Vydařený 57. ročník 300 zatáček Gustava Havla

Sezóna 2019 Mezinárodního mistrovství České republiky na přírodních okruzích o víkendu pokračovala závody v Hořicích v Podkrkonoší, kde se konal 57. ročník závodů 300 zatáček Gustava Havla. A jaké byly?

Třetí květnový víkend patřil v Hořicích v Podkrkonoší motocyklovým závodům – byl tu uspořádán již 57. ročník závodů 300 zatáček Gustava Havla. Šlo zároveň o druhý závodní podnik letošní sezóny Mezinárodního mistrovství České republiky na přírodních okruzích, když sezóna začala závody ve Starém Městě závody na Slováckém okruhu.

Víkend začal již v pátek, kdy se jezdci kromě technických a administrativních přejímek představili fanouškům v hořickém zámku. Zde sídlí Museum Czech Road Racing, které slavnostně představilo novou expozici. Ta je oproti loňsku nová, navíc rozšířena do patra. Při té příležitosti byla také pokřtěna nová kniha o Gustavovi Havlovi za přítomnosti jeho syna.

V sobotu byly na programu měřené tréninky a v neděli závody všech tříd, letos navíc s novinkou, kdy dvě nejsilnější kubatury do a nad 600 ccm jely dva závody. Celý víkend v Hořicích panovalo dobré slunečné počasí, což k trati přilákalo více než dvacet tisíc diváků. Ti vytvořili skvělou atmosféru, což si závodníci pochvalovali a děkovali za velkou podporu. Kromě toho se celý nedělní program odjel bez zdržení a přerušování závodů, takže harmonogram šel přesně podle plánu.

Závodní program rozjeli závodníci třídy 125 SP, která díky nabitému startovnímu poli slibovala skvělou podívanou. To se potvrdilo hned po zhasnutí startovních světel, kdy o vítězství celý závod bojoval čtveřice jezdců Lukáš Fikker, Michal Vecko, Pierre CoppaRadek Lamich. Z vítězství se nakonec radoval Radek Lamich, který startoval z 9. místa.

Ve spojeném závodě tříd 125GP, Moto3 a 250 Open nám nejnapínavější podívanou předvedli jezdci kategorie 250 Open, kde se jelo o vítězství až do posledních metrů. Vítězem se stal David Řezáč, který porazil Lukáše Waltera jen o 0,028 s. Ve třídě 125GP oslavil své historické 10. vítězství domácí jezdec Patrik Kolář i přes to, že se mu nevydařil start a přes penalizaci dokázal prvenství udržet. Třída Moto3 je letos novou v závodech na přírodních tratích, takže zatím nemá tak početné zastoupení. Tím, že na tomto stroji jel populární Michal Dokoupil, diváci si ho nenechali ujít. Druhou Moto3 ve startovním poli sedlal Jiří Obtulowicz, kterého známe více ze závodů klasiků.

Ve třídě Supermono v posledních letech v Hořicích kraloval severoirský závodník Shaun Anderson se zkušenostmi z Tourist Trophy na ostrově Man. Shaun pro letošek získal nového protivníka v podobě Petra Najmana. Jejich vyrovnanost se ukázala v sobotních trénincích a to samé se očekávalo v nedělním závodě. Mezi oba dva se navíc zamíchal zkušený jezdec této třídy Libor Kamenický. Shaun Anderson ale během prvního kola dokázal oběma českým jezdcům ucuknout a dojel si pro další hořické vítězství.

Velice napínavý závod nám předvedli závodníci ve třídě Supertwin. Z první pozice do něj startoval Petr Najman, který se tu snažil obhájit loňské vítězství. Jeho hlavním soupeřem byl slovenský závodník David Hanzalík, který byl doslova nalepený na Petrově zadním kole. O tom, že oba tlačili na limity své i strojů, svědčí i to, že oba dva v závodě překonali traťový rekord a stačili ho oproti loňsku dolu o téměř dvě vteřiny. Český jezdec nakonec vyhrál s náskokem necelých dvou desetin vteřiny. Stupně vítězů premiérově doplnil Jan Markalous, který tak navázal na závodnickou éru svého otce.

Oba závody třídy do 600 ccm ovládl mistr světa Matthieu Lagrive. Jeho tempu stačil jen Kamil Holán, který právě ve druhém závodě Francouze několikrát předjel. Nakonec však český jezdec skončil dvakrát druhý. O stupně vítězů to bylo velice napínavé v obou závodech. Třetí pozici získali další čeští jezdci i přes početnou konkurenci ze zahraničí. V první závodě pódium doplnil Petr Wiesenberg, v tom druhém Michal Vecko.

Vrcholem závodů 300 zatáček Gustava Havla byly závody nejsilnější třídy nad 600 ccm. Plný startovní rošt obsazený českou i evropskou špičkou přírodních tratí slibovala pěkné závody. V prvním závodě hned po startu začal úřadovat Marek Červený, nicméně hned ve druhém kole přišel pád a jeden z hlavních favoritů závod nedokončil. Toho okamžitě využil jeho hlavní konkurent Didier Grams, který si dojel pro vítězství. Ve druhém závodě už Marek Červený nepochybil a spolu s německým závodníkem předvedli krásný boj o vítězství, který tentokrát padl do českých barev. Na druhém místě v prvním závodě skončil Kamil Holán, který si tak k druhým místům ve třídě do 600 ccm připsal další pódium i v silnější třídě. Ve druhém závodě bohužel přišel pád a zranění nohy. O poslední místo na stupních vítězů jela v obou závodech skupinka jezdců se zkušenostmi z mezinárodního road racingového šampionátu IRRC Aleš Nechvátal, Tomáš Borovka a Pavel Tomeček. Nejlepším z nich byl Aleš Nechvátal, který oslavil dvě třetí místa.

Závody 300 zatáček Gustava Havla byly po organizační i sportovní stránce zvládnuté na výbornou a všem, kteří se na nich podíleli patří velký dík. Další závody na přírodních okruzích se pojedou 8. – 9. června při Ceně města Jičína. Zde se pojede MMČR ve třídě 125 SP, přebor ČR v jízdě pravidelnosti historických závodních motocyklů a volný závod Jawa 50.

Tomáš Jenčovský – člen komise SZM AČR za přírodní okruhy a ředitel závodu

„Letošní ročník závodů 300 zatáček Gustava Havla patřil k těm nejlepším v novodobé historii. Po sportovní stránce byl na velice vysoké úrovni. Po celou závodní neděli program probíhal bez nejmenšího časového zdržení. Co je ale pro nás organizátory nejdůležitější je to, že za celý víkend nedošlo k žádnému vážnému zranění. Ukazuje se, že zvyšování bezpečnostních opatření je cesta dobrým směrem. Chtěl bych poděkovat všem divákům, kterých se sešlo více než 20 000, za ukázněnost a za to, že nám zachovávají přízeň. Veliké poděkování a obdiv patří i všem jezdcům za jejich výkony. Největší dík patří všem členům AMK v AČR Hořice a všem dobrovolníkům, kteří se na přípravě zatáček podíleli. Věřím, že se opět všichni sejdeme v srpnu při ČTT-IRRC.“

Matěj Smrž – předseda komise SZM Autoklubu ČR

„Naposledy jsem byl v Hořicích v roce 1997, v době, když jsem závodil u pana Zbyňka Havrdy. Nyní to bylo opravdu příjemné překvapení a jsem rád, že jsem mohl 300 zatáček v dnešní době zažít na vlastní kůži. Jak jsem řekl při slavnostním zahájení, nikdy jsem na to neměl dost odvahy a po projetí v Medical Car, se mi tyto slova doslova potvrdila! Obrovský respekt všem závodníkům, protože na to jet v Hořicích musíš mít opravdu „koule“! Také bych velmi rád sklonil poklonu všem organizátorům podílející se na této významné akci a také městu Hořice a panu starostovi, Alešovi Svobodovi, za jeho podporu. Bezpečnost se během závodů na přírodních okruzích stále zvyšuje, ale samozřejmě, že je pořád co zlepšovat. Pevně věřím tomu, že v tom budeme nadále pokračovat a bezpečnost se pro závodníky a diváky zlepší ještě více. Díky osobní návštěvě mám dost poznatků a spolu s členy komise musíme probrat např. vypsané kubatury, bodování ve společných třídách, věkové limity jezdců a v neposlední řadě bezpečnost a možné změny v této záležitosti.“

Výsledky závodu třídy Sportproduction 125 ccm:

  1. Radek Lamich
  2. Pierre Coppa
  3. Lukáš Fikker

Výsledky závodu třídy 125 GP:

  1. Patrik Kolář
  2. Oldřich Podlipný
  3. Steffen Grämer

Výsledky závodu třídy Moto3:

  1. Michal Dokoupil
  2. Jiří Obtulowicz

Výsledky závodu třídy 250 Open:

  1. David Řezáč
  2. Lukáš Walter
  3. Karel Matúš

Výsledky závodu třídy Supermono:

  1. Shaun Anderson
  2. Petr Najman
  3. Libor Kamenický

Výsledky závodu třídy Supertwin:

  1. Petr Najman
  2. David Hanzalík
  3. Jan Markalous

Výsledky 1. závodu třídy do 600 ccm:

  1. Matthieu Lagrive
  2. Kamil Holán
  3. Petr Wiesenberg

Výsledky 2. závodu třídy do 600 ccm:

  1. Matthieu Lagrive
  2. Kamil Holán
  3. Michal Vecko

Výsledky 1. závodu třídy nad 600 ccm:

  1. Didier Grams
  2. Kamil Holán
  3. Aleš Nechvátal

Výsledky 2. závodu třídy nad 600 ccm:

  1. Marek Červený
  2. Didier Grams
  3. Aleš Nechvátal

Kompletní výsledky 57. ročníku 300 zatáček Gustava Havla, včetně průběžného hodnocení MMČR na přírodních okruzích, naleznete na webu AČR:

https://www.autoklub.cz/wp-content/uploads/2019/05/horice-052019.zip

Sdílet