LOKETSKÉ SERPENTINY PŘILÁKALY TISÍCE DIVÁKŮ

Čtrnáctý podnik Mistrovství světa v motokrosu proběhl minulý víkend v západočeském městečku Loket. Na dohled od stejnojmenného středověkého hradu se nachází krásná trať Loketských serpentin, kde se první podnik Mistrovství světa konal už v roce 1995. 
Součástí MXGP Czech Republic byl také vložený závod evropského šampionátu třídy EMX300 a závody ME juniorských tříd EMX65ccm a EMX85ccm. Necelých 1700 metrů dlouhá trať s padesátimetrovým převýšením byla pečlivě připravena a motokrosový areál Loketské serpentiny burácel celý víkend nejen motory špičkových strojů, ale také bohatým doprovodným programem.

V sobotu dopoledne probíhaly tréninkové jízdy, odpoledne se jely první závodní a kvalifikační jízdy. MXGP Czech Republic pak vyvrcholil v neděli hlavními závody ve třídách MX2 a MXGP.

V prvním závodě evropského mistrovství ve skupině EMX300 si pro bramborovou medaili dojel náš Marek Sukup, Václav Kovář dokončil pátý. Vítězem se stal Dennis Ullrich z Německa, druhý skončil Mike Kras a bronzovou příčku obsadil Erik Willems. Druhý závod této skupiny vyšel skvěle našemu Václavu Kovářovi, který skončil třetí, když nestačil pouze na druhého Brada Andersona a vítězného Mike Kraseho.

V prvním závodě třídy MX2 zvítězil Calvin Vlaanderen, Thomas Covington figuroval na druhém místě a Jorge Prado byl třetí. Martin Krč obsadil 20. místo jako první z našich jezdců. Stupně vítězů druhého závodu obsadili stejní jezdci, tentokráte v pořadí Jorge Prado, Thomas Covington a Calvin Vlaanderen. Martin Krč si ještě o jedno místo polepšil a skončil devatenáctý. 

Oba závody nejsilnější kategorie ovládl skvělý Jeffrey Herlings. Také druhý a třetí stupínek na bedně patřil stejným jezdcům. Stříbrný věnec vybojoval Ital Antonio Cairoli a bronzový skončil v obou závodech Tim Gajser. Z našich jezdců dojel nejlépe Martin Michek na dvaadvacátém místě v první a třiadvacátém místě v druhé závodní jízdě.

Letošní čtrnáctý podnik série MXGP přilákal velké množství diváků, kteří se v Loketských serpentinách rozhodně nenudili. „Autoklub ČR je hlavním partnerem mistrovství světa v Lokti. Je to jeden z nejprestižnějších podniků v České republice a právem na něj můžeme být hrdí. Je velká čest pořádat tak významný podnik u nás a pracujeme na tom, aby tomu tak bylo i v budoucnu. O jeho důležitosti a kvalitě svědčí mimo jiné i letošní účast prezidentů zahraničních federací a nejvyšších představitelů FIM a FIM Europe. Není náhodou, že byl tento podnik několikrát oceněn jako nejlepší závod mistrovství světa. Pořadatelům patří poděkování za skvěle připravený podnik a vítězným borcům velká gratulace!“ doplňuje prezident Autoklubu ČR JUDr. Jan Šťovíček, Ph.D. 

Sdílet