Zpráva AMK Loket v AČR z Mistrovství světa v motokrosu v Lokti 2017

Velká cena České republiky v motokrosu se konala uplynulý víkend v západočeském Lokti. Tento prestižní závod se uskutečnil pod taktovkou zkušeného pořadatele AMK Loket v AČR. 


Na startu se sešla světová jezdecká špička v rámci prestižních tříd MXGP, MX2 a WMX, součástí motokrosového víkendu byl i finálový závod Mistrovství Evropy juniorských tříd 65ccm a 85ccm. Jejich výkonům přihlížely zaplněné tribuny Loketských serpentin. Dařilo se i českým jezdcům, kteří byli podél tratě mohutně povzbuzováni fanoušky. Podpořit své sportovní hrdiny přijelo do Lokte též mnoho diváků především z Německa a ze Slovinska.

Navzdory špičkovým sportovním výkonům se po celou neděli nesla závodištěm velice smutná nálada. V první jízdě ME třídy 85ccm totiž po nešťastném pádu tragicky zahynul teprve třináctiletý moldavský závodník
Igor Cuharciuc. Dle vyjádření lékařů utrpěl zranění neslučitelná se životem. Ten mu bohužel nezachránil ani okamžitý profesionální zákrok lékařů. Tato poslední sobotní jízda byla předčasně ukončena a jako projev smutku byla zrušena nedělní druhá jízda této kategorie. V neděli pak místo ní proběhl pietní akt, kdy všichni přítomní uctili se slzami v očích minutou ticha památku tohoto mladého sportovce. Motokros je krásný, tvrdý sport, bohužel je také nebezpečný a občas si vybere takovouto nejkrutější daň. R.I.P. Igor!

Závodní víkend a výhled do budoucnosti pořádání závodů MS v Lokti nám shrnul předseda pořádající organizace
Zdeněk Dvořák: „Nebýt sobotní tragické události, která nás všechny nesmírně zasáhla, hodnotili bychom uplynulý víkend jako velmi zdařilý, a to jak po sportovní, tak pořadatelské stránce. Poděkování patří všem sportovcům, kteří podávali špičkové výkony a dovolíme si tvrdit, že bylo opět na co se dívat a komu fandit. Jako každoročně, slýcháme mnoho dotazů, jak to bude s dalším ročníkem mistrovství světa. Situace je nyní taková, že my organizátoři máme zájem jet i následující roky, stejně tak je zájem ze strany promotérské společnosti Youthstream a nyní jen čekáme na potvrzení ze strany hlavních sponzorů a Autoklubu ČR. Věříme, že dojde ke shodě všech stran a budeme tak moci pro diváky opět připravit sportovní podívanou světové úrovně. Předběžný termín je již stanoven na 22. července 2018“.

Jak probíhaly boje o světové body a Evropské tituly a jak se dařilo českým reprezentantům?
Finále EMX65ccm – Radost českým příznivcům udělal již v sobotu Julius Mikula (Motorsportklub Málkov v AČR), neboť v první finálové jízdě mistrovství Evropy pětašedesátek obsadil 8. místo, svoji pozici vylepšil ještě nádherným startem v neděli, při druhé jízdě, když po vynikajícím výkonu nakonec prolétl cílem jako druhý! Celkově mu to dalo v Lokti na čtvrtou příčku a od medaile ho dělil pouze jeden jediný bod. Julius Mikula po závodě řekl: „S výsledkem v Lokti jsem moc spokojen, přestože mi stupně vítězů celkově utekly o jeden bod. Kluky z pódia znám z naší kvalifikační severozápadní zóny a vím, že se s nimi závodit dá. Lidé podél celé dráhy mě hnali dopředu a za to jim moc děkuji. Také bych rád poděkoval všem lidem kolem mě – trenérům, mechanikům, rodičům a sponzorům – bez Vás by to nešlo!“ Další mladý český reprezentant Matěj Skořepa (SMS Pardubice) obsadil celkové 15. místo a za umístění 14/16 bral celkem 12 evropských bodů. Z titulu mistra Evropy pro letošní rok se radoval na stupních vítězů M. F. Sorensen (DEN, KTM, 3/1, 45b.) před D. Knuimanem (NED, HUS, 2/3, 42b.) a I. V. Erpem (NED, KTM, 1/10, 35b.).

Ve třídě EMX85ccm se letos evropské medaile nerozdávaly. První jízda byla z výše uvedeného důvodu předčasně ukončena a druhá se z pietních důvodů nekonala.

WMX (ŽENY) – V této třídě zastupovala českou ženskou reprezentaci dvacetiletá Kristýna Vítková (Yamaha Čepelák RT). Nejdříve dosáhla v sobotní první jízdě na letošní první světové body za devatenácté místo, druhý den byla dvacátá. Kristýna si rozhodně za bojovný výkon umístění zasloužila, neboť o ně v každé rozjížďce musela tvrdě bojovat se dotírajícími soupeřkami. Odměnou jsou pro ni tři světové body a celková 20. pozice. „Se sobotou jsem byla velmi spokojena, získala jsem první světové body a ta atmosféra, to nejde ani popsat. Fanoušci byli snad v každé zatáčce a neustále mě hnali dopředu. Moc jim za to děkuji! V neděli jsem se svým výkonem už tolik spokojena nebyla, ale i tak jsem vyjela další světový bod, což je pro mně úspěch. Chtěla bych tímto poděkovat tátovi, který to se mnou táhne už od samého začátku a také Jirkovi Čepelákovi, u kterého jsem v týmu a nemohu si spolupráci s ním vynachválit. Zkrátka vše funguje tak, jak má a já jsem za to šťastná….!“, podělila se o své pocity Kristýna Vítková. V této kategorii viděli diváci velice dramatickou bitvu o stupně vítězů. Na nejvyšší stupínek nakonec zaslouženě po vyrovnaných výkonech vystoupila C. Duncan (NZL, YAM, 1/2, 47b.), na druhý překvapivě A. Verstappen (BEL, KTM, 6/1, 40b.) a třetí místo vybojovala N. V. de Ven (NED, YAM, 3/3, 40b.). Čtyřnásobná světová šampionka K. Fontanesi (ITA, YAM, 2/6, 37b.) dojela nakonec po součtu bodů z obou jízd čtvrtá. Do čela MS se tak po Lokti probojovala C. Duncan (155b.), K. Fontanesi je druhá (152b.), … 33. K. Vítková (3b.)

MX2 – Lídr této třídy Pauls Jonas (LAT, KTM, 2/1, 47b.) v Lokti nezaváhal a po dobrých startech slavil celkový triumf. Jeho největší soupeř v boji o prvenství J. Seewer (SUI, SUZ, 5/2, 38b.) se zdržel v první jízdě po startu a čelo musel tvrdě dohánět, ve druhé už dojel za Lotyšem jako druhý. Dravý výkon zanechal v Loketských serpentinách celkově třetí T. Covington (USA, HUS, 1/10, 36b.), když dokonce v první jízdě všechny s přehledem porazil. Na první světové body dosáhl slovenský zástupce R. Šikyňa (JD 191 KTM RT, MX Slovakia, 19/30), odměnou za bojovnost mu byly dva body za 19. místo v první rozjížďce, celkově skončil jako čtyřiadvacátý. Český juniorský motokrosař Dušan Drdaj (Yamaha Čepelák RT) sice na bodové umístění nedosáhl (26/28), ale v tvrdé zahraniční konkurenci se rozhodně neztratil, celkově zaujal 31. příčku. Mladý Petr Polák (JD 191 KTM RT) letos v Lokti sedlal už čtyřtaktní dvěstěpadesátku a nakonec byl za výsledky (27/29) klasifikován jako dvaatřicátý. Pro oba dva naše jezdce jsou to důležité zkušenosti, které by v budoucnosti měli rozhodně zúročit. Průběžně stále vede třídu MX2 P. Jonass (548b.), 2. je J. Seewer (501b.) a 3. T. Olsen (DEN, HUS, 403b.), … 46. R. Šikyňa (2b.)

MXGP – Letos je osminásobný světový šampion Ital Antonio Cairoli (KTM, 45b.) opět v plné síle a svoji rychlost i vyzrálost prokázal v obou jízdách. V první sice dojel třetí, ale vše si vynahradil v druhém závodě, kdy s dostatečným náskokem proskočil cílem jako první. Druhý byl spolehlivě a rutinně jedoucí C. Desalle (BEL, KAW, 2/2, 44b.), třetí po výborných startech úřadující mistr světa, stále ještě dvacetiletý Tim Gajser (SLO, HON, 1/4, 43b.) Za podpory českých příznivců si v první jízdě dojel pro další tři světové body Jaromír Romančík (JD 191 KTM RT, 18/32, 3b.), ovšem ve druhém vystoupení si brnknul nohou o zem a bylo z toho zase poraněné koleno. Jára tak musel zajet předčasně do depa. „Za výsledek jsem docela rád, urval jsem další tři světové body (z první jízdy). Druhou jízdu se mi nepodařilo dobře odstartovat. Pak jsem ještě udělal chybu při skoku přes cestu, kde jsem málem ošklivě upadl. Naštěstí jsem to ustál, ale netrefil jsem se do zatáčky za ním, tak mě dost soupeřů předjelo. Zahájil jsem stíhací jízdu, a když jsem se dotáhnul za Martina Michka, tak jsem v levé zatáčce před proskakovákama udělal chybu, opřel jsem se o nohu a luplo mi v koleni. Snažil jsem se jízdu dojet, ale už jsem se o nohu bál opřít a musel jsem ze závodu odstoupit. To mě strašně mrzí, kvůli tomu jsem ze sebou už nebyl moc spokojený nebyl. Chci poděkovat týmu JD 191 KTM RACING Jiřího Jankovského, všem sponzorům, mé přítelkyni, rodině, mechanikovi, trenérům a všem divákům a fanouškům za podporu…!“, řekl po závodě Romančík. Prapor české reprezentace přebral ve druhé rozjížďce Martin Michek (Buksa/Ados KTM RT, 33/22), který stíhací jízdou dosáhl na dvaadvacátou pozici, v té první měl bohužel pád po kolizi s Litevcem Jasikonisem. Pozornost našich diváků zaujal i Martin Finěk (Hulho motocross RT) za umístění (22/31). Martin dokonce několik kol jezdil na bodovaných příčkách a tím určitě potěšil nejen své fanoušky, ale je to určitě i dobrý signál do dalších let. Celkově 30. skončil Polák T. Wysocki (JD 191 KTM RT, 23/27), 33. P. Bartoš (Orion RT, 31/30) a 36. R. Weschta (Team MAX 2, 24/36). Stav MS po Lokti MXGP – 1. A. Cairoli (523b.) 2. C. Desalle (431b), 3. J. Herlings (418b.), … 27. J. Romančík (14b.).

Další, v pořadí již 14. podnik seriálu Mistrovství světa v motokrosu se odehraje 6. srpna 2017 na velice náročné písčité dráze v belgickém Lommelu.

Loketský vrcholný motokrosový podnik je tedy za námi. Nyní nezbývá, než se těšit, že se v Lokti zase za rok všichni sejdeme…!

Evžen Zadražil a Petr Kovář

Sdílet