Třinecké závody MMČR Miniracing 2019

Na třineckém okruhu Steelring se o víkendu odjel čtvrtý závodní podnik letošní sezóny mezinárodního mistrovství České republiky – Miniracing. Závody byly vypsány pro všechny třídy, takže šlo opět o pěknou podívanou.

Letošní sezóna Mezinárodního mistrovství České republiky – Miniracing o víkendu pokračovala závody v Třinci. Nový závodní okruh se do kalendáře mistrovství dostal v loňském roce a po výborné zkušenosti bylo jasné, že se tu bude závodit i letos. Třinecký Steelring nabízí dokonalé zázemí, bezchybný servis a samotná závodní trať přináší jezdcům nezapomenutelné zážitky.

V Třinci se jely závody všech tříd, konkrétně mezinárodní mistrovství ČR v Minimoto Junior A, Minimoto Junior B, Senior Open 50, Mini GP Stock, Mini GP Open, Minimotard, Jawa 50 RS, Jawa 50 GP a mezinárodní přebor ČR ve třídě Mini GP O. Na trati se také převedli ti nejmenší v ukázkových jízdách Akademií. Díky tomu na závody přijela spousta jezdců a ve většině tříd byly startovní rošty hojně zaplněné. Počasí také otestovalo připravenost všech mechaniků, protože dopoledne to vypadalo na déšť. Pár kapek nakonec i spadlo, ale všechny závody se naštěstí odjely na suché trati.

Ve třídě Minimoto Junior A dle očekávání úřadoval Vít Bromovský, který svou dobrou formu potvrzoval už od pátečních tréninků. Za ním probíhal napínavý boj o zbylá místa na stupních vítězů mezi Romanem Durdisem a Nicolasem Zaninem. I přes to, že v prvním závodě oba lehce spadli, dokázali pozice udržet a Roman skončil druhý a Nicolas třetí. Ve druhém závodě nám předvedli ještě lepší a napínavější podívanou, kdy si téměř v každé zatáčce prohazovali pozice. O výsledném pořadí se rozhodlo až v závěru závodu, kdy cílem projeli v opačném pořadí, ale rozdíl byl jen v délce motorky.

Závodů kategorie Minimoto Junior B se tentokrát neúčastnil Viktor Čech, takže měl Adam Vyskočil snazší cestu k zisku maximálního počtu bodů. Jak ale bývá v motocyklových závodech časté, nic není zadarmo. Adam v pátečních trénincích zadřel motor a mechanik měl plné ruce práce, aby mu motorku připravil na hlavní sobotní program. To se podařilo a Adam se v kvalifikacích ujal pole position. Za ním se strhla pěkná bitva o druhé místo na startu mezi matadorem Karlem Hubáčkem, Samuelem Valtou a nováčkem v šampionátu Janem Vernerem, který byl z této trojice nakonec nejlepší. Závody probíhaly dle očekávání, takže cílem projeli jezdci v pořadí Adam Vyskočil, Samuel Valta a nováček Jan Verner.

V dominantním výkonu této sezóny pokračoval Tomáš Zdařil ve třídě Senior Open 50, kdy si dojel pro další dvě vítězství. Za ním tentokrát skončila Dita Daňhelková a poprvé na stupně vítězů se letos podíval Pavel Veselý.

Velice střídmě obsazená třída Mini GP O v Třinci ukázal svůj potenciál díky závodníkům ze Slovenska. Skvělé výkony předváděli Bruno Kiss, Jakub Mazsár a Ladislav Veverka, kteří si z MMČR odvezli všechny poháry.

Velice suverénní výkon podal také Jan Gurecký ve třídě Mini GP Stock, ale za ním probíhala obrovská bitva mezi Danem Turečkem a Jindřichem Škopkem. Podobně jako v předchozích třídách, i zde se předjíždělo v každé zatáčce a nakonec rozhodly kapky deště, které začaly padat v posledním kole. Jindřich jel opatrněji, než Dan a souboj prohrál. Kvůli začínajícím dešti přišel o místo i Eda Dobrovodský, který poslední zatáčky vypustil natolik, že ho na cílové čáře předjel Petr Jovanovič. Ve druhém závodě zhasla vedoucímu jezdci Janovi Gureckému motorka a Eda Dobrovodský se mu bohužel nestihl vyhnout, takže do stojící motorky narazil. Kvůli tomu byl závod okamžitě zastaven, Edovi se nic nestalo, byl ošetřen, ale bohužel do restartovaného závodu už nestoupil. Ten opět vyhrál Jan Gurecký před Edou TurečkemJindřichem Škopkem.

První závod třídy Mini GP Open probíhal celkem poklidně, kdy si dle očekávání dojel pro vítězství Jakub Gurecký. Za ním skončili Marek Kindermann a Michal Prokeš. Mnohem větší závodní drama přišlo až ve druhém závodě, kdy hned na začátku Michal Prokeš ulil start, takže dostal penalizaci 10 vteřin. Jakub Gurecký musel z prvního místa odstoupit kvůli poruše svého stroje a i třetí z předních jezdců Marek Kindermann nakonec závod nedokončil kvůli pádu na předek z prvního místa. Při pádu si ulomil spojkovou páčku, takže už v závodě nemohl pokračovat. Díky tomu se do čela dostal Matěj Kohout, za kterým jel Aleš Eder. Přes Aleše Edera se v posledních kolech dostal Michal Prokeš, ale kvůli penalizaci klesl o místo vzad. Součástí této třídy jsou také vyhlašováni jezdci na strojích Ohvale 160, kde je neporazitelný Mário Zajac. Za ním to byl boj o každý metr a lepším byl David Ouředníček před Jiřím Jandou.

Součástí šampionátu jsou také závody tříd Jawa 50 RS a GP. Ve třídě Jawa 50 RS se velice dramatizuje boj o titul mistra. Po prvních závodech byl ve vedení Miloslav Vlček, ale v Třinci na dobré výkony z dřívějších závodů nenavázal a v obou jízdách ho porazil Petr Zámostný. Díky tomu se bodově dost dotáhl na čelo. Díky stabilním výkonům se k oběma připojuje Radek Krpec a rozdíl mezi prvním a třetím je zatím jen 28 bodů. Ve třídě Jawa 50 GP potěšil návrat Jindřicha Ulčáka, který byl zraněný. Jindřich si dojel pro dvě druhá místa za letos zatím neporaženým Lukášem Plíškem. Stupně vítězů v Třinci doplnil Aleš Opatrný.

V kategorii Minimotard tentokrát nebylo tak početné zastoupení a o vítězství a druhé místo se podělili Jindřich Škopek a Adam Havlín. V jízdách Akademií v prvním závodě vyhrál Stanislav Kohout, ale ve druhé Pavel Smitka, takže vedoucí jezdci průběžného pořadí.

Aleš Eder – člen komise SZM AČR za Miniracing

„Jsem maximálně nadšený z proběhlých závodů. Okruh, zázemí a servis je v Třinci dokonalý. Chtěl bych všem, kteří se na uspořádání závodů podíleli, vyseknout poklonu a poděkovat jim. Pochvalu si zaslouží i všichni závodníci, kteří předváděli fantastické souboje a bylo se vážně na co dívat. Moc nás těší i vysoká účast jezdců ve většině tříd.“

Foto: Jiří Lička

 

Průběžné hodnocení kategorie Minimoto Junior A:

  1. Vít Bromovský – 150 bodů
  2. Nicolas Zanin – 112 bodů
  3. Roman Durdis – 94 bodů

Průběžné hodnocení kategorie Minimoto Junior B:

  1. Adam Vyskočil – 150 bodů
  2. Samuel Valta – 49 bodů
  3. Karel Hubáček – 45 bodů

Průběžné hodnocení kategorie Senior Open 50:

  1. Tomáš Zdařil – 150 bodů
  2. Dita Daňhelková – 99 bodů
  3. Petr Bican – 70 bodů

Průběžné hodnocení kategorie Mini GP Stock:

  1. Daniel Tureček – 98 bodů
  2. Petr Jovanovič – 81 bodů
  3. Matyáš Eliáš – 76 bodů

Průběžné hodnocení kategorie Mini GP Open:

  1. Michal Prokeš – 124 bodů
  2. Matěj Kohout – 104 bodů
  3. Marek Kindermann – 84 bodů

Průběžné hodnocení kategorie Mini GP O:

  1. Lukáš Kubík – 100 bodů
  2. Dita Štipčáková – 67 bodů
  3. Bruno Kiss – 50 bodů

Průběžné hodnocení kategorie Minimotard

  1. Jindřich Škopek – 109 bodů
  2. Matěj Kohout – 85 bodů
  3. Martin Vincze – 50 bodů

 

Průběžné hodnocení kategorie Jawa 50 RS:

  1. Miloslav Vlček – 135 bodů
  2. Radek Krpec – 108 bodů
  3. Petr Zámostný – 107 bodů

Průběžné hodnocení kategorie Jawa 50 GP:

  1. Lukáš Plíšek – 150 bodů
  2. Aleš Opatrný – 105 bodů
  3. Petr Plíšek – 97 bodů

Průběžné hodnocení Akademií:

  1. Pavel Smitka – 129 bodů
  2. Stanislav Kohout – 111 bodů
  3. Václav Michal – 93 bodů

Průběžné hodnocení Ohvale 160

  1. Mário Zajac – 58 bodů
  2. Jiří Suchánek – 35 bodů
  3. David Ouředníček – 33 bodů

Kompletní výsledky:

http://motojunior.cz/data/race/pdf/1560242845-190608-mmcr-mpcr-vysledky-2019-sloucene-pdf

Další informace o celém šampionátu naleznete na webu: www.motojunior.cz

Sdílet