Autoklub ČR "Jede na dřeň"

Třetí ročník celostátního projektu s názvem Jedu na dřeň rozjel v červnu další závod o život. Na Motoristické slavnosti Legendy v Praze využilo tuto příležitost 208 nových potenciálních dárců kostní dřeně, kteří se přímo na místě zaregistrovali do Českého národního registru dárců kostní dřeně. Další výjezd čeká tým už 22. – 23. 7. na Mistrovství světa v motocrossu v Lokti.

Rotunda Jedu na dřeň se na dalším podniku objeví už 22. – 23. července 2017. Organizační tým letos zařadil do seznamu i Mistrovství světa v motocrossu v Lokti, kam se během jediného víkendu podívají desetitisíce návštěvníků. Ti všichni budou mít po celou dobu konání akce příležitost přijít a přidat se mezi potenciální zachránce životů.

O víkendu 10. – 11. června 2017 se v rámci spolupráce s Autoklubem ČR přišlo na pražské Motoristické slavnosti Legendy pro návštěvníky každého věku, zapsat 208 potenciálních dárců kostní dřeně. Mezi nimi byli i rally závodníci Marek Joura, Filip Mareš, Jan Černý i Dominik Brož. „Protože lidský život a zdraví je to nejcennější, co člověk v životě může mít. Kdykoli budu moci, rád pomůžu. A proto jedu na dřeň,“ prozrazuje Dominik Brož, reprezentant ČR v automobilovém sportu. 

Najít vhodného dárce kostní dřeně je při léčbě leukemie klíčové. Bohužel, každý 4. pacient správného dárce nenajde. I v roce 2017 bude projekt Jedu na dřeň pokračovat v budování základny potenciálních dárců kostní dřeně v České republice, do které dosud přivedl 1501 nově registrovaných lidí.
Organizátoři apelují na všechny, kteří se doposud do registru nezapsali, že samotný zápis je velice rychlý a bezbolestný proces, ke kterému stačí 5 minut času a pouhé 2 ml krve.
„V našich závodnících podporujeme a učíme je fair play jednání na tratích. Spravedlnost, podpora a pomoc druhému v nouzi jsou základními vlastnostmi správného jezdce, který si je potom odnáší do reálného života, ve kterém je zúročí. Život s námi ale fair play nehraje a onemocnět leukémií může kdokoliv z nás. Proto jsme i v letošním roce podpořili tento smysluplný projekt, díky kterému může být zachráněn nejeden lidský život,“  říká prezident Autoklubu ČR, Jan Šťovíček.

Sdílet