MMČR v motokrosu „Lorenc – Logistic 2017“ již tuto sobotu

Sedmidílný seriál „Lorenc – Logistic 2017“ juniorského Mezinárodního Mistrovství ČR v motokrosu odstartuje již tuto sobotu, 25. března na tradiční trati v západočeských Horažďovicích!
Závodit se bude ve třídách 50ccm, 65ccm, 85ccm, 125 Junior a MX2 Junior. Tento podnik bude zároveň třetím kontrolním závodem české juniorské motokrosové reprezentace před kvalifikací ME. Jako každoročně lze najít v nominaci MMČR Junior jednotlivých tříd kromě úspěšných mladých českých reprezentantů také špičkové závodníky z Německa, Rakouska, Maďarska, Rumunska, Slovenska a Polska, což nepřímo tomuto seriálu dává punc neoficiálního středoevropského šampionátu, neboť motokrosové kalendáře zmíněných států nenabízejí takto kvalitní juniorská klání a ani nemají vypsány zdaleka všechny uvedené třídy. Seriál opět nabídne zajímavou částku 400 000,- Kč, kterou si rozdělí vždy deset nejlepších jezdců v celkovém pořadí každé třídy bezprostředně po ukončení seriálu.
Horažďovický motokrosový areál „Svaté Pole“ se už těší na závodníky a ohledně její aktuální kondice nás informoval předseda pořádající organizace a ředitel závodu v jedné osobě Martin Mída:
„Trať je již od minulého pátku načisto připravena, skoky a proskakováky jsou po zimě kompletně upraveny. Celý profil tratě byl srovnán tak, že bez úhony přežil i prudký déšť minulý víkend. V týdnu před závodem se ladí již jen kosmetické záležitosti na závodišti. Od pátku do sobotního večera bude již tradičně k dispozici servis tratě od firmy John Deere. Očekáváme kvalitní a početné obsazení, ze zahraničí dorazí mimo jiné předloňský vítěz ADAC MX MASTERS 85ccm Jeremy Sydow z Německa a loňský mistr světa, Evropy a vítěz ADAC MX Masters 85ccm Rene Hofer z Rakouska. V pátek večer je připraveno pro všechny přítomné posezení s živou hudbou ve vytápěném stanu. Za pořádající Motokros klub Horažďovice v AČR tímto všechny srdečně zvu!“
Promotér seriálu Václav Vizinger ještě doplňuje: „Trať je opravdu dobře připravena, je nakypřená a občasný déšť během týdne ji optimálně zavlažuje. Stan s hudbou bude fungovat i ze soboty na neděli, kdy se na té samé trati jede úvodní závod přeboru SMS Praha. Trať bude na tento závod znovu upravena,“ zve Vizinger všechny příznivce motokrosu na bohatý závodní víkend.
A jak jsou na první závod nachystány některé přední týmy a jezdci?
V minulých letech úspěšný juniorský tým MRG Bo Oil Racing team pod vedením trenéra Jana Froňka se už jako takový v juniorském šampionátu neobjeví (tým letos angažuje pouze jezdce sidecarcrossu). Jeho největší loňská hvězda Petr Polák tak pojede za tým JD 191 KTM Racing Jiřího Jankovského, společně s Radkem Větrovským. „Po loňském titulu ve stopětadvacítkách letos pojede Petr ve třídě MX2 Junior, Radek v pětaosmdesátkách. Další jezdec týmu Daniel Stehlík již přestoupil do 125ccm, ale jeho start v Horažďovicích není stále jistý kvůli zdravotnímu problému s rukou. Kluci absolvovali přípravné závody a také tréninkový kemp ve Španělsku, takže připraveni jsou určitě dobře,“ je přesvědčen Jankovský.
Mládeži se dlouhodobě věnuje také jezdec slavného jména Radek Toman. „Můj tým Motokrosová škola CZ bude v Horažďovicích startovat ve složení Martin Venhoda, Jakub Hedrlín, Jaroslav Kalný (85ccm) a Lukáš Hedrlín (65ccm). Kluci absolvovali kvalitní pravidelnou zimní přípravu v tělocvičně, na zimních soustředěních a trénovali i na motorkách. Martin Venhoda by měl atakovat TOP3, ostatní kluci by se měli pohybovat v první desítce svých tříd“, věří Radek Toman.
Cermen Racing pod vedením Vítězslava Marka pro letošní rok rozšířil své řady o další dva mladé nadějné jezdce, kteří budou bojovat o body v nejslabší kubatuře 50ccm. David Widerwill se bude snažit navázat na loňský úspěch mistra republiky Víti Marka, který již pojede ve třídě 65 ccm a Dominik Čižinský začne v Horažďovicích sbírat cenné zkušenosti pro svůj další výkonnostní růst. „Víťu v pětašedesátkách doplní při své premiéře v juniorském mistráku Viktor Pražák. Smolná četná zranění Patrika Příhody jsou snad již minulostí a tak i Patrik se na první letošní závod ve třídě 85ccm velice těší. Další dva naši junioři Josef Novák (125 ccm) a Petr Grof (MX2) přešli do vyšších tříd a bude zajímavé sledovat, jak se jim na silnějších strojích povede. Přeji všem bohaté sportovní zážitky a krásné počasí!“ dodává manažer týmu.
Jihočeský tým Motosport Chýnov dlouhodobě spolupracuje kromě českých jezdců i s velice kvalitními zahraničními piloty. Ve třídě 50ccm bude černým koněm mladý Rakušan Moritz Ernecker. Ve třídě 65ccm obhajuje loňské vítězství Rumun Mario Popovici, v 85ccm se představí hned několik českých i zahraničních týmových juniorů v čele s Matyášem Chlumem. Ve třídě 125ccm to pak bude hned několik jezdců a také jedna závodnice, Elena Kapsamer, která poměří své síly s klukama. Již zmíněný loňský mistr světa třídy 85ccm Rene Hofer se zřejmě se svou dvoutaktní tovární KTM 125 představí ve třídě MX2 Junior, což pravidla umožňují.

Bývalý veleúspěšný jezdec sidecarcrossu Václav Rozehnal posílá do Horažďovic svůj tým STR Promotorsport. Ten se pro sezónu 2017 rozrostl o další motokrosaře. „V loňské sezóně do republikového šampionátu juniorů měli nastoupit dva jezdci – Adam Dušek a Daniel Belko. Adam měl první polovinu sezóny velice dobrou a jistě bude chtít navázat na tyto výsledky i letos. Daniel Belko bohužel prakticky celou sezónu laboroval se zraněním, ale celou zimu makal a je před novou sezónou správně naladěn. Novým a nejmladším členem týmu je Ferda Lipka, který pojede padesátky. Je to bojovník a jak to u těchto kluků bývá, jede na každý závod s úmyslem ho vyhrát. Cílem týmu mimo jiné je, aby kluci ve zdraví dokončili sezonu a snažili se při tom dosáhnout svých možností“, uzavírá zkušený Václav Rozehnal.

V dresu Orion Racing by měl bojovat v závodech juniorského šampionátu o stupně vítězů v kubatuře 85 ccm Petr Rathouský. „Petr získal loni cenné zkušenosti na mezinárodní scéně při kvalifikaci ME a letos by to měl už přetavit v reálný postup do finálového souboje o titul, který se uskuteční při závodech MS v Lokti (červenec). V zimní přípravě byl letos Petr na tratích v Itálii (společně s týmovými parťáky – Bartošem a Nedvědem), potom ještě krátce v Maďarsku i Německu. V přípravných závodech (Velký Osek, Měcholupy) si Petr vedl velice dobře, tak uvidíme, jak to prodá v Horažďovicích, při kláních ME a také seriálu německého ADAC,“ vzkazuje manažer týmu Petr Kovář.

Tým MAXSPEED Racing budou v juniorském klání reprezentovat Tomáš Pikart ve třídě 85ccm a Michal Fischer v kategorii MX2 Junior. „Máme v plánu se zúčastnit celého seriálu EMX, ADAC a domácího mistrovství republiky juniorů. K tomuto plánu jsme od ledna přizpůsobili zimní přípravu převážně na pískových tratích. Cílem této sezony je u Tomáše postup do finálového závodu ME v Lokti, u Michala co nejlepší výsledek v domácím mistrovství“, uvedl šéf týmu Tomáš Pikart st.
Za východočeský Mňuk Racing Team se na start dle slov manažera týmu Josefa Mňuka postaví Ondřej Svědík ve třídě MX2 Junior. Má za sebou kvalitní přípravu i trénink v Itálii a má ambice na umístění v TOP10.
V zimě jistě nelenili ani další přední týmy. Své kvality bude chtít opět předvést loňský mistr ČR Jakub Terešák z Motosport Klubu Málkov, dlouhodobě úspěšný český juniorský reprezentant, který je již po nezbytných operacích a v plné formě. Také jeho týmový kolega Radim Kraus se premiérově představí ve třídě 125ccm a k rychlým mladým pilotům třídy 65ccm patří další jezdec tohoto severočeského týmu Julius Mikula. Na startu určitě nebudou chybět junioři z chrudimského AMK Zejax týmu Jarmila Zelendy, nebo někteří mladí Jihočeši z Extreme Motorsport Teamu v čele s Rudolfem Plchem. Známý jihomoravský tým MAX2 bude nejvíce sázet na loňského medailistu ve třídě 125ccm Jiřího Matějece, který stále setrvává v této třídě. Z padesátek postupuje do třídy 65ccm loni stříbrný Václav Janout, nově v barvách Multi-Air JAMA CZ týmu. Mladý pilot Matěj Skořepa z SMS Pardubice, který vyhrál první letošní závod rakouského mistrovství, bude určitě patřit k favoritům třídy 65ccm. Do třídy 85ccm letos přestoupil loni nejlepší český závodník třídy 65ccm Adam Máj z SMS Střední Čechy. Nenápadný rychlík Tomáš Pala z SMS Morava loni všechny překvapil ve třídě 85ccm, letos přestupuje do 125ccm Junior, tak uvidíme, jak se mu bude dále dařit. Loňský vicemistr ČR Dušan Drdaj bude opět bojovat o titul ve třídě MX2 Junior v barvách závodního týmu Yamaha Čepelák. Na startu se objeví i mnoho dalších ambiciózních jezdců ze zahraničí.

V Horažďovicích v sobotu ráno zavrčí první motorky už v 7:45 hodin, kdy začíná volný trénink třídy 85ccm, zahájení závodu bude ve 12 hodin.

Sdílet