V PETROVICÍCH POČASÍ I POŘADÍ JAKO NA HOUPAČCE

Na motokrosovou arénu v Petrovicích u Karviné poslední léta vždy svítilo slunce. Víkendové prudké přeháňky ale závodníky pořádně potrápily a ti odhazovali brýle, aby vůbec viděli na trať. Diváci zalézali pod stany a všude kam se dalo. A i když je to občas pořádně spláchlo, pokračování Kůta MMČR v motokrosu stálo za to.

MX1
Skvělá podívaná byla tradičně na třídu MX1. V závodním poli se ukázal například Tomek Wysocki nebo Martin Michek. Zvítězil ovšem jiný borec. Vedoucí pozice se v první rozjížďce ujal Filip Neugebauer. Na své soupeře si vytvořil docela pohodlný náskok a stačilo už jenom nedělat chyby. V tabulce je průběžně druhý a potřebuje stahovat body na lídra Benceho Szvobodu, což se mu v první jízdě povedlo. Szvoboda dojel do cíle jako třetí. Druhý byl v cíli Polák Tomek Wysocki, pro kterého jsou Petrovice téměř domácím závodem. Martin Michek měl nejlepší start, v cíli jsme ho viděli jako čtvrtého, když ho pár kol před cílem předjel týmový kolega Szvoboda.

Polští fanoušci, kterých je v Petrovicích vždycky hodně, hnali hned od začátku druhé jízdy dopředu hlavně svého jezdce Tomka Wysockeho. Ten se držel na prvním místě asi do třetiny závodu, ale měl na sobě celou dobu nalepeného Filipa Neugebauera, který v každé zatáčce hledal skulinku, kde by Wysockeho předjel. A našel ji. Dostal se na první místo, vyhrál tak obě rozjížďky a také celkově závod v Petrovicích. Za ním dojeli v těsném závěsu druhý Wysocki a třetí Martin Michka.

MX2
V této skupině se bojovalo o každý bod a střídaly se pozice v průběžném pořadí. Holeshot v první jízdě vyfoukl tradičnímu vítězi startů Jonášovi Nedvědovi tentokrát Martin Krč, který vedl první rozjížďku třídy MX2 od začátku až do konce a soupeřům postupně ujížděl. Za něj se zařadil Martin Vondrášek, Jonáš Nedvěd a Ital Yuri Quarti. Druhý do cíle ale nakonec dojel Petr Polák a třetí byl Jonáš Nedvěd, který tak vyrovnal svůj nejlepší výsledek z minulého závodu v Opatově.

Na deštěm řádně pokropenou trať vyrazil v druhé jízdě opět jako první Martin Krč. Byl dobře naladěný a i ve druhé rozjížďce svým soupeřům rychle ujel. Zvítězil stylem start-cíl. Po nepříliš vydařeném startu se na druhou pozici v rozjížďce skvěle probojoval Šimon Jošt, který tak bude druhý v průběžném hodnocení. Terešák byl až čtvrtý v cíli, takže průběžně třetí místo. Jako třetí dojel do cíle v rozjížďce Jonáš Nedvěd.

Ženy
V první rozjížďce nejlépe odstartovala Kristýna Vítková, která vyrazila ze žebříku jako první a patřil jí i holeshot. Již standardně měla za sebou nalepenou Mariku Mlýnkovou a Barboru Laňkovou, tentokrát v tomto pořadí. Tato trojice tradičně poodjela zbytku závodního pole a Kristýna Vítková si postupně během rozjížďky udělala náskok před svými dvěma pronásledovatelkami. Jenže závod je dlouhý a dvě kola před koncem chytla Marika Mlýnková druhý dech a začala se tlačit na první Vítkovou. Chvíli to vypadalo napínavě, ale vedoucí závodnici nakonec nepřekonala. Třetí dojela Barbora Laňková.

V začátku druhé rozjížďky se před vedoucí jezdkyni seriálu Kristýnu Vítkovou dostala hned po startu Marika Mlýnková a na prvním místě se držela déle než půl závodu. Jenže to Vítková nemohla dovolit a v žádném případě se své neporazitelnosti nechtěla vzdát. Mlýnkovou předjela a začala jí pomalu ujíždět. Třetí za Mlýnkovou do cíle dojela Barbora Laňková.

Veterán
Martin Žerava se ujal hosleshotu i vedení ve třídě Veterán hned po startu první jízdy. Na čele zůstal až do cíle. Svým soupeřům opět nedal šanci, i když si všichni určitě brousili zuby na jeho místo. Druhý po startu byl v první zatáčce Jiří Pach a za ním Zdeněk Pučálka. Závodníci si ovšem během rozjížďky pozice vyměnili a Pučálka se dostal na druhé místo, které už udržel. Třetí projel cílem Jiří Pach, ale musel hodně tahat za plyn, protože měl za sebou nalepeného Andrease Fuchse a Jiřího Bártu.

Holeshot ve druhé rozjížďce nepatřil Martinovi Žeravovi, urval ho pro sebe Jiří Pach, který ale první místo udržel jenom pár vteřin. Úřadující mistr světa Žerava ho předjel hned v následující zatáčce, a jak je zvykem, začal navyšovat svůj náskok na čele. Jiří Pach se o druhé místo dlouho pral se Zdeňkem Pučálkou, ten chtěl ale zopakovat úspěch z první jízdy a na druhou pozici se probojoval. Pach dojel do cíle jako třetí.

Foto: Radek Lavička

Sdílet