Report z MMČR Junior v Krásné Lípě

První májový den pokračovalo v Krásné Lípě u Chomutova druhým závodem MMČR Junior v motokrosu “Lorenc – Logistic 2017”. Za slunného počasí, ale stále ještě v chladném větru se sešlo 108 jezdců z pěti zemí. Zahraničních jezdců však bylo o poznání méně, než na prvním závodě v Horažďovicích. Večer před závodem se pálily čarodějnice, opékalo se prase a i druhý den vše probíhalo v příjemné atmosféře.
“Jsme rádi, že si závodníci připravenou trať chválili, že se během dne odehrávaly zajímavé souboje o cenné body do seriálu juniorského šampionátu a hlavně že nedošlo k žádnému zranění…”, konstatovala po závodě duše pořádajícího Motosportklubu Málkov v AČR Vladimír Terešák.

Ve třídě 50ccm potvrdil své kvality David Widerwill z Cermen Racing Teamu, který sice během druhé jízdy párkrát spadl, ale nakonec si přeci jen dokázal zajistit vedení a celkové vítězství v závodě. Tímto krokem si upevnil náskok na čele seriálu a vypadá to, že se nám rýsuje kandidát na letošní mistrovský titul. Podobné ambice má zcela jistě i jezdec SMS Praha Dominik Valter. Ten sice zatím sbírá místa druhá, ale dobře víme, jak to v motokrosu chodí – stačí jeden výpadek lídra a vše může být rázem jinak. A nebo může platit, že když se dva perou, třetí se směje. Toto pravidlo by mohlo zase platit pro třetího v pořadí v závodě i v seriálu Vojtěcha Baláže z SMS Morava.
Ve třídě 65ccm chyběl hlavní favorit, Rumun Mario Popovici z Motosportu Chýnov. To byla hozená rukavice pro Julia Mikulu z Moto Most Klubu. Ten v téměř domácím prostředí urval 50 důležitých bodů za obě vyhrané jízdy a vyhoupl se tak do čela seriálu před svého největšího soupeře Matěje Skořepu z SMS Pardubice, který byl v Krásné Lípě celkově druhý. Třetí místo vybojoval Jihočech Jan Janout z Multi-Air Jama CZ RT, ale v průběžném pořadí zaujímá místo čtvrté za loňským mistrem padesátek Víťou Markem z Cermen Racing Teamu.
V kategorii 85ccm to bylo celkem zamotané a tedy i zajímavé. Vítěz první jízdy Adam Kovacs z Maďarska, který se na závod přesunul z německého Jaueru, kde se den předtím jel závod německého mistrovství ADAC, pocítil v druhé jízdě únavu a tak i když se nakonec přeci jen stal celkovým vítězem závodu, dojel druhý za skvěle jezdícím Janem Wagenknechtem ze Starling Cross teamu. Ten zajel svůj životní závod a vklínil se tak jako jediný Čech na stupně vítězů na druhé místo za ambiciózního Maďara a celkově třetího Němce Constatina Pillera, který taktéž den předtím absolvoval závod ADAC a to velice úspěšně na druhém místě. Chyba ve druhé jízdě v Krásné Lípě ho ale odsunula po stíhací jízdě až na místo třetí, nicméně v seriálu MMČR vede před Janem Wagenknechtem a Martinem Venhodou z Team Motokrosová škola CZ.

Třída 125ccm Junior také postrádala svého hlavního favorita. Suverénní vítěz prvního závodu Rakušan Rene Hofer z Motosportu Chýnov tentokráte nedostal coby tovární jezdec KTM svolení ke startu na českém místráku, jeho hlavním cílem je letos nabité EMX třídy 125ccm, kde jezdí už jako nováček v TOP10. Parádní závod v Krásné Lípě zajel Jiří Matějec z týmu MAX2. Ten oproti loňsku vyrostl hodně do výšky, v ježdění mu to ale nijak nebrání, tentokráte v podstatě neměl soupeře a s přehledem vyhrál. Za ním to ale bylo celkem bodově zamotané. První jízdu musel hodně zezadu dotahovat Tomáš Pala z HT Group RT, ale lepší druhá jízda mu nakonec zajistila celkové druhé místo za Matějecem. V seriálu dokonce průběžně vede. Překvapením byl jezdec SMS Pardubice Jiří Hubálovský, který skončil celkově třetí. Blýskl se pravda čtvrtým místem už na úvodním závodě v Horažďovicích a průběžně mu tak patří zasloužená druhá příčka.
V kategorii MX2 Junior jasně vynikali dva jezdci – domácí Jakub Terešák z Motosportklubu Málkov a Dušan Drdaj z Yamaha Čepelák RT. Prvně jmenovaný sice poměrně s přehledem vyhrál první jízdu a měl tak nakročeno vystřídat ve vedení seriálu svého největšího soupeře. Jenže ve druhé jízdě špatně odstartoval a pak se složitě musel prodírat přes své soupeře, zatímco Dušan Drdaj vycítil šanci, zatahal zpočátku jízdy na 110%, udělal si potřebný náskok a šachovnicový prapor viděl jako první. Stal se tak i celkovým vítězem závodu a seriál této nejrychlejší juniorské třídy stále vede. Dobře si v Krásné Lípě vedl i bronzový Východočech Denis Dvořák z DD Racing Teamu a průběžně figuruje na pěkném třetím místě.

Třetí závod Mezinárodní Mistrovství ČR juniorů se pojede hned další sváteční pondělí 8.května 2017 v severomoravské Mohelnici. Na této trati se jezdí MMČR Junior pravidelně a mladí motokrosaři tam rádi jezdí také trénovat, neboť jim provozovatel tratě poskytuje v rámci podpory juniorských závodníků zajímavé úlevy.

“Trať zůstává stejná, jak ji jezdci znají, v týdnu před závodem ji pečlivě připravujeme, aby se jezdcům líbila. Musíme ale s buldozerem opatrně, je to bývalý lom, tak abychom nevyhrnovali kameny. Traťi by neměl vadit ani případný déšť, je dobře odvodněna…”, vysvětluje šéf pořádajícího klubu AMK Mohelnice v AČR Miroslav Stratil.
Tréninky v Mohelnici začnou v 7:45 hodin a první jízda odstartuje ve 12:30 hodin.

Sdílet