FILIP SALAČ POJEDE V BRNĚ NA DIVOKOU KARTU MOTO3

Skvělý tah se povedl Autoklubu ČR a Komisi silničních závodů motocyklů pod vedením Matěje Smrže, když dokázali vyjednat se zástupci FIM, promotérem MotoGP – společností Dorna a týmovou asociací IRTA udělení divoké karty na Velkou cenu Brna pro Filipa Salače v kategorii Moto3.

Závod MotoGP v Brně je dlouhodobě nejsledovanější motoristickou událostí v naší republice a účast českého jezdce v jakékoliv kategorii je velkým úspěchem. Pouze dvěma jezdcům byla pro letošní závod divoká karta udělena a Filip Salač je jedním z nich. Závodí od roku 2005 a letos je tento šestnáctiletý jezdec pravidelným účastníkem Red Bull Rookies Cupu. Začátkem srpna se na brněnské GP představí se svým týmem Czech Talent Team Cuna de Campeones a motocyklem KTM v kategorii Moto3. 

„Je to skvělá zpráva a jsem za ni moc rád. Divokou kartu je těžké získat, moc si toho vážím. Teď jen doufám, že se nám podaří dobře připravit a nastavit motorku. I když vypadá téměř stejně jako rookies, technicky je úplně jiná. Hlavně motor, převodovka a brzdy. Brněnský okruh je rychlý, preferoval bych mokro. Vody se nebojím a na mokru se trochu mažou výkonnostní rozdíly motocyklů. Budu rád za umístění do dvacátého místa, dosažení bodované pozice by bylo super,“ těší se na svůj domácí závod Filip Salač.

„Udělení divoké karty pro Filipa považuji za úspěch diplomacie Autoklubu ČR. Samozřejmě si ji ale v prvé řadě vyjel sám Filip, přesvědčil všechny svými výkony. Velkou zásluhu na tom má také nové vedení komise závodů silničních motocyklů. Na domácím podniku MotoGP v Brně budeme mít dalšího českého jezdce, a to je pro všechny fanoušky zajisté skvělá zpráva,“ poznamenal prezident Autoklubu ČR, pan JUDr. Jan Šťovíček, Ph.D..

„Filip si start před domácím publikem bezpochyby zaslouží. V současné chvíli je to vedle dalších mladých kluků naše jednička na „malých“ motorkách a proto není diskuze jestli ano nebo ne. Já sám jsem v době „stopětadvacítek“ dvakrát na divokou kartu startoval a i když jsem neměl šanci dosáhnout na body, splnil jsem si dětský závodnický sen a v kariéře mě to posunulo o krok dál. To je cílem celé akce, posunout Filipa o krok dál. Držím mu palce a přeji pevné nervy!” podoktnul předseda Komise silničních závodů motocyklů

Velká cena Brna, na které se v kategorii Moto3 talentovaný Filip Salač představí, bude probíhat tradičně první srpnový víkend, v termínu 3. – 5. srpna 2018.

Sdílet