FILIP SALAČ VYBOJOVAL V ASSENU PÁTÉ A DRUHÉ MÍSTO

Krásnou a dramatickou podívanou přinesly další dva závody Red Bull MotoGP Rookies Cupu v Assenu. Pro našeho Filipa Salače to byl velmi úspěšný víkend, když po sobotním pátém místě vybojoval v druhém závodě krásnou stříbrnou pozici. Možná k tomu přispěly cenné rady bratrů Jakuba a Matěje Smržových, možná radost z udělení divoké karty na GP Brna. V každém případě se Filip po tomto víkendu drží na třetím místě průběžného pořadí Red Bull Moto GP Rookies Cupu za druhým Carlosem Tatayem. Oba mají shodný počet 66 bodů. 

V průběhu prvního závodu se na špici sjela pětičlenná skupinka, ve které Filip bojoval o druhé místo. Cílovou čáru nakonec po drobných chybičkách protnul jako pátý. Porada s bratry Smržovými přinesla Filipovi několik cenných rad a postřehů do druhého závodu.

„Odstartoval jsem dobře, ale na třetím úseku prvního kola jsem měl krizi a propadl se až na desátou příčku. Na vedoucí pětičlennou skupinku jsem ztrácel asi dvě vteřiny, ale podařilo se mi je stáhnout a probojovat se na druhé místo. Ustál jsem několik ataků a vždy jsem se dokázal dostat zpět za vedoucího jezdce. Dal jsem do toho všechno a jsem za druhé místo moc rád. Bylo velmi obtížné dotáhnout po takové ztrátě čelo závodu a udržet tempo až do cíle. Děkuji všem za obrovskou podporu. Byl to úspěšný víkend a myslím, že jsem ukázal, že na to mám,“ radoval se z druhého místa Filip Salač.

„Je to úspěch, který Filip potřeboval. Dokázal všem, že má na to jezdit na úplné špici startovního pole. Can Oncu má letos formu jako hrom a zatím dominuje, Filip mu ale zdařile šlape na paty. Výsledek velmi kladně ocenili sponzoři a zástupci týmů Moto3, kteří mají Filipa samozřejmě v hledáčku a nám se nyní bude mnohem lépe vyjednávat jezdecké místo  v seriálu Grand Prix 2019,” poznamenal prezident AČR – pan JUDr. Jan Šťovíček, Ph.D., který v Assenu společně s Jakubem a Matějem Smržem vyjednával angažmá a podporu pro Filipa Salače na sezónu 2019.
“Jsem rád, že na svém zranění můžu najít také pozitiva a pomoci někomu jinému. Odměnou nám byla stříbrná pozice z druhého závodu. Filip celý víkend podával skvělý výkon, ale i tak mu v prvním závodě kousek na bednu chyběl. Po závodě jsme analyzovali všechny chyby a v neděli se to projevilo na výsledku. Je skvělé, že i Filip na sobě dokázal zapracovat a změnit hodně věcí.  Nyní na to bude třeba navázat nejen v dalším závodě Red Bull Moto GP Rookies Cupu, ale také v juniorském mistrovství a samozřejmě při brněnské GP,” komentoval Filipův úspěch manažer reprezentace Jakub Smrž.
Další velkou výzvou bude pro Filipa Salače již za čtrnáct dní závod na německém okruhu Sachsenring.

Sdílet