PŘEROVSKÁ ROKLE HOSTILA MISTROVSTVÍ EVROPY V AUTOKROSU

Autokrosový areál v Přerově patří k nejstarším v České republice. Rychlá a technicky náročná trať je známá díky svému obřímu skoku a dvaačtyřicetimetrovému převýšení. Kromě domácího mistrovství se v Přerovské rokli koná také Mistrovství Evropy v autokrosu.  
V polovině tropicky parného srpna se do Přerova opět sjela domácí a evropská špička k sedmému podniku FIA Mistrovství Evropy. V královské divizi SuperBuggy se sjelo 22 jezdců, toužících po bodech do evropského šampionátu. Také ostatní kategorie byly plně obsazené. Čeští jezdci patří tradičně mezi ty nejrychlejší a i v Přerovské rokli od začátku potvrzovali své kvality. 

Fantastický víkend prožil v Přerově legendární Bernd Stubbe, který s přehledem ovládl rozjížďky i finále v královské divizi SuperBuggy a ziskem plného počtu pětatřiceti bodů si výrazně pomohl k již devátému titulu evropského šampióna. Na stupně vítězů ho doprovodil holandský Mike Bartelen a náš Petr Bartoš.

V divizi Buggy1600 předvedl další skvělý výkon Petr Nikodém, který má letos formu jak hrom. Přerovskou rokli zcela ovládl a je na nejlepší cestě za obhajobou mistrovského titulu. Dominanci našich jezdců potvrdil druhý Vít Nosálek a třetí pozici obsadil nejlepší ze zahraničních účastníků, Kevin Peters. V divizi Buggy1600 startovalo celkem 26 jezdců a byla to nejpočetnější skupina tohoto podniku.

Českou autokrosovou doménou je divize takzvaných „plechovek“, neboli TouringAutocross, kde exceluje především letos šedesátiletý Václav Fejfar. Ten ale tentokrát nestačil na skvěle jedoucího Otakara Výborného, který zvítězil a předvedl tak svůj nejlepší letošní výkon. Ota ovládl celý víkend a ukořistil maximální počet pětatřiceti bodů. Druhý skončil Martin Samohýl a na bronzový stupínek dosáhl již zmiňovaný Václav Fejfar.

V JuniorBuggy zářil také Jakub Novotný, který skvěle zabodoval v rozjížďkách, a i když si do finále nezvolil ideální startovní pozici, vybojoval krásné třetí místo. Zvítězil Rus Timofey Ovcharov, na druhém místě skončil lotyšský Justs Grencis.

Přerovská rokle nabídla divákům opět velmi atraktivní podívanou, při které nebyla nouze o divoké souboje i dramatické kolize. Naši jezdci a pořadatelé tohoto podniku znovu potvrdili, že disciplína autokros je naší výkladní skříní.

Sdílet