Motokrosový svátek je tu!

Velká cena ČR v motokrosu se koná již tento víkend (27.-28.7.2019) v západočeském Lokti. Největší světové hvězdy tříd MXGP a MX2 se přestěhovaly z druhé strany naší planety (z Indonésie), aby se mohly českým fanouškům představit v rámci 13. podniku seriálu na tradiční trati „Loketské serpentiny“. Součástí motokrosového víkendu v Lokti bude též vložený závod ze série podniků WMX (ženy) a také jednorázový finálový závod o titul FIM EUROPE Mistra Evropy v motokrosu ve třídách EMX85 a EMX65. V žádné z těchto pěti tříd nebudou chybět čeští reprezentanti…!

Pořadatelem závodu je AMK Loket v AČR a my vám přinášíme aktuální informace od jeho ředitele a zároveň předsedy pořádající organizace Zděňka Dvořáka: „Oproti loňsku jsme zapracovali na vylepšení trati, hlavně co se její bezpečnosti týče, zároveň jsme ale zapojili některé nové technické terénní prvky, vedoucí k zatraktivnění tratě. Pro diváky budou pak k dispozici velkoplošné obrazovky, kvalitní občerstvení, tradiční velký ohňostroj v sobotu večer a vůbec po celý víkend je připraven bohatý doprovodný program. Posílena bude též ostraha parkovišť pro diváky. Chtěli bychom poděkovat za podporu a spolupráci především hlavním partnerům této organizačně nároční akce, tedy Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT), Autoklubu ČR, firmě SUAS a.s., Karlovarskému kraji a městu Loket“.

V Lokti nebude chybět ani prezident Autoklubu ČR, JUDr. Jan Šťovíček: „Závod MS v motokrosu v Lokti nad Ohří je pro nás tradičně jedním z vrcholů mezinárodní sezóny. Jsme rádi, že se podnik koná pod záštitou Autoklubu ČR a pořádá ho jeden z našich pořadatelsky nejzkušenějších klubů AMK Loket, kterému bych chtěl za mnohaletou skvělou práci oceňovanou i ze strany FIM a Youthstream poděkovat. Poprvé se jej letos zúčastním v pozici člena představenstva FIM a budeme hostit významné hosty – čerstvě zvoleného prezidenta FIM Europe Martina de Graafa, prezidenta společnosti Youthstream Giuseppe Luonga a další členy vrcholného managementu i některé kolegy z jiných národních federací. Pro Autoklub ČR je zásadní účast Petra Poláka, člena našeho ACCR Czech Talent Teamu, který sbírá už nejen zkušenosti, ale první světové body, což je pro nás důkazem, že jsme vsadili na správnou kartu.“

Jediným českým týmem v seriálu MS je JD GUNNEX KTM Racing Team. Jeho šéf Jiří Jankovský nastínil situaci před závodem v Lokti takto: „Domácí Velká cena je vždy ohromná prestiž – příležitost pro domácí tým, který zde prezentuje jak své partnery, tak závodníky, kteří se chtějí zase ukázat před domácím publikem v co nejlepším světle. Loket je jediným pořadatelem v seriálu mistrovství světa, který dokázal uspořádat 24 závodů za sebou v řadě, za což jim patří velké uznání! Ohledně našich jezdců – slovenský závodník Richard Šikyňa (21) je v dobré formě po MS v Indonésii, i když tam jeho nadějné výkony ovlivnila nemoc (salmonela). Petr Polák (18) jel minulý týden zase dobře na německém seriálu ADAC, zejména v druhé rozjížďce, takže si myslím, že i on je připraven porvat se o další světové body.

V první části Tiskové informace jsme vám minulý týden přinesli rozhovory s českými reprezentanty a nastínili vám vývoj seriálu v jednotlivých kategoriích. Koho ještě v Lokti uvidíme, jak to aktuálně vypadá s českými závodníky a kdo jsou hlavní favorité jednotlivých tříd…?

MXGP: Po zranění devítinásobného mistra světa Antonia Cairoliho (KTM, 358b.) tuto královskou třídu jasně ovládá Slovinec Tim Gajser (Honda, 538b.) a se svou současnou výbornou formou nekompromisně kráčí za dalším titulem. Dopředu ho v ochozech bude jistě hnát velice početný žlutočervený zástup slovinských fanoušků. Z českých reprezentantů pojede v Lokti na divokou kartu čtvrtý jezdec českého mistrovství Václav Kovář (KTM, HT Group RT). Potěšující zprávou pro české fanoušky je, že se do závodu bude moci postavit i další Jihočech Rudolf Plch (Suzuki, Extreme Motorsport), který se blýskl výbornými výkony na několika letošních závodech českého šampionátu a výborně si vede též v rakouském mistráku, kde je momentálně průběžně třetí. Na startu uvidíme též v Čechách dobře známého jezdce Tomasze Wysockiho, který byl druhý na posledním závodě českého mistrovství v Petrovicích u Karviné.

MX2: V této kubatuře je jasným favoritem úřadující světový šampión, teprve osmnáctiletý španělský talent Jorge Prado (KTM, 544b.). Ten letos stihl vyhrát už 20 rozjížděk a dominuje i v počtu získaných holeshotů. Slovenský zástupce Richard Šikyňa, jedoucí v barvách českého týmu JD Gunnex KTM RT, má letos na svém kontě již 82 bodů a v průběžné klasifikaci MS je jednadvacátý. Český závodník Petr Polák, startující též za JD Gunnex KTM RT, letos bojuje pouze v evropské části seriálu a z Lokte by si pochopitelně přál odvézt nějaký ten světový bod. Divokou kartu pro Loket obdržel lídr českého šampionátu Martin Krč (Buksa/Ados KTM RT) a také třetí muž domácího mistráku Jakub Terešák (HT Group RT). Stále s otazníkem je start dalšího našeho reprezentanta Dušana Drdaje (Yamaha Čepelák RT), který je na čekací listině. V Lokti budeme moci sledovat též počínání dvojnásobného českého juniorského mistra Rakušana Rene Hofera, který si letos dobře vede v seriálu EMX250 a dostane tento víkend možnost poprat se se světovou konkurencí v závodě Mistrovství světa.

WMX: V ženské kategorii je situace po dvou odjetých podnicích velice vyrovnaná, když v čele průběžné klasifikace je novozélandská závodnice Courtney Duncan (Kawasaki, 89b.). O pouhé čtyři body za ní je Nancy Van De Ven (Yamaha, NED), příležitost má i třetí Larissa Papenmeier (Yamaha, GER, 82b.). Obě posledně jmenované závodnice se v minulosti objevily v českém šampionátu třídy žen. Naše barvy zde bude hájit úspěšné duo motokrosařek z republikového mistrovství – Kristýna Vítková (Yamaha Čepelák RT) a zkušená Barbora Laňková (Orion RT). Na startu se mj. objeví také německá závodnice Celine Abel, která se letos za Motosport Chýnov účastní českého šampionátu této třídy.

EMX65 a EMX85ccm: Stejně jako loni se v Lokti budou rozdávat letošní tituly mistrů Evropy ve třídách 65ccm a 85ccm. O účast ve vlastním závodě se na jaře bojovalo ve čtyřech evropských kvalifikačních zónách, z každé postoupilo přímo do finále deset nejlepších. V pětašedesátkách máme žhavé želízko v ohni – letošního mistra světa v této třídě Vítězslava Marka (Cermen RT). Budeme tomuto úspěšnému mladému českému reprezentantovi držet palce, aby na domácí půdě pokud možno připojil i titul evropský. Do finále EMX65 se kvalifikoval ještě další český motokrosař Václav Janout (KTM Silver Action), závodící s italskou licencí.

K našim juniorským pilotům se vyjádřil státní trenér juniorské reprezentace Jan Froněk ml.: „Vítězslav Marek je výjimečně nadaný motokrosař, za 10 let, co sleduji a pracuji s mladými jezdci, tak je to rozhodně nejtalentovanější závodník. Víťa udělal proti loňsku posun, zlepšil se i technicky,  zkušenosti mu předává a na vše dohlíží jeho táta (bývalý motokrosař), prostě v rodině to dělají dobře. Ve své kategorii je nejrychlejší, ale v Lokti bude potřebovat i to štěstíčko a věřím, že to klapne. Václav Janout je další mladý jezdec, který se stále zlepšuje – v jeho silách je umístění v TOP10 loketského podniku ME.“ Ve třídě 65ccm se na startu v barvách českého týmu Motosport Chýnov představí také mladý Maďar Ferenc Orlov, který se letos už několikrát objevil na pódiu v MMČR Junior této třídy.

V silnější skupině 85ccm bude české barvy hájit Julius Mikula (JD Gunnex KTM RT). „Julek má také profesionální přístup a v týmu to funguje. Při nedávném juniorském mistrovství světa měl sice horší starty – zamotal se do pádů, ale potom nasadil ostré tempo a postupoval hodně dopředu, v Lokti je schopen bojovat o TOP5,“ prohlásil o dalším českém motokrosaři Jan Froněk. Na startu uvidíme též maďarské závodníky, kteří jsou spjati s MMČR Junior – Laszlo Tecsi a nebo aktuálně průběžně druhého jezdce českého šampionátu třídy 85ccm Noel Zanocz.

Další důležité informace k víkendovému závodu v Lokti najdete na webu pořadatele http://www.loketmx.com

 

Sdílet