VÍŤA MAREK JE JUNIORSKÝM MISTREM SVĚTA!

Je mu teprve jedenáct let, ale už se může pochlubit výraznými úspěchy v mistrovství republiky a Evropy v motokrosu. Při nedávném MX Junior v Itálii se mu podařilo vybojovat titul mistra světa ve třídě 65 ccm. Víťa Marek je náš obrovský talent a jsme na něho právem pyšní. 

Na motorku usedl poprvé ve třech letech a už o rok později odjel svůj první závod. V roce 2017 startoval v Mistrovství Evropy a jen kvůli zranění a dvěma vynechaným závodům nemohl startovat ve finálovém závodě v Lokti.

Letos Víťa zkouší i silnější „pětaosmdesátku,“ a je neskutečné, že dokáže přesednout z motorky na motorku a zajet dva závody za sebou. V MMČR juniorů se po čtyřech odjetých závodech drží na čele průběžného pořadí v obou kubaturách.

V Itálii Víťovi sice nevyšel ani jeden za startů. Ve druhém před ním spadl jezdec a jen s velkým štěstím nespadl také on a z druhé zatáčky vyjížděl až jako šestnáctý. I přes to dokázal zvítězit a vybojovat vysněný světový titul. „Jsem moc šťastný, na vítězství jsem se opravdu nadřel a po nepovedeném startu jsem se hodně propadl. Je to pro mě obrovský úspěch a děkuji taťkovi a celému týmu za velkou podporu,“ poznamenal mladý šampion. „Já jsem věděl, že Víťa má na vítězství, ale jsou to závody a stát se může cokoliv. Byl jsem proto hodně nervózní. Vloni v Austrálii si prošel peklem. Potom co vyhrál první jízdu, tak do druhé nastupoval hodně svázaný a pod obrovským tlakem. Bylo to znát na jeho jízdě a taky to tak dopadlo. Až jednadvacáté místo po pádu přes jednoho soupeře v posledním kole. Věděl jsem ale, že to jsou zkušenosti k nezaplacení. Letos byl Víťa v první jízdě druhý a to si myslím, že byla dobrá výchozí pozice do druhé. Start byl sice horší, ale když jsem viděl, jak jede a sledoval jeho časy na kolo, tak jsem si troufnul mu ve třetím kole, když už byl zhruba šestý, ukázat MUSÍŠ 1. Vítěz první jízdy byl v tu chvíli druhý. Za dvě kola už byl Víťa na čele. Bylo to hodně napínavé a jsem na něho velmi pyšný, jak od loňska dokázal vyspět,“ vypráví Víťův manažer a táta v jedné osobě a doplňuje: „Takový výsledek jsem dopředu nečekal, ale potom na závodech, když jsem viděl, jak to Víťovi sedí, tak jsem v to začal tajně doufat a moc jsem mu to přál. Víťa byl již v tréninku hodně rychlý a dokázal si třeba ještě v posledním kole trochu vylepšit čas, i když říkal, že už si to jen tak objede. Byl prostě v pohodě a užíval si ježdění a tak to má být.“ 

Díky podpoře svého otce, týmu CERMEN a Autoklubu ČR jede Víťa v domácím mistrovství ve dvou objemových kubaturách. Je to velký bojovník a obrovský talent, ve svých jedenácti letech je mistrem světa a to jeho kariéra teprve začíná. Ještě o něm hodně uslyšíme. Jméno Vítězslav Marek si dobře zapamatujte.

Sdílet