ACCR Czech Talent Team s Filipem Salačem v prvním závodě MS Juniorů Moto 3 v Estorilu

O právě uplynulém víkendu odstartovala v portugalském Estorilu závodní sezona juniorského mistrovství světa FIM CEV Repsol MOTO3. Stejně jako v loni se zde představil český jezdec Filip Salač, tentokráte s CZECH TALENT TEAM CUNA DE CAMPEONES.

Filip se na tento závodní okruh vrátil  po čtyřech letech. Tehdy ve třídě PreMoto3 bojoval o vítězství, ale pádem z druhého místa bohužel body nedovezl.

Sobotní měřený trénink odjeli závodníci ještě na mokrých pneumatikách, které už v průběhu druhé kvalifikační jízdy díky podmínkám mohli vyměnit za suché. Filipovi se ale ani tak nedařilo prosadit. Nedostal se do tempa a s přidružením dalších aspektů si vyjel až dvacátou šestou startovní pozici. Po vyhodnocení chyb na obou stranách a potřebných úpravách na motocyklu se do samotného závodu vrhnul po hlavě.  

Nedělní závod byl odstartován ve 13:00 hodin místního času. Po vydařeném startu a projetí prvního kola byl Filip devatenáctý. Jeho stíhací jízda pokračovala a postupně se tak dostával na bodované pozice. Několik kol před koncem byl s velkým náskokem desátý a uzavíral tak čelní skupinku bojující o pódiová umístění. Závod nedokončilo třináct jezdců. S vedoucí skupinkou tak nakonec projel cílem na 8. místě, se ztrátou necelých 4 vteřin na prvního. S časem 1:48.384 zajel druhé nejrychlejší kolo závodu.

„Start se mi povedl a vzhledem k celkem široké trati na celém okruhu se dalo téměř všude předjíždět. Závod jsem si hrozně užíval, podařilo se mi dojet vedoucí skupinku jezdců a chtěl jsem ještě zabojovat o podium, ale bohužel už to nebylo možné. Čtyři kola před koncem jsem měl problém se zadní pneumatikou, cílem jsem projel osmý. Myslím, že to byl pozitivní závod, je tu hrozně moc opravdu rychlých jezdců, což nebude vůbec lehká sezona, ale na motorce jsem se cítil dobře a doufám, že už v dalším závodě se nám povede ještě lépe. Teď už se budu připravovat na předsezonní testy Red Bull MotoGP Rookies Cupu v Jerezu. Chtěl bych moc poděkovat celému teamu, rodičům, všem svým partnerům, hlavně pak Autoklubu ČR a všem fanouškům, kteří mi i přes hodně nevydařenou kvalifikaci věřili,“ hodnotí první závod Filip Salač.


„Rád bych touto cestou poděkoval svým partnerům, bez kterých bych tento sport nemohl dělat. Jsou to ACCR, KŠD LEGAL, ORT s.r.o., 4SR, REPLAY, DUKLA PRAHA, PLASTYMAT CZ, MMB, SHARK, TSS, MONTÁŽE BROŽ, NOKAMOTO, DELONGI, MILERS OILS, TYREX, KUBERG, PP TUNING, GAERNE, atd.“ dodává na závěr Filip. 

Další závod tohoto mistrovství FIM CEV Repsol MOTO3 se bude konat 29. dubna 2018 ve španělské Valencii na závodním okruhu Ricardo Tormo.

Sdílet