MISTROVSTVÍ SVĚTA V MOTOKROSU V LOKTI

Fanoušci světového motokrosu si uplynulý víkend určitě přišli na své. V Lokti se konal MXGP Czech Republic, doplněný finálovým závodem o titul FIM EUROPE mistra Evropy ve třídách EMX85 a EMX65. Největší světové hvězdy třídy MXGP a MX2 se na krásných „Loketských serpentinách“ představily početnému zástupu nejen českých diváků.

Pořadatelé z AMK Loket v AČR vylepšili trať, zapojili pár nových technických terénních prvků a pro diváky připravili bohatý doprovodný program.

Česká republika měla své reprezentanty ve všech vypsaných třídách. Ve vloženém evropském finálovém závodě FIM EUROPE opět zazářil náš čerstvý mistr světa Víťa Marek, který vybojoval svojí další cennou trofej, tentokrát titul mistra Evropy ve třídě EMX65. „Po Itálii jsem chtěl ještě zlepšit starty, což se mi podařilo, potom jsem si už své soupeře jenom hlídal a snažil se jet v klidu. Moc chci poděkovat fanouškům – byli fantastičtí, když jsem je slyšel, tak na poslední lavici v posledním kole jsem jim vždy vystřihl radostí roznožku,“ vyjádřil s nadšením své pocity Víťa Marek.

Závody třídy MX2 ovládl Španěl Jorge Prado, který zvítězil ve dvanácti z celkem třinácti odjetých velkých cen a v průběžném pořadí vede s náskokem 90 bodů na druhého Thomase Olsena z Dánska. Jako jediný z našich se na bodovanou pozici probojoval člen ACCR Czech Talent Teamu a jezdec JD GUNNEX KTM Racing Team – Petr Polák. Z domácího podniku si odváží další světový bod. „Za ten jeden světový bod jsem pochopitelně moc rád, ale musím říci, že to bylo o velkém štěstí, vždyť až v posledním kole jsem skočil kvůli poruše motorky Harrisona na dvacátý flek! Do konce mistrovství světa zbývá pět podniků, každý bod má cenu zlata, takže se budu snažit ještě nějaký ten bodík urvat,“ prohlásil po dojezdu Petr Polák.

Romain Febvre z Francie zvítězil v královské třídě MXGP, když překonal lídra mistrovství – Tima Gajsera ze Slovinska, který si však svojí vedoucí pozici upevnil a vede už o 177 bodů. Dvojnásobný světový šampion tak teoreticky může vybojovat svůj další titul už příští víkend v belgickém Lommelu.

Velký svátek motokrosu v Lokti nad Ohří se organizátorům povedl a ukázal, že v naší republice dokážeme zorganizovat atraktivní podnik světového formátu. Sportovní autoritou a zároveň jedním z hlavních partnerů Velké ceny České republiky je Autoklub ČR. K závodu se velice pochvalně vyjádřil jeho prezident Jan Šťovíček: „Loketská MXGP byla opět svátkem motocyklového sportu. Pro nás letos velice úspěšný závodní víkend díky Víťovi Markovi a jeho titulu mistra Evropy! Ale také díky Petrovi Polákovi, který dokázal vybojovat světový bod. Celý víkend byl hodnocen velice kladně po všech stránkách i ze strany zástupců FIM a Youthstream. Loketští pořadatelé dělají skvělou práci a my se budeme těšit na další ročníky, zájem ze strany promotéra určitě je.”

Sdílet