominoval Miloslav Vlček.

Rozhodně dramatičtější průběh nabídla kategorie Mini Moto Junior A, kde v prvním závodě zvítězil Vít Bromovský. Ve druhé jízdě však nebodoval a umožnil tak vyhrát nejen jízdu, ale i celý závod svému týmovému kolegovi Romanovi Durdisovi, kterého na stupních vítězů doplnili Nikolas Zanin a Filip Hromada. Třída Mini Moto Junior B se stala kořistí Adama Vyskočila, který si připsal za celý závod 45 bodů. V první jízdě ho totiž překonal Jan Verner na motocyklu GRC, ten si tak z Mostu odváží pohár za druhé místo celkově. „Béčka“ měla společný závod s kategorií Senior Open 50, kde ovládl kvalifikaci i obě jízdy Tomáš Zdařil se startovním číslem 23.

Mezi většími motocykly z kategorií Mini GP Stock a Mini GP O byly k vidění velmi pěkné výkony, ale i pády. Ve spojených jízdách těchto kategorií byl vždy nejrychlejší Lukáš Kubík z Mini GP O a po zásluze si na vyhlášení stoupl na nejvyšší stupínek. Ve třídě Mini GP Stock průběh tak jednoznačný nebyl. První jízdu ovládl Daniel Tureček, ve druhé už se mu však tolik nedařilo a vítězství pro sebe získal Matyáš Eliáš ze Smrz Academy. Poslední mistrovskou třídou na startu byly rychlé Mini GP Open doplněné o jediný minimotard Matúše Kotteše. V kvalifikaci byl nejrychlejší Jakub Gurecký následovaný Alešem Ederem, ve stejném pořadí dokončili i první jízdu. Ve druhé jízdě přeskočil Aleše Edera Marek Kindermann a stupně vítězů tak byly obsazené v pořadí Gurecký, Kindermann, Eder.

Závěr programu jízdy obstarali nemistrovští Akademici. Perfektní startovní pole rovných deseti motocyklových nadějí jistě předpovídá kvalitní budoucnost českých závodů silničních motocyklů. „Je pravdou, že jsme trochu bojovali s vodou, což se promítlo zejména v posunu časového harmonogramu. Ale i to k závodům patří. Někomu se jezdit za mokra líbí, někomu ne. Myslím, že si to každopádně většina kluků a holek užila. Důležité je, že jsme se obešli bez vážných nehod a zranění, což je základ. Potvrdila se i stabilní účast jezdců v letošním ročníku šampionátu, jejich počet ve srovnání s loňskou sezonou stoupl,“ zhodnotil Matěj Smrž, předseda Komise silničních závodů motocyklů.

Příští závod MMČR a MPČR se bude konat 24. srpna ve Vysokém Mýtě.

Sdílet