GALAVEČER MOTORISTICKÉHO SPORTU 2018

Králi sezony jsou Jan Kopecký a Jakub Kornfeil
Klubový dům Autoklubu ČR byl ve středu 12. prosince 2018 dějištěm Galavečera motoristického sportu. Tradice oceňování osobností a mimořádných počinů v oblasti motorsportu byla zahájena v loňském roce. Letos poprvé byli vyhlášeni králové motocyklového a automobilového sportu, které si v anketě volili samotní držitelé závodních licencí. Mezi dalšími kategoriemi nechyběla také cena za celoživotní přínos motorsportu, dlouholetou podporu mládeže, vyhlášení nejlepších juniorů, fair play činu roku a osobností jednotlivých závodních disciplín.

Generální ředitel společnosti Certina Adrian Bosshard si za doprovodu prezidenta Autoklubu ČR prohlédl expozici vozů Bugatti v klubovém domě.

Prezident Autoklubu ČR Jan Šťovíček v úvodním slově připomněl, že rok 2018 byl pro český motorsport mimořádně vydařený. „Byla to krásná sezona, přinesla řadu úspěchů. Máme historicky poprvé dva mistry světa v automobilovém sportu, řadu dalších titulů v evropských šampionátech,“ uvedl Jan Šťovíček. Česká republika bodovala i na diplomatickém poli, Jan Šťovíček byl zvolen do nejvyššího vedení Mezinárodní motocyklové federace. „Není to moje zásluha, je to zásluha nás všech, členů Autoklubu, především našich pořadatelů. Jsme pořadatelskou velmocí, máme srovnatelný počet závodních podniků s mnohem větším Německem. Je to samozřejmě úspěch také našich činovníků, kteří pracují v nejrůznějších komisích na mezinárodní úrovni, a také našich týmů a jezdců, kteří se prosazují v šampionátech, díky těm všem je Česká republika a Autoklub ve světě vidět a má respekt,“ zdůraznil Jan Šťovíček.

Prezident Autoklubu ČR Jan Šťovíček s předsedou Českého olympijského výboru Jiřím Kejvalem.

Bouřlivým potleskem byli odměněni letošní laureáti Ceny Fair Play, která je udělována za nezištný počin, podporu a pomoc druhému nejen na závodních tratích. Z rukou prezidenta Autoklubu ČR ji převzali Aleš Eder a Veronika Antošová.
Čestným hostem Galavečera byl Adrian Bosshard, generální ředitel švýcarské společnosti Certina. Akci svou účastí podpořil Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru. „Právě dnes, v těchto krásných prostorách klubového domu, jsem si připomněl zajímavý fenomén, že Autoklub je organizací, která má delší historii, než je česká státnost. Když se podíváme do minulosti, tak patřil mezi nejprestižnější spolky, které podporovaly nejen motorsport, ale celou společnost, potažmo vznik samostatného státu. V dnešní době mám z Autoklubu jenom radost, jako fanoušek motoristického sportu mu a všem závodníkům přeji stále více skvělých výsledků!“ uvedl Jiří Kejval.

Jan Kopecký a Pavel Dresler získali ocenění v kategorii Rally, Jan Kopecký v závěru galavečera obdržel titul král automobilového sportu.Ceny na Galavečeru motoristického sportu byly rozdány ve 22 kategoriích:

RALLY
Jan Kopecký a Pavel Dresler – mistři světa v kategorii WRC2 a absolutní mistři ČR v rally.

RALLY historických vozidel
Jindřich Štolfa a Zdeněk Hawel – posádka závodí od poloviny 80. let, získala řadu skvělých umístění i v továrním týmu Škoda. Několik sezon se věnuje historickému sportu, letos získala mistrovský titul v prestižní kategorii S.

ZÁVODY DO VRCHU
Lukáš Vojáček – Mistr Evropy v závodech automobilů do vrchu v kategorii 1.

ZÁVODY DO VRCHU historických vozidel
Miroslav Adámek – od roku 1970 získal 11 mistrovských titulů na okruzích a v závodech do vrchu. Letos byl členem ACCR týmu, který získal evropskou trofej.

KOLEKTIV ROKU 2018 – ZÁVODY DO VRCHU historických vozidel
Vladimír Konicar, Jaroslav Mikeš, Josef Michl, Miroslav Adámek, Jindřich Indra, Jiří Kubíček, Petr Tykal – mistři Evropy v Poháru národů.

SPORTOVNÍ MOTOTURISTIKA
Jaroslav Pípa – je prvním Čechem, který dosáhl ocenění FIM Rallye Meritum – 30 Supreme.

TRIAL
David Fabián jr. – vicemistr Evropy v trialu – třída Youth International.

SILNIČNÍ MOTOCYKLY
Jakub Kornfeil – v Grand Prix, třída MOTO 3 skončil osmý. V Grand Prix ČR obsadil 3. místo.
Karel Hanika – mistr ČR v silničních závodech motocyklů – třída Superbike.

PLOCHÁ DRÁHA
Josef Franc – mistr ČR na ploché dráze jednotlivců, mezinárodní mistr na dlouhé ploché dráze, 2. místo v mistrovství Evropy na travnaté ploché dráze.

DRIFTING
David Mourek – dlouholetý účastník domácích driftových podniků, během celé své závodní kariéry přispěl rozvoji této disciplíny v ČR, mezi soupeři je znám svým obětavým a férovým přístupem. Letos obsadil 3. místo v mistrovství republiky ve skupině PRO.

ZÁVODY TAHAČŮ NA OKRUZÍCH
Adam Lacko – 2. místo v mistrovství Evropy.

KARTING
Patrik Hájek – mistr světa v kartingu, kategorie KZ – naprosto fenomenální úspěch!

ENDURO
Jiří Hádek – mezinárodní mistr ČR v enduru, kategorie E3, mezinárodní mistr ČR v endurosprintu, třída E3, 1. místo v mistrovství Evropy v enduru – třída Over 250 2T, 2. místo v mistrovství Evropy v enduru národů.

MOTOKROS
Petr Polák – 3. místo v mistrovství světa v motokrosu juniorů – třída 125 ccm.
Jan Froněk – byl dlouholetým motokrosovým reprezentantem a účastníkem Dakaru. Poslední tři roky trénuje národní juniorský motokrosový tým a podílí se v rámci projektu CZECH JUNIOR MX TEAM na trénování českého olympijského výběru mladých jezdců.

AUTOKROS
Petr Nikodém – obhajoba titulu mistra Evropy v Buggy1600.

FAIR PLAY
Aleš Eder je členem komise Silničních závodů na motocyklech a zodpovídá za subdisciplínu miniracing. Jeho soupeři Davidu Kohoutovi se stalo neštěstí, při kterém mu vyhořela část garáže. Největší škodu utrpěla závodní motorka jeho syna Matěje. Pan Eder uspořádal finanční sbírku VRAŤME MATĚJE NA ZÁVODNÍ DRÁHU! A povedlo se již na dalším sportovním podniku, bez jeho pomoci by to však nešlo!

Veronika Antošová obdržela Cenu Fair Play za příkladný přístup ke zraněné soupeřce. Na fotce s Barborou Černoškovou

Veronika Antošová jezdí v kategorii Easykart 60. Při prvním závodě 8. 4. 2018 v Třinci byla v superfinále této kategorie hromadná nehoda hned po startu. V přechozích finálových jízdách byla vždy jednoznačně nejrychlejší dívkou této kategorie Karolína Vančíková, právě ta při této nehodě utrpěla lehká zranění (naraženiny, odřeniny) a byla převezena na vyšetření do nemocnice. Opakovaného startu superfinále se tak nemohla zúčastnit. V superfinále bez její účasti byla nejrychlejší dívkou právě Veronika Antošová a získala tak pohár za prvenství. Při slavnostním vyhlášení již byla Karolína Vančíková z nemocnice zpět. Veronika Antošová ji po vyhlášení dala svůj pohár, protože celý víkend, až do nehody, byla nejrychlejší dívkou v kategorii právě Karolína Vančíková.

CELOŽIVOTNÍ PŘÍNOS MOTORSPORTU
Ladislav Tejchman – člen Prezídia AČR. V motoristickém sportu je činný od roku 1960, zasloužil se o rozvoj autokrosu a rallykrosu, dlouholetý předseda komise off road a vedoucí našeho reprezentačního družstva.
Adrian Bosshard – generální ředitel společnosti Certina. Sám býval profesionálním motocyklovým závodníkem. Jeho kariéra začala v motokrosu, vyhrál dva švýcarské národní tituly v letech 1988-89, v roce 1990 se přesunul na silniční okruhy do šampionátu MS Superbiku. Od roku 1994 soutěžil v nejprestižnějším šampionátu MOTO GP. I po konci kariéry nepřestal být součástí rychlých kol, prostřednictvím společnosti Certina, kde se stal CEO, se vždy zasazoval o rozvoj motorsportu, podporu jezdců, týmů a pořadatelů.

DLOUHOLETÁ PODPORA MLÁDEŽE
Společnost Peugeot v ČR – dlouholetá podpora motorsportu a zejména mládeže a talentů. V posledních letech pak podpora projektů Rally Peugeot Talent, Peugeot Rally Cup a mnoho další.

JUNIOR ROKU 2018 V MOTOCYKLOVÉM SPORTU
Jaroslav Vaníček – mistr ČR na ploché dráze, dále na krátké ploché dráze juniorů ve třídě do 125 ccm, 1. místo v mistrovství Evropy na ploché dráze, třída 125 cc Youth Cup, 1. místo na mistrovství světa na ploché dráze, třída 125 cc Youth Gold Trophy. Byl korunován za „rytíře motocyklového sportu.“

JUNIOR ROKU 2018 V AUTOMOBILOVÉM SPORTU
Jakub Novotný – nejmladší mistr v autokrosu, titul získal v divizi JuniorBuggy.

KRÁL MOTOCYKLOVÉHO SPORTU
Jakub Kornfeil

KRÁL AUTOMOBILOVÉHO SPORTU
Jan Kopecký

Sdílet