AKTUALITY Z 253. ZASEDÁNÍ PREZÍDIA AUTOKLUBU ČR

Dne 8. ledna se konalo 253. zasedání Prezídia Autoklubu ČR. Po schválení zápisu z minulého jednání prezident Jan Šťovíček stručně zhodnotil minulou sezónu. Připomněl několik zásadních bodů, které rok 2018 přinesl Autoklubu ČR. „Po sportovní stránce velmi úspěšný, pro mě je důležité, že se nám daří i v ostatních aktivitách, od veteránů po karavaning. Autoklub ČR byl jednou z osmi vybraných institucí, které měly tu čest podílet se na oficiálních národních oslavách století republiky. A zvládli jsme to na jedničku. Pozici pevné součásti české občanské společnosti chceme dál prohlubovat i v letošním roce,“ uvedl Jan Šťovíček. Poděkoval výkonnému řediteli a sekretariátu Autoklubu ČR za přípravu výroční konference, která přinesla oproti minulým ročníkům zajímavější a přehlednější prezentace.

Jan Šťovíček byl v prosinci 2018 zvolen členem Představenstva FIM. „Je to výsledek dlouhodobé vytrvalé práce našich pořadatelů, jsme spolehlivým organizátorem, máme celou řadu úspěšných jezdců a tradici velmi kvalitních činovníků, jim a celému Autoklubu patří poděkování. Je to historicky obrovský diplomatický úspěch, zastoupení v nejvyšším orgánu Mezinárodní motocyklové federace máme po dvaceti letech,“ připomněl Jan Šťovíček. V hlasování na kongresu FIM přitom získal největší podporu delegátů. „Naše vítězství překvapilo celý svět. Jde o velikánský úspěch, který doceníme až v dalších letech. Porazili jsme takové motocyklové velmoci, jako jsou Francie, Itálie, Holandsko, nebo Polsko,“ poznamenal s gratulací Janu Šťovíčkovi Evžen Erban, předseda Výkonného výboru Klubu závodníků veteránů AČR.

Členové Prezídia si připomněli Miloslava Vernera, který zesnul 18. prosince 2018. „Míla Verner byl dlouholetý závodník, významný činovník FIMu a vážený člen Komise ploché dráhy. O jeho odkazu svědčí velmi důstojné rozloučení, na které přijela celá řada zahraničních funkcionářů. Míla byl autoklubák srdcem, bude nám moc chybět, je to pro nás obrovská ztráta,“ připomněl Jan Šťovíček. Prezídium uctilo památku Miloslava Vernera minutou ticha.

Tomáš Kunc informoval o posledním zasedání FIA Central Europe Zone v loňském roce. Autoklub ČR je nositelem sekretariátu středoevropské automobilové federace, která má po vstupu Malty již patnáct členů. Generálním ředitelem sekretariátu je právě Tomáš Kunz.

Viceprezident Petr Moravec připomněl, že v Praze se ve dnech 22. – 24. února 2019 koná kongres MACEC – Motocyklové federace středoevropských zemí.

Prezídium se zabývalo přípravou letošní sezóny a plánem činnosti na rok 2019. Cílem je pokračovat v budování a posilování pozice Autoklubu ČR jako společenské instituce, která je součástí občanské společnosti, otvírat klubový dům veřejnosti řadou akcí, výstav a besed.

Po zprávách předsedů jednotlivých pobočných organizací a viceprezidentů byl odsouhlasen vznik nové disciplíny v rámci automobilového sportu – Automobilový sprint. Předsedou nové Komise sprintu byl zvolen Tomáš Vavřinec, členy Lubor Čerych a Kamil Roth. Prezídium odsouhlasilo zřízení Řídícího výboru motocyklového sportu ve složení Petr Moravec, Karel Nauš a Tomáš Kunc z důvodu operativního a rychlého řešení záležitostí v mezidobí zasedání Výkonného výboru.

Prezident Jan Šťovíček informoval o projektech Autoklubu na rok 2019. Zmínil mimo jiné záměr rozvíjet projekt pro mladé jezdce ACCR Czech Talent Team.

Členové Prezídia v minulých dnech prostřednictvím e-mailové pošty obdrželi odkaz na webovou stránku oldrichvanicek.cz.  Na zasedání přijali usnesení, kterým principiálně odsoudili jednání na uvedené stránce popsané a důrazně se od něj distancovali.

Další termín zasedání Prezídia bude v úterý 12. března 2019.

Sdílet