Memoriál Jiřího Bergra handicapovaných motoristů

Ve dnech 30. srpna až 1. září 2019 se koná Memoriál Jiřího Bergra, mezinárodní mistrovství ČR automobilových závodů handicapovaných motoristů. Soutěž pořádá Asociace zdravotně postižených motoristů Autoklubu ČR a nese jméno jejího dlouholetého předsedy, zakladatele mezinárodního šampionátu a obětavého funkcionáře.

Jiří Bergr byl známý jako talentovaný automobilový závodník. Na svém kontě měl například vítězství v Rallye Liberec 1974. V roce 1978 měl na závodech do vrchu ve Zvolenu kvůli technické závadě těžkou nehodu, po které zůstal upoutaný na invalidní vozík. Na automobilový sport ale nezanevřel, stal se velkým propagátorem závodů handicapovaných řidičů. V roce 1985 se podílel na vzniku mezinárodního republikového mistrovství handicapovaných motoristů, v roce 2016 se uskutečnil jeho poslední ročník. Jiří Bergr nás opustil v roce 2018 ve věku 82 let. Na jeho počest Asociace letos obnovuje šampionát jako Memoriál Jiřího Bergra.

Jedná se o dvoudenní automobilový závod handicapovaných jezdců ve vlastních automobilech upravených na ruční ovládání, kteří porovnávají své jezdecké schopnosti v pěti disciplínách – okruh, slalom, jízda zručnosti, sprint a orientační soutěž. Jsou zařazeni do skupin podle technických parametrů automobilu. V závodu je otevřena také kategorie pro řidiče s klasickým ovládáním.

Startovat se bude na okruhu v Sosnové. Účastníci tak mohou nasát atmosféru a vyzkoušet trať opravdových závodních profesionálů.

Při orientační soutěži je žádoucí mít sebou spolujezdce, aby se řidič mohl plně věnovat jízdě a spolujezdec jej navigoval. Součástí orientační soutěže je i plnění různých úkolů. U ostatních disciplín je jen na závodníkovi, zda jeho spolujezdec z orientační soutěže bude ve vozidle během ostatních závodů, nebo mu bude fandit z prostor depa. Při závodu je vyžadována helma. Výjimkou je orientační soutěž, která se jede na veřejné komunikaci a řidič musí dodržovat pravidla silničního provozu. Registrační poplatek je 500,- Kč, zahrnuje pro dvě osoby (řidič, spolujezdec) dvě noci v hotelu, plnou penzi, ceny atd. Přihlášku je nutné zaslat a startovné uhradit co nejdříve, nejpozději však do 16. 8. 2019!

Přihláška a další informace na https://memorial-jiriho-bergra.webnode.cz/

Program závodu 30.8.-1.9.2019

1. den PÁ – Sosnová:

– hlavní závod – okruh

– jízda zručnosti

– krátký slalom

2. den SO – letiště:

– automobilová orientační soutěž

– oběd

– sprint na 400 m

Slavnostní vyhlášení vítězů, předání cen, večeře, volná zábava (Liberec)

Sdílet