ME V NOVÉ PACE OVLÁDLI ČEŠI

Jedním z nejvýznamnějších motoristických podniků v naší republice je Mistrovství Evropy v autokrosu v Nové Pace. Proslulá Štikovská rokle přilákala i letos obrovské množství diváků, pro které byl připraven bohatý závodní program. 
Do Nové Paky zavítala tradičně kompletní evropská autokrosová špička, doplněná o jezdce, kteří si tento podnik nikdy nenechají ujít. Startovní listina byla ve všech divizích plná a už tréninkové jízdy přilákaly početný zástup diváků.

Pořadatelé trať skvěle připravili, navezeno a zhutněno bylo přes 500 tun nového materiálu. S výkonem soudobých závodních speciálů není jednoduché udržet nezpevněný materiál na svém místě, po několika rozjížďkách bylo vždy nutné trať urovnat a nakropit. Novopačtí pořadatelé odvedli velký kus práce.

Dramatickou podívanou přinesly už měřené tréninky, ale velkým zážitkem byly především finálové jízdy. Ani jedna neměla poklidný průběh a kotel fanoušků burácel každým průjezdem startovního pole. 
V Junior Buggy se po startu probojoval na druhé místo Jakub Novotný, v cílové zatáčce chtěl ještě zaútočit na první pozici, ale místo vítězství skončil po několika kotrmelcích na svodidlech. Smůlu měl i Filip Hartman, který přišel o kolo. Přesto oba předvedli pěkný výkon.
Výsledky divize Junior Buggy: 1. místo Van der Putten
2. místo Grencis
3. místo Ovcharov

Favoritem šestnáctistovek byl náš Petr Nikodém a potvrdil to také na nejtěžší evropské trati v Nové Pace. S přehledem vyhrál a nechal za sebou celou evropskou hvězdnou sestavu.

Výsledky divize Buggy 1600: 1. místo Nikodém
2. místo Schröer
3. místo Straub

Největší drama se odehrálo v divizi Super Buggy. Od startu se jelo na ostří nože, suverén Feuillade chytil defekt a jel po ráfku celé finále. Radek Jordák trefil svodidla a urazil kolo. Kontakt se Stubbem naštěstí nezastavil našeho Jakuba Kubíčka, který i přes několik dramatických situací dokázal zvítězit.

Výsledky divize Super Buggy: 1. místo Kubíček
2. místo Anacletto
3. místo Bartelen


Kategorii Touring Autocross sice dominují Češi, ale v letošní sezóně míchají pořadím i zahraniční borci a tato divize se těší stále větší úrovni. Čerstvý šedesátník Václav Fejfar si v početné konkurenci nepřestává věřit a ve Štikovské rokli projížděl jednotlivými rozjížďkami jako horký nůž máslem. Václav dokázal všechny své největší soupeře i tentokrát pokořit a v Nové Pace tak oslavil pětačtyřicáté vítězství v seriálu Mistrovství Evropy, což se ještě nikomu nepodařilo. 

Výsledky divize Touring Autocross: 1. místo Fejfar
2. místo Výborný
3. místo Brožek

Štikovská rokle je kolébkou autokrosu a i v letošním ročníku pořadatelé potvrdili, že Nová Paka právem patří mezi nejkrásnější podniky v evropském kalendáři.

Sdílet