Jubilejní Priessnitzův okruh veteránů Jesenickem

Šestý podnik letošního Poháru historických vozidel ASOCIACE VETERAN CAR CLUBŮ V AČR se v sobotu 10. srpna 2019 jel v České Vsi u Jeseníku. Priessnitzův okruh letos oslavil jubilejní dvacátý ročník rekordní účastí, na start se postavilo 49 automobilistů a 38 motocyklistů. Orientační soutěž, kterou pořádá agilní Auto moto veterán klub v AČR Česká Ves, tradičně jedou také zahraniční posádky, letos přijely ze Slovenska, Polska, Německa a Belgie.

Od rána se začal plnit areál před místním klubovým Veterán muzeem, v prostorách klubu probíhala registrace vozidel. Diváci si mohli prohlédnout nablýskané stroje, účastníci si vyměňovali zkušenosti z minulých závodů a z údržby svých historických miláčků, nebo jen tak kamarádsky klábosili o životě. Pořadatelé zajistili pro všechny ranní kávu a domácí koláče. Předstartovní rozpravu vedl ředitel závodu Josef Machač. Start prvního vozidla do soutěže byl v 11 hodin, další následovala v minutových intervalech.

Automobily a motocykly vyrazily z České Vsi přes Písečnou k polským hranicím, podél kterých pokračovala trasa obklopená nádhernou přírodou a výhledy do hor do nejvyššího místa, kterým byl se 780 m n. m. Rejvíz. Z něj už následoval sjezd do Jeseníku a cesta zpět do areálu Auto moto veterán klubu Česká Ves. Orientační jízda podle itineráře byla doplněna soutěžními úkoly. Na jednom z kontrolních stanovišť soutěžící poznávali různé motoristické součástky umístěné v krabici jen s otvory pro ruce, na dalším pak hmatem hádali automobilové značky skryté pod černou fólií. Za úkol měli po cestě i zjistit různé údaje z objektů podél trati.

Po návratu následoval vynikající oběd, zájemci měli možnost ochutnat i zdejší už legendární uzená žebra připravovaná na bývalé vojenské polní kuchyni. Po obědě pro motocykly proběhla soutěž v jízdě pomalosti, automobilisté museli prokázat své řidičské schopnosti v jízdě zručnosti.

Priessnitzův okruh navazuje na tradici první československé Tourist Trophy, která se jela poprvé na okruhu u Karlovy Studánky v roce 1926. Vizuál závodu tak společně s podobiznou zakladatele lázeňství Vincence Priessnitze zdobí i Eliška Junková ztvárněná za volantem Bugatti.

Hlavního pořadatele Jiřího Hauerlanda, který se léčí po úrazu, zastoupil tým vedený Josefem Machačem. „Jsem rád, že nám vyšlo počasí, děkuji všem partnerům, obci Česká Ves za podporu a účastníkům závodu, věřím, že si soutěž letos opět užili,“ sdělil Josef Machač. Také v tomto roce přijel na Priessnitzův okruh Willy de Hoog se svou manželkou Mady z bruselských Antverp! Nejkrásnějším automobilem byla vyhlášena Tatra 11 z roku 1923 Ivo Fichtnera, v kategorii motocyklů pak Harley Davidson Josefa Urbáška z roku 1929. Nejelegantnější posádku podle poroty vytvořila se svou spolujezdkyní Libuše Šulcová, která ve svých třiaosmdesáti letech s bravurou řídila sajdkáru BSA z roku 1928. Výsledky v jednotlivých kategoriích najdete na stránkách www.veteranklub.cz.

Na snímku u stolu zleva Willy De Hoog s manželkou Mady, ředitel závodu Josef Machač, nad nimi Ladislav Lukeš, člen organizačního týmu.

Auto moto veterán klub v AČR Česká Ves provozuje ve svém areálu Veterán muzeum pro širokou veřejnost.

Nejelegantnější posádkou v dobovém oblečení byla se svou spolujezdkyní vyhlášena Libuše Šulcová.

Sdílet