O víkendu se konal první závod MČR v motoskijöringu 2018 v Horním Městě

Konečně se jezdci, pořadatelé i příznivci motoskijöringu dočkali. V sobotu v severomoravském Horním Městě se 27. ledna 2018 konal první letošní závod Mistrovství ČR „Orion – Shiva KTM Cup“. I když nám v týdnu před závodem všude mizel sníh před očima, v Horním Městě to bylo jiné. Pořadatelé měli kvalitně připravenou trať, přálo jim i počasí. Navíc si připomínali 20. výročí pořádání motoskijöringů v Horním Městě. A závod se jim vydařil.
Do závodu bylo převzato všech 22 jezdců registrovaných v letošním mistrovském seriálu. To je proti loňskému roku výrazně více. Je dobře, že do MČR přešli někteří úspěšní jezdci, kteří ještě loni jezdili Orlický pohár pro nelicenční jezdce. Už od kvalifikačních jízd vidělo 500 přihlížejících diváků velké boje. Na většině jezdců bylo znát, že toho letos kvůli počasí moc nenatrénovali, ale jejich výkonnost se po dalších jízdách stále zlepšovala. Jako nejlepší byli vítězové posledního loňského závodu v Dobřanech Dvořáček s Čížkem, kteří jako jediní vyhráli dvakrát. A když si na své konto ještě připsali 3. místo, zaslouženě ovládli kvalifikaci a získali navíc 3 bonusové body do MČR. Přesto, že talentovaný Pavel Dvořáček je osmnáctiletý jezdec, jeho zkušený lyžař a už legenda našeho motoskijöringu Petr Čížek oslavil na sklonku loňského roku 50. narozeniny, nebyl na jejich výkonu věkový rozdíl vůbec znát.
Cenné 2 bonusové body získali loňští vítězové z Horního Města Mohaupt s Hotovým a 1 bod po vyrovnaných výkonech Fogl se Sabotou. Loňským mistrům bratrům Šrolerům se příliš nevydařila po účasti v hromadné kolizi 1. jízda. Pak byli dvakrát druzí a do finále postupovali z 6. místa. Zahanbit se nenechali mistři ČR z roku 2007 Švorc s Drašnarem. Vůbec na nich nebyla znát dvouletá pauza, kdy nejezdili. Vítězstvím v poslední sérii postoupili do finále z 5. místa. Z nováčků MČR si nejlépe vedli Pavel Křížek s Jaromírem Vondruškou, kteří byli v kvalifikaci 13. Poprvé od pozměněného systému MČR se nám stalo, že se někteří jezdci nedostali ani do finále „B“, protože bylo v závodě více jezdců.
Ve finále „B“ si spravili chuť loňští vítězové Orlického poháru Kylar s Majvaldem. Kvalifikace jim vůbec nevyšla a do B-finále se dostali až z posledního postupového dvacátého místa. Ale dokázali zdánlivě nemožné. Už po startu se dostali do čela dvanáctičlenného jezdeckého pole a vydrželi tam až do odmávnutí šachovnicovou vlajkou. S nimi dokázali postoupit staronoví účastníci MČR Lux s Fiedlerem. Cenné body získali i nováčci mistrovství Dvořák s Buřvalem, kteří byli třetí a tím celkově jedenáctí.

Poté mohl být odstartován hlavní finálový závod mezi 10 nejlepšími dvojicemi. Cílem 1. kola projeli na čele Josef Mňuk s Filipem Langerem, kterým loni unikl těsně mistrovský titul po bodové shodě s mistrovskými Šrolery. Dařilo se zkušeným dobřanským jezdcům Švorcovi s Drašnarem. Ve 2. kole se dostali do vedení a dlouho se zdálo, že dokáží závod v Horním Městě vyhrát. Ale ze zadních pozic doslova letěli Mohaupt s Hotovým, kteří předjížděli jednoho svého soupeře za druhým. V 7. kole se objevili na čele a dokázali tak obhájit loňské prvenství. Se svým výkonem museli být spokojeni i Švorc s Drašnarem, když dokázali udržet 2. místo před Romanem Mňukem se Zdeňkem Langerem.
1. Lukáš Mohaupt – Václav Hotový, Orion Racing Team, Honda 450 4T, 8:32,92
2. Josef Švorc – Josef Drašnar, Automoto Klub v AČR Dobřany, KTM 300 2T, 8:39,45
3. Roman Mňuk – Zdeněk Langer, Mňuk Racing Team z.s., Yamaha 450 4T, 8:51,20
4. Patrik Šroler – Miroslav Šroler, SMK Klášterec n.O. V AČR, Beta 300 2T, 8:53,61
5. Josef Mňuk – Filip Langer, Mňuk Racing Team z.s., Yamaha 450 4T, 8:54,18
6. Pavel Dvořáček – Petr Čížek, SMX Racing Team Rudník, KTM 350 4T, 9:05,60

Sdílet