Zpráva z Přeboru Jihočeského kraje SMS v motokrosu Kaplice

Dlouhodobě chladné počasí, které mělo na svědomí slabou jezdeckou účast na úvodním závodě jihočeského Krajského Přeboru v motokrosu minulý týden v Pacově, si konečně dalo na chvíli pohov a druhý závod tohoto seriálu, který se jel tuto sobotu v Kaplici, se tak mohl těšit poměrně hojné návštěvě. Přijelo celkem 141 jezdců a závod svou účastí ozdobil i úřadující Mezinárodní mistr ČR v motokrosu třídy MX1 Martin Michek. “Tolik závodníků na krajském přeboru tady už ani nepamatuji a jsem zároveň rád, že se během dne vše podařilo stihnout v rámci časového harmonogramu”, pochvaloval si ředitel závodu a šéf kaplického motokrosu Jan Froněk.

Povrch trati byl po celý den v podstatě optimální, trochu toho bláta během tréninků a prvních jízd vyschlo a na druhé jízdy už se dokonce muselo na některých místech mírně zavlažovat.
Vzhledem k slušnému počtu jezdců se třídy MX1 a MX2 nespojovaly (ani třídy Amatér). Třiadvacet jezdců se postavilo na start ve třídě 65+85ccm. Obě jízdy vyhrál Jaroslav Kalný z Motokrosové školy RT. Druhý Luděk Černý z Motosportu Chýnov sice vykazoval určitou ztrátu, ale celkově se po dvou závodech vyhoupl do čela seriálu společně s Šimonem Proučilem z SMS Praha (mají shodný počet 88 bodů), protože na rozdíl od Jardy Kalného byli na úvodním závodě v Pacově. Na třetím místě se průběžně drží Matyáš Plch, protože ani on na prvním závodě nechyběl a pravidelně sbírá body. Ve zvlášť bodovaných pětašedesátkách byl jasně nejrychlejší Rakušan Max Ernecker, který hodně vysoko čeřil vodu i v absolutním pořadí. Dokonce se mu podařilo s motocyklem 65ccm dát oba holeshoty, což je skutečnost téměř nepochopitelná. Za ním pak celkově skončili jeho týmoví kolegové Dominik Kučeřík a Pavel Jouza.
Ve třídě MX2 Amatér suveréně zvítězil čtrnáctiletý Marvin Salzer z Motosportu Chýnov. Ten měl závod KP jen jako trénink pro rakouský juniorský šampionát, celého seriálu se účastnit nebude a sám po závodě řekl, že příště určitě pojede s rychlejšími kolegy třídu MX2. Druhý skončil Jakub Kos ze Stříbra, který se tak dostal do průběžného vedení seriálu a třetí místo vyzávodila úspěšná účastnice MMČR třídy WMX Kristýna Vítková z Yamaha Čepalák RT. To je na dívku vynikající výsledek. 
Ve třídě MX1 Amatér s přehledem zvítězil Viktor Šrom z MTZ Mototechnika MX Teamu a po výhře v Pacově jasně vede i seriál. Druhý byl na dvoutaktu jedoucí sedmnáctiletý mladík Martin Zeman z AMK Pacov, třetí místo v Kaplici bral o generaci starší jezdec Jan Poláček z Veselí nad Lužnicí.
Ve třídě Veterán se po delší době dostavil Ladislav Mikas z Motosportu Chýnov. Ukázal, že ze svého umění nic nezapomněl, jen trochu bojoval se silami, především v první jízdě, kdy se propadl z prvního místa na třetí. Druhou pak již vyhrál, ale na celkové vítězství mu to nestačilo, protože o dva body před ním byl rychlý Michal Buchta z Intercars Motoman Teamu, úspěšný účastník MMČR třídy Veterán. Třetí byl nakonec Roman Váca z Klenovic u Soběslavi. Startovní pole této třídy bylo oproti prvnímu závodu hodně obměněné, seriál vede Zdeněk Svoboda z Motosportu Chýnov před Jiřím Fárou z Kamikaze RT. Zvlášť hodnocené Vetrány nad 50 let vyhrál jihočeský matador Milan Heřman z Moto Teamu Excel Racing a mezi nejstaršími jezdci nad 60 let pak Jan Roziňák z Motosportu Chýnov.

Třídu MX2 dle očekávání ovládl v podstatě domácí jezdec Rudolf Plch z Extreme Motorsportu. Bez ztráty kytičky vede i seriál. Druhé místo v Kaplici vybojoval Martin Andrusiv z Velkého Ratmírova, který jel na dvoutaktní stopětadvacítce. Třetí místo pak patřilo především díky vydařené první jízdě Pavlu Beránkovi z Hradišťka. Ve třídě MX1 zcela logicky neměl konkurenci lídr MMČR v této třídě Martin Michek z týmu Buksa Ados KTM. Pojal to víceméně jako kvalitní trénink. Druhé místo si v poklidu vyjel Michal Gregor z Vrtal MX Teamu, který s náskokem vede i celý seriál. Stejně jako Rudolf Plch v MX2 tak úspěšně oba vykročili za obhajobou loňských titulů přeborníků kraje v těchto dvou nejsilnějších třídách. Třetí místo si odvezl Středočech Miloslav Rožec z týmu MX2, také on pojal kaplický závod jako trénink na srpnové MMČR na této trati.
Závody v Kaplici se rozhodně povedly a jezdce nyní čeká třetí závod seriálu, který se pojede v sobotu  27.května 2017 na oblíbené trati v Netolicích.

Výsledky závodu ZDE.

Sdílet