Škodovky na Rally Monte Carlo Historique

Czechs4Monte.cz 2020 – projekt, který vznikl jako reminiscence na legendární Modrý tým Aero. 24. února roku 1934 odstartovaly z Opletalovy ulice v Praze tři vozy Aero a vyjely přes Evropu na cestu do severní Afriky. Projekt Czechs4Monte.cz 2020 se vydá s vozy Škoda na cestovatelskou pouť ve stopách českých účastníků Rallye Monte Carlo. Auta s okřídleným šípem v něm startovala poprvé v roce 1912. V lednu příštího roku vyjedou škodovky od klubového domu Autoklubu ČR na Rallye Monte Carlo Historique 2020.

Historická soutěž se jede několik dní po úvodním podniku mistrovství světa v rallye a má svůj specifický formát. Posádky startují z několika evropských měst a do centra soutěže míří tzv. hvězdicovou jízdou. Už cesta do Monaka je tak samotným dobrodružstvím. Trať pak pokračuje měřenými testy, rozloženými do pěti dnů. Soutěž je oficiálně vedená jako rallye pravidelnosti. Historické Rallye Monte Carlo se mohou účastnit pouze značky a typy automobilů, které startovaly v hlavní soutěži v letech 1955-1980.

Zážitky z našeho prvního startu na Rallye Monte Carlo Historique v roce 2016, inspirace neopakovatelnou atmosférou monacké soutěže a právě striktní pravidla předepisující použití konkrétních modelů byla základem prvotní myšlenky projektu pro rok 2020. Do Monaka se vrátíme a představíme tam všechny ´použitelné´ škodovky. Začali jsme hledat stejně nadšené majitele těch správných škodovek a zároveň strategické partnery. Těší mě, že zásadní podporu jsme získali právě u Autoklubu ČR,“ řekl Ivan Pistulka, jezdec a autor projektu.

Příští rok znamená pro český národní tým s automobily Škoda pro Rallye Monte Carlo Historique hned několik primátů. Do závodu vyrazí šest posádek a zasáhnou tak do bojů i v soutěži družstev. Po šedesáti letech od prvního startu se do Monaka vrátí automobil Škoda Octavia. Naposledy do bojů hlavní soutěže zasáhl se Škodou Favorit v roce 1994 Vladimír Berger a příští rok odstartuje i v Rallye Monte Carlo Historique, tentokrát s vozem Škoda 130 RS.

V roce 1994 jsem mohl být u toho, když tovární tým Škoda Motorsport získal mistrovský titul v soutěži značek. Přispělo k tomu i naše druhé místo ve třídě s Favoritem v Monaku. Těším se, až se na známé tratě vrátím. Pokusíme se o co nejlepší výsledek a se stotřicítkou si případnou sněhovou nadílku určitě užijeme,“ dodal Vladimír Berger, ex-tovární jezdec Škody.

V doprovodném týmu bude Václav Blahna, úspěšný účastník a vítěz třídy Rallye Monte Carlo 1977. A v neposlední řadě – projekt se stane součástí aktivit Autoklubu České republiky. „Od klubového domu startovala nebo zde končila výpravy řada motoristických cestovatelů, včetně legendární dvojice Zikmund & Hanzelka. Jsem rád, že se projekt stane formou pobočného spolku součástí Autoklubu České republiky. Je skvělé, že od lednového startu týmu historických škodovek do Monte Carla budou mít naši členové a fanoušci nejčerstvější informace z cesty. Účastníkům přeji bezproblémovou jízdu a věřím, že dosáhnou v Rallye Monte Carlo Historique 2020 dobrých výsledků,“ uvedl Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR.

Složení týmu:

Škoda Octavia (1960) Lukáš Dvořák – Michaela Frelichová

Škoda 1100 MBG (1967) Jan Suda – Jan Pech

Škoda 110 L Rallye (1976) Ivan Pistulka – Jakub Blahna

Škoda 130 RS (1976) Vladimír Berger

Škoda 130 RS (1977) Ladislav Kopelent – Vladimír Rajnoch

Škoda 130 RS (1977) Jan Vostrý – Jakub Němec

Sdílet