Jak na licenci v roce 2019

Sezóna 2019 se nezadržitelně blíží a s ní i nutnost pořídit si licenci pro svou motoristickou disciplínu. Od loňského roku se licence vyřizují přes nový informační systém Autoklubu České republiky, kde si vyřídíte vše potřebné, včetně povinného pojištění i platby.

Kromě nového informačního systém má Autoklub České republiky i nový web, ale nemusíte se bát, že se něm ztratíte. Stejně jako u minulé verze webu se odkaz na informační systém nachází přímo na hlavní stránce www.autoklub.cz, tentokrát však v odkazu úplně vpravo nahoře, označeného jako licence, hned vedle kontaktů. Po kliknutí na odkaz licence jste automaticky přesměrováni do informačního systému, kde nás nyní čeká nutnost přihlášení. Pokud o licenci žádáte poprvé, bude potřeba se zaregistrovat, registrace vám zabere jen pár minut a vyřídíte ji kliknutím na odkaz „Nejste zaregistrováni?“, uživatelské jméno a heslo pak budete moci používat pro přihlášení i při dalších žádostech o licenci. Od mnoha počítačů se v této fází ozvou také nešťastné nářky směřující ke špatným přihlašovacím údajům. Pokud jste od loňského roku zapomněli své přihlašovací jméno nebo heslo, nic se neděje. Stačí kliknout vpravo na odkaz „Zapomněl jsem heslo“, případně uživatelské jméno a postupovat dle pokynů.

Nyní jsme přihlášeni, můžeme začít pracovat v systému. Zkušenější závodníci zde uvidí svou loňskou licenci, i tak, stejně jako nováčci, budou muset kliknout vlevo na „Nová licence“, kde už si vyberete, zda se budete v letošním roce věnovat motocyklovému, nebo automobilovému sportu. V tomto modelovém příkladu budeme řešit licenci z pohledu otce motokrosaře, kterému je 35 let a licenci vlastní pravidelně každý rok již 15 let, zároveň má syna, kterému je 10 let a věnuje se kartingu. Protože mají starší přednost, začneme kliknutím na motocyklový sport, zde zvolíme licenci jezdce. Samozřejmě chceme závodit v průběhu celého roku, zaškrtneme tedy možnost celosezónní licence, jednorázová licence by nám umožnila startovat v jednom konkrétním závodě, jehož číslo je nutné přímo doplnit. Toto číslo bychom zjistili ve zvláštním ustanovení daného závodu. A nyní příjemná zpráva! Sleva 5% pro členy Autoklubu České republiky. Členové mají spoustu zajímavých výhod, neváhám tedy a pokračuji dál s pětiprocentní slevou. Nyní poskočím na další stránku, kde po levé straně vidím vypsané disciplíny, kliknu tedy na motokros a vyberu si seriál, kterého se chci účastnit. Pokud pojedete více seriálů, je nutné kliknout na ten „nejprestižnější.“ Náš jezdec chce startovat na Přeboru SMS a na domácí trati zkusí štěstí v MMČR, klikneme tedy na MMČR a hned vidíme zeleně zvýrazněné šampionáty, které s touto licencí můžeme absolvovat. V případě, že bych si svou volbu rozmyslel, mohu kliknout v prostředním sloupci na logo odpadkového koše a vybrat znovu.

Nyní vidíme vpravo cenu své licence a dokumenty, které musíme doložit. Na pojištění se vrhneme za okamžik, nyní ještě zvolíme vpravo dole svou příslušnost k SMS motokrosu. Pokud nechci závodit pod pseudonymem, kliknu na možnost pokračovat, a již vybíráme pojištění. Vzhledem k vybrané licenci máme automaticky nastavenou zónu pojištění s názvem Česká republika. Přehledných pět variant s jasně daným plněním i cenami, stačí kliknout na možnost zvolit. Zelený nápis „Pojištění máte vybráno“ nám hlásí potvrzení naší volby. Klikneme na možnost pokračovat a nyní nás čeká méně příjemná část, musíme vypsat své fakturační údaje. Pokud nepodnikáme (a i pokud podnikáme a nechceme závodění míchat s firmou), můžeme v klidu první tři kolonky nechat být a začít až jménem. Pokračujeme na další stranu, kde již vidíme shrnutí naší žádosti. V případě, že zde vidíme chybu, není nic jednoduššího, než kliknout vpravo dole na tlačítko Zpět a chybu opravit. Poté stačí zaškrtnout souhlasy, případně zda chceme plastovou kartičku, kterou plnohodnotně nahrazuje elektronická verze, která nám bude zaslána na e-mail. Dokončit a je hotovo! Platbu může náš motokrosař provést kartou, nebo bankovním převodem, to však až po kontrole zaslaných dokumentů pracovníky Autoklubu České republiky. Zvlášť platba kartou je velice rychlé řešení, které se hodí, když na licenci zapomeneme a první závod už je za dveřmi.

V našem případě tedy ne tak úplně. Máme totiž doma ještě naději v podobě malého závodníka kartingu. Bohužel není možné z jednoho profilu vytvořit licence různým jezdcům. Musíme se tedy vlevo dole odhlásit a mladého závodníka samostatně registrovat do systému. Postup bude zprvu stejný. Po kliknutí na „Nová licence“ vybereme automobilový sport, zaškrtneme souhlas s členstvím v Autoklubu ČR a nyní už máme před sebou seznam disciplín, ze které vybereme karting a následně zvolíme seriál, kterého se chceme v letošním roce účastnit. Pokud zvolíme například účast v Poháru AČR, vidíme možnost výběru mezi licencemi E a G, jestliže nám stačí levnější licence G, klikneme na možnost zvolit a pokračujeme na další stránku. Zde máme pojištění, pokud vyrazíme závodit i za hranice, nesmíme zapomenout změnit zónu z České republiky na Evropu. Zaškrtneme vybrané pojištění a po kontrole shrnutí máme hotovo.

A co s podklady, které musíme doložit? Pojištění zaplatíme v ceně licence, která nám přijde k úhradě do e-mailu. Termíny pravidelného ročního školení si musíte ohlídat na webu Autoklubu České republiky v sekci dokumenty. Na webu najdeme i formulář potvrzení zdravotní způsobilosti, a to konkrétně v části motorsport, kde otevřeme sekci formuláře. Kromě formuláře k lékaři zde najdete i Souhlas s vydáním licence nezletilé osobě. Tento formulář musí potvrdit otec i matka, v případě výhradní péče je nutné doložit Rozsudkem o svěření do péče. Až budeme mít všechny tyto podklady vyřízené, naskenujeme je do počítače a nahrajeme ve formátu PDF do informačního systému. A kam přesně? Po přihlášení do informačního systému se nám zobrazí naše licence. Klikneme na možnost „Zobrazit detail licence“ a následně „Podmínky pro vydání licence.“ Tady už jednoduše nahrajeme každý soubor k příslušné položce. Poté proběhne kontrola kompetentními pracovníky Autoklubu České republiky, pokud bude vše správně, brzy všechna loga „zezelenají“ a vám přijde licence. Pokud ne, pracovníci vás upozorní a jistě poradí, jak postupovat správně. A kdo by mohl poradit vám? Podívejte se na následující seznam a v případě jakýchkoliv potíží je neváhejte kontaktovat. Jsou zde pro vás. A příjemná zpráva na závěr! Kdo má potřebné podklady pro licenci již vyřízené před žádostí o licenci, celý proces, včetně nahrání podkladů, mu bude trvat zhruba 5 minut bez registrace, nebo 10 minut, když žádá o licenci poprvé a bude se nejprve registrovat. Pokud chcete být co nejrychlejší na trati i při vyřizování licence, můžete si v informačním systému pomoci návodem, na který přidáváme odkaz níže. Celý Autoklub České republiky vám přeje mnoho úspěchů v sezóně 2019!

 

Návod v IS pro automobilový sport – https://is.autoklub.cz/how-to/licence-application-auto

Návod v IS pro motocyklový sport – https://is.autoklub.cz/how-to/licence-application-moto

 

Automobilový sport:

Jitka Frydrychová

frydrychova@autoklub.cz

tel.:222898175

 

Motocyklový sport:

Jana Vaňková

vankova@autoklub.cz

tel.:222898268

Andrea Moravcová

moravcova@autoklub.cz

tel.:222898212

Sdílet