Startuje GRAND PRIX historických vozidel

Blíží se první dva podniky šampionátu Grand Prix historických vozidel. Seriál má v tomto roce premiéru, koná se ve spolupráci Autoklubu ČR a pořadatelů jednotlivých závodů. Nejlepší jezdec získá Putovní pohár prezidenta Autoklubu ČR.

Prvním podnikem veteránské Grand Prix bude legendární dálkový závod 1000 mil československých, který odstartuje ve čtvrtek 13. června 2019 v 6.00 hodin od klubového domu Autoklubu ČR, odkud se jely původní ročníky a kde se potkávali jezdci zvučných jmen meziválečného období. „Ten unikátní pohled na start více než stovky historických vozidel v Opletalově ulici bude stát za to, zažijete poprvé 1000 mil československých stejně jako ve třicátých letech, kdy se jely mezi Prahou a Bratislavou jako rychlostní závod,“ pozval širokou veřejnost Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR. Vozy budou startovat v minutových intervalech a k vidění budou opravdové skvosty zejména z období první republiky, nejstarším vozem na startovním roštu pak bude Praga Mignon z roku 1913. „Soutěžní vozidla budou do Opletalovy ulice přijíždět už ve středu 12. června, přejímka do depa proběhne od 13 do 16 hodin,“ doplnil Václav Kafka, prezident pořadatelského Veteran Car Clubu Praha, člena Federace klubů historických vozidel ČR.

Tříetapová orientační soutěž 1000 mil československých na trati Praha – Bratislava – Piešťany a zpět je vedena mimo rychlostní komunikace. Jede se za plného silničního provozu dle itineráře, který obdrží posádka na startu jednotlivých etap. „Je to závod pro opravdové sportsmany, po cestě budou na účastníky čekat tajné kontroly, zkouška pravidelnosti a soutěž v rychlosti výměny kola,“ přiblížil propozice Miroslav Krejsa, ředitel závodu.

Poslední sobotu v červnu se bude konat dnes již tradiční akce Brno Revival • festival rychlosti mezi pavilony. Každý rok se na trati uprostřed veletržního areálu objeví plno unikátních závodních strojů se zajímavou historií. Mezi velkou novinku patří Zbrojovka Z18 Sport. Také se vedle sebe objeví všechny tři formule Drak z dílny Otty Buchbergera. Z továrního muzea v Mladé Boleslavi přijede Škoda 1100 OHC a formule 3, z Kopřivnice dvě Tatry 603 v úpravě pro maratón. Početnému poli škodovek bude kralovat model 1101 Sport a 200RS. Na dráze se v mnoha kategoriích objeví automobily od dvacátých let až po rok 1990. Podobně to bude i v motocyklech, kde je přihlášeno několik novinek. Vekou účast slibují v premiéře závodní speciály Indian a Harley Davidson.

„Každý okruh má svého ducha rychlosti. Na brněnském výstavišti se ho tradičně snažíme probudit. Akce je jiná svou organizací, kterou jsme se motivovali na podobných akcích v zahraničí. Také složení vozidel je jiné. Objeví se zde stroje, které jsou většinou exponáty muzeí a sbírek a v jízdě se předvádějí jen výjimečně. Ostré jízdy v uzavřeném areálu našeho největšího výstaviště mají svou neopakovatelnou atmosféru – vzduch provoněný ricínem a řev závodních motorů vrací všechny do doby mládí našich rodičů a prarodičů a probouzí ducha rychlosti, kterého má každá pořádná závodní trať,“ pozval Karel Kupka, ředitel Brno Revival • festivalu rychlosti mezi pavilony.

Sdílet