LETOŠNÍ DAKAR NIKOHO NEŠETŘIL

Druhá polovina 41. ročníku Rally Dakar přinesla účastníkům hodně náročných momentů. Například extrémně vysoké duny a hluboký fesh fesh, ve kterém se ukrývalo zrádné kamení. A protože se některé etapy jely na stejném území jako v první polovině závodu, vyjeté koleje z předešlých pasáží značně komplikovaly navigaci. S vidinou cíle se stupňovalo nasazení a boj o první příčky trval až do posledního testu.

 

Česká republika měla zastoupení ve všech vypsaných kategoriích. V první etapě musel vzdát Martin Kolomý, kterému praskl kardan a zůstal osamocen v poušti. Martin Macík ztratil hodně času po tvrdém doskoku v páté etapě, při kterém ulomil pravé přední kolo. Do cíle dorazil se značnou ztrátou a pouze se zadním náhonem. Nemohl tak posbírat několik „waypointů“ a proto ho pořadatel vyřadil z hlavní soutěže. Společně s Martinem Kolomým pokračoval pouze v hodnocení „semimaraton“.  Po maratónské etapě následoval volný den a pak se všichni pustili do 838 kilometrů dlouhé etapy. Do té už ale nezasáhl náš jediný zástupce ve čtyřkolkách – Tomáš Kubiena. Problémům se nevyhnul ani Jan Brabec, který minul několik kontrolních bodů a následná devítihodinová penalizace ho odsunula až na 55. místo. A to ještě netušil, co ho čeká v následujících dnech.

 

Martin Prokop si zatím užíval vcelku klidný závod, ale jen do sedmé etapy, ve které si po tvrdém dopadu pohmoždil zápěstí o volant. Martin Šoltys ztratil své naděje na dobrý výsledek v dunách, kde musel přenocovat a ráno kvůli špatné viditelnosti nestihl start následujícího testu. V kamionech tak osiřel Aleš Loprais, kterému se dařilo postupovat pořadím stále výše. Jan Brabec stahoval časovou ztrátu, ale na další etapě těžce havaroval a do cíle dojel silně otřesený. Naštěstí bez újmy na zdraví.

 

To už se ale všichni blížili zpět do peruánské Limy, kde byla startovní i cílová rampa. Tou nakonec projela kompletní pětice našich zástupců na motocyklech. Nejlepším byl Milan Engel, který ještě v závěru hodně zatáhl a skončil patnáctý. První českou motocyklovou závodnicí v cíli se stala Gabriela Novotná. Skvělý výsledek zaznamenal Martin Prokop, který si i přes pohmožděné zápěstí dojel pro konečnou šestou příčku v automobilech. Tomáš Ouředníček obsadil 17. pozici. Do cíle dorazila také Olga Roučková v kategorii SxS. Mezi kamiony zůstal osamocen celkově pátý Aleš Loprais, který byl tak nejvýše z našich zástupců. Ambasador AČR Martin Macík zajížděl velmi rychlé časy a v hodnocení „semimaraton“ dojel druhý.

 

Pouze tři státy měly na startu Rally Dakar 2019 zastoupení ve všech kategoriích a Česká republika byla jedním z nich. K tomuto velkému motoristickému dobrodružství neodmyslitelně patříme. Gratulujeme všem v cíli a děkujeme za skvělou reprezentaci českého motorsportu.

Sdílet