PLOCHÁ DRÁHA JE VÝSTAVNÍ DISCIPLÍNOU AUTOKLUBU ČR

Plochá dráha je naší špičkovou disciplínou. Platí to jezdecky a zejména pořadatelsky. V České republice pokračovala nebývalá plochodrážní série. Počtvrté se během jediného měsíce uskutečnil na území naší republiky závod mistrovství světa nebo Evropy na ploché dráze. Žádná jiná země nepořádá tolik špičkových podniků.

A začalo to už koncem května na pardubickém Svítkově, kde se jela kvalifikace Mistrovství světa juniorů do 21 let. Prvního června, tedy o týden později, závodili účastníci Mistrovství Evropy družstev do 21 let v Liberci o semifinálové body. Na pavlovickém plochodrážním stadionu zvítězilo družstvo Švédska, před Německem a Českou republikou. Dramatickou bitvu o postup rozhodla až poslední finálová jízda.

Jedním z nejprestižnějších letošních podniků byl 23. ročník Speedway Grand Prix v Praze na Markétě, ve kterém zvítězil Janusz Kolodziej. Emil Sayfutdinov měl nakročeno k velkému triumfu, ale zastavila ho smůla v semifinále. Druhý skončil Leon Madsen, třetí Patryk Dudek. Start na divokou kartu nevyšel tentokrát Vaškovi Milíkovi, kterému se sice vyvedla první a druhá jízda, ale dále už nepřipsal ani bod. Vůbec se nedařilo také Martinu Vaculíkovi či Antonio Lindbäckovi, který vyhrál páteční kvalifikaci. Ale jinak to byl skvělý závod. Šňůra atraktivních podniků pokračovala Evropským pohárem dvojic v Plzni na Borech. Z vítězství se radovali Dánové a diváci mohli sledovat další skvělé závody.

Takhle nabitý byl poslední měsíc ploché dráhy a to jsme teprve v polovině sezóny. Další velké závody nás ještě čekají. Například poslední červnovou sobotu začnou v Mariánských Lázních boje o účast v příštím ročníku Grand Prix na dlouhé ploché dráze. Tento Kvalifikační závod Mistrovství světa začíná ve 14 hodin.

 

Sdílet