Školení Autoklub Sport RESCUE

V polovině března proběhlo pravidelné vzdělávání posádek záchranného systému Autoklubu České republiky – Autoklub Sport RESCUE. Záchranný systém ASR (dříve Narex, Narimex, ABA) je součástí českého, ale i evropského motorsportu již 40.let

Školení proběhlo ve dnech 16-17.3.2019 v prostorech Brněnského Masarykova okruhu. V sobotu dopoledne, byla probírána provozní agenda, poznatky z minulé sezóny a diskuze. Přednášející: Mgr. Tomáš Kunc (AČR), Jiří Valenta (předseda komise rally), Lukáš Malík (závody do vrchu), Jaroslav Němec (dispečink ASR při závodech rally). Dopolední blok zakončil MUDr. Milan Procházka (předseda Lékařské komise AČR), poutavou prezentací k první pomoci a nehodám. V odpoledním bloku jsme se zaměřili již na praktické postřehy a nácvik – manipulace s jezdcem, HANS + přilbou, nasazení krčního límce, nácvik v rally autech, doplněný o praktické poznámky Tibora Bartůnka (jezdec rally a bývalý člen ASR) a Jaromíra Tomaštíka (pořadatel Valašské rally a jezdec). Diskuze u kopcového vozu, který přivezl David Komárek, bývalý závodník a nyní konstruktér těchto vozů. Nedělní den odstartoval pan Ivo Jirásek (HZS JMK, instruktor vyprošťování, rozhodčí při soutěžích ve vyprošťování) přednáškou o základech vyprošťování a problematice elektrických aut. Následně byli účastníci rozděleni do 2 samostatných skupin, které se přesunuli ven k praktickému nácviku. První stanoviště bylo zaměřeno na nácvik práce s vyprošťovacím zařízením, pod vedením Ivo Jiráska a Josefa Jarolímka, který doplňoval poznatky ze závodních aut a let praxe u ASR. Druhé stanoviště, pod vedením Zdeňka Cirmana dlouholetého člena ASR, bylo zaměřeno na práci s ručním nářadím a tzv. řetězovými úvazky. V praktickém doplnění informací pomohli Michal Patloka a Tibor Bartůnek. Po poledni zakončil krátkou prezentací Miloslav Bárta, který dlouhou dobu spolupracuje s ASR po stránce hasicích přístrojů.

Školení se také zúčastnili kolegové Záchranného sytému ze Slovenska, kteří se aktivně zapojovali do školení i nácviku. Celkově se školení účastnilo více jak 60 posluchačů. Je třeba říci, že se zvyšujícími se nároky na erudovanost, zkušenost a profesionalitu záchranného systému, budou třeba školení a nácviky vícekrát ročně. Školení byl přítomen Jiří Čadek, který již několik let mapuje a zaznamenává práci a činnost ASR.

Závěrem děkujeme: Barko s.r.o. (zapůjčení vraků vozů pro praktický výcvik), firmě DeWALT (zapůjčení techniky a spotřebního materiálu), Automotodrom Brno, a.s. (prostory pro školení) a všem přednášejícím, kteří nám věnovali čas.

 

Odkazy:

https://www.facebook.com/Autoklub-Sport-Rescue-402533990088595/

https://www.autoklub.cz/motorsport/autoklub-sport-rescue/

Sdílet