KORNFEIL V ASSENU TŘETÍ, SALAČ NA BODECH

Nedělní závod Moto3 při MotoGP v Assenu musel zvednout všechny příznivce Kuby Kornfeila ze sedadel. Kuba se držel ve vedoucí skupině a osciloval okolo desátého a sedmého místa. Moto3 je ale tak vyrovnaná, že kdokoliv z prvních patnácti jezdců mohl bojovat o bednu. To se povedlo právě Kubovi, který se dokázal protlačit dokonce až do vedení. Pak ale přišla ledová sprcha v podobě penalizace a průjezdu delší zatáčkou, ze které však Kuba vyjel na třetím místě a před dotírající skupinou udržel bronz až do cíle.

Kuba tak zajel svůj nejlepší letošní závod a dokázal zvládnout nejen tlak soupeřů, ale zejména psychický nápor po udělení penalizace. A vyšlo mu to opravdu skvěle. „Byl to neskutečně náročný závod. Posledních deset kol jsem hodně bojoval s pneumatikami. Tempo jezdců kolem mě trošku zpomalilo, tak jsem si řekl, že musím ujet, protože si myslím, že v závěru by to bylo hodně složité, abych se Hondám ubránil. Když jsem dostal penaltu, bylo to jasné. Chtěl jsem ujet co nejvíc, aby to bolelo co nejmíň. Když jsem viděl, že byl rozestup největší, vydal jsem se mimo trať, odpykat si trest. To bylo, myslím, nejlepší možné řešení. Vyšlo to na třetí místo, ze kterého mám obrovskou radost. Moc díky týmu za skvělou práci během celého víkendu. Všem lidem, co mně pomáhají ať už na trati nebo mimo ni a taky fanouškům za tu úžasnou atmosféru,“ radoval se v cíli Jakub Kornfeil.

Velmi dobře zajel také Filip Salač. I když startoval až z šestadvacáté pozice, náročný závod dokončil na 14. místě a odváží si tak z Assenu dva mistrovské body. „Dnes to pro mě byl nejlepší den z celé letošní sezóny a jsem za to moc rád. Vše začalo již ráno ve Warm Upu, kde jsem zajel čtvrtý nejlepší čas, navíc jsem měl takových kol více. Do závodu jsem dobře odstartoval a v první zatáčce předjel asi čtyři jezdce, potom ještě další dva. V poslední šikaně mě jeden ze soupeřů vystrčil a musel jsem ji projet rovně. Když jsem začal dojíždět jezdce před sebou, přišel další kontakt na výjezdu z páté zatáčky a ten mě stál pět pozic. Závod jsem nakonec dokončil čtrnáctý. Jsem rád hlavně za to, že jsem se dokázal držet v první skupině a na vedoucího jezdce ztratil jen tři vteřiny a byl vteřinu od čtvrtého. Děkuji všem za velkou podporu,“ poznamenal Filip Salač.

Devátá Grand Prix letošní sezóny se pojede již příští víkend na německém Sachsenringu.

Sdílet