Mistrovství Evropy motokrosařů provázelo v Bulharsku špatné počasí

Druhým kolem pokračoval o víkendu 6. – 7. května evropský šampionát kubatury Open na známé světové dráze v bulharském středisku Sevlievo. Místní pořadatelé jako vždy připravili dráhu na závody velice pečlivě, ovšem jejich snahu zhatilo neskutečně špatné počasí. V podstatě od soboty, kdy na kvalifikaci dorazilo 29 závodníků, až do poslední nedělní jízdy vytrvale padaly provazy vody.

Nedělní bahenní závod tedy celkově ovládl Ukrajinec Volodomir Tarasov (Yamaha, 1/1), který jel sice rychle, ale také se nevyhnul několika pádům. Rozvážně si na trati počínal Petr Michalec (Edifio Solution team, Honda) a za bojovný výkon, vyrovnané výsledky (4/2), což na blátě je vždy velice důležité – si nakonec vystoupil na „bednu“ jako druhý vedle Ukrajince. „Pochopitelně jsem velice spokojen, že to tady pro mě takhle dopadlo, že jsem to ve zdraví přežil. V prvním motu jsem nezaváhal – nasadil takovou údržbu, ve druhém byly dvě zdržení. Jinak chci poděkovat týmu za materiální podporu a tátovi za přípravu motorky, jak si zde máknul,“ prozradil po bahenních lázních v Sevlievu šťastný – Petr Michalec. 
Stupně vítězů ještě doplnil domácí borec I. Katanec (SLO, Yamaha, 2/8). Houževnatý výkon také předvedl Jonáš Nedvěd (Orion Racing KTM) a za celkově šestou příčku (6/5) si z Bulharska odváží, nejen všude přítomné bahno – na svém dresu, motocyklu, ale i důležitých 31 bodů do mistrovství.
Smůlu měl tady druhou rozjížďku zkušený reprezentant – matador Orion Racing týmu a loňský vicemistr Evropy – Petr Bartoš (vítěz úvodního klání v Dánsku), který odstartoval na špici, ale potom mu podklouzlo přední kolo – následoval lehký pád. Do jeho motocyklu, ale narazil zezadu soupeř a ohnul mu vodítko, což zapříčinilo následné zablokování řetězu. Nakonec přece jenom Petr doslova vydoloval dalších 30 evropských bodů z bulharského klání za výsledky (2/11). „Takové náročné podmínky jsem již dlouho nezažil, ale absolvovali jsme sem takovou dálku pro body, tak to přece nevzdáme,“ uvedl po dojezdu trošku zklamaný – Petr Bartoš. Osmidílný evropský šampionát se přesouvá třetím dílem 20. – 21. května do chorvatské Mladiny.

Průběžná klasifikace ME třída Open: 1. V. Tarasov (UKR) – 87b., 2. P. Bartoš (CZE) – 80b., 3. P. Michalec (CZE) – 73b., 4. D. Asmanov (UKR) – 69b., 5. J. Nedvěd (CZE) – 69b.

Sdílet