Finále Mistrovství ČR v motoskijöringu v Dobřanech

Kdo jste byli na sobotním posledním závodě Mistrovství ČR v motoskijöringu „Orion Shiva KTM Cup 2017“ v Dobřanech v Orlických horách, určitě nám potvrdíte, že tak nádherné závody jste dlouho neviděli. Až do poslední chvíle se nevědělo, kdo bude mistrem. Navíc se opět přepisovaly různé historické tabulky. A jak to tedy v Dobřanech dopadlo?
Opět se potvrdilo, že dobřanských závodů se jezdci rádi účastní. Do závodu se přihlásilo v Mistrovství ČR 19 posádek (nejvíce v letošní sezoně). Kromě
Víti Marka jeli všichni, kteří v předchozích pěti závodech startovali. Milým překvapením byl návrat Romana Skalky, který v minulosti patřil k horkým kandidátům na mistrovské tituly. MČR jel naposledy v roce 2012, na dobřanské trati a v roce 2001 dokonce vyhrál. V historické tabulce bodů ze všech ročníků MČR si stále udržuje pátou příčku. Do MČR nově zasáhl také Tomáš Linek (SMX Racing Team Rudník) s lyžařem Tomášem Špačkem.
S napětím se očekávalo šest kvalifikačních jízd, ze kterých jezdci získávají bonusové body. Na závodiště „U hradu“ přišlo po obědě kolem tisíce diváků. A od první kvalifikační jízdy viděli velké motoskijöringové divadlo. Jezdci i jejich lyžaři předváděli na dokonalé trati s dostatečnou sněhovou vrstvou velké závody. V každé jízdě se urputně bojovalo o body. S velkým nasazením jeli Josef Mňuk s Filipem Langerem. Ze tří uchazečů o mistrovský titul na tom byli bodově nejhůře, a proto jezdili s velkým nasazením. Dvakrát vyhráli, jedenkrát byli druzí a výsledkem byla vyhraná kvalifikace a 3 body k dobru. Bratři Šrolerové se také snažili, z kvalifikace získali 1 bod za třetí místo. Vítězové kvalifikace tak snížili ztrátu na Šrolery na 8 bodů. Mohaupt s Hotovým byli v kvalifikaci pátí a ztráceli na Šrolery 6 bodů. Mohaupt musel jet na náhradní motorce, protože jeho nová Honda je po závažné poruše motoru z Chotčin v reklamaci. Boj o titul tak byl stále otevřený.
V kvalifikaci váleli Pavel Dvořáček se zkušeným lyžařem a trojnásobným mistrem ČR Petrem Čížkem. Byli dvakrát druzí a poslední jízdu vyhráli. Z kvalifikace si tak připsali na své konto 2 body za druhé místo. Po vyrovnaných výkonech senzačně postoupili z osmého místa přímo do finále Merganc s Moravcem na malé Yamaze 125. Pro mladého Jirku Mergance to bylo vůbec první finále v kariéře.
Do finále „B“ nastoupilo 10 dvojic. A byl to závod, jak se patří. Vždyť pouze nejlepší dvě dvojice mohly postoupit do finále „A“. Od startu nejlépe odjeli Černý s Rychtaříkem a 5 kol to vypadalo, že zopakují svůj výkon z Klášterce, kdy v B-finále zvítězili. Za nimi dlouho bojovala čtveřice jezdců Roušavý, Vitouš, Šmahel a Vetešník. Ale v šestém kole se vše změnilo. Na čele se objevil Vít Vitouš sledovaný Šmahelem a Vetešníkem. V 8. kole upadl Vetešník a byl tak z kola venku. Na vedoucí jezdce se dotáhl Skalka, který dokázal, že stále nic nezapomněl ze svého umění. Ke konci závodu se na čelo dostal Pavel Šmahel a poprvé postoupil do finále společně s Vitoušem. Mohutně finišující Roman Skalka dojel těsně za Vitoušem a obsadil tak celkové 11. místo.
Start finále „A“ zvládli nejlépe Josef Mňuk s Filipem Langerem. Dostali se do vedení a na čele si počínali docela suverénně. Klášterečtí bratři odstartovali jako třetí, pak se ale objevili až na 9. pozici. A to bylo pro ně zlé. V tom momentu by mistrovský titul získal Josef Mňuk se 100 body a Šroleři by měli bodů 95. V dalším kole se dozadu propadli další aspiranti na titul Mohaupt s Hotovým. Za vedoucím Mňukem se stále drželi výtečně jedoucí Dvořáček s Čížkem, kteří byli mohutně povzbuzováni dobřanským publikem. Šroleři se nevzdávali a snažili se postupovat dopředu společně s Mohauptem a Hotovým. Ale ve vyrovnaném finále to neměli jednoduché. Dostali se na 7. pozici, ale to stále na titul nestačilo. Na 3. pozici jezdili dlouho Fogl se Sabotou před Romanem Mňukem se Zdeňkem Langerem.
V sedmém kole Josef Mňuk na čele upadl. Než nasedl, byl na druhé pozici a vidina titulu se mu začínala vzdalovat. Na čele tak jezdili Dvořáček s Čížkem a udrželi se tam celá poslední čtyři kola až do konce. Zaslouženě vyhráli a zařadili se tak jako dvacátí do elitní skupiny vítězů závodů MČR v motoskijöringu. Petr Čížek tradičně předvedl divákům svůj triumfální vítězný průjezd cílem na jedné lyži. Ale bojovalo se i o zelený věnec za 3. místo. Nakonec byli úspěšnější Roman Mňuk se Zdeňkem Langerem, i když těsně před Foglem se Sabotou.
A to už se začalo horečně počítat. Jak Josef Mňuk, tak i Patrik Šroler, měli totiž po finále na svém kontě 97 bodů. Mistry tak muselo určit pomocné kritérium podle řádů – počet nejlepších umístění. A to na tom byli lépe klášterečtí bratři, kteří letos dvakrát vyhráli, kdežto Josef Mňuk pouze jednou. Tak takový dramatický závěr sezóny jsme určitě dlouho neměli. Bratři Šrolerové získali svůj v pořadí 4. mistrovský titul – stejně jako Bohuslav Svatoš s Radimem Novákem v dřívějších letech. Pro pořádek musíme uvést, že na jejich titulu se podílel i lyžař Filip Moravec. Filip jel v Dobřanech s Jiřím Mergancem, ale při závodě v Rudníku zaskakoval za Mirka Šrolera a body za čtvrté místo byly velice cenné. Patrik a Miroslav Šrolerové navíc po dlouhé době získali titul na dvoudobém stroji – posledním vítězem na „dvoutaktu“ byl v roce 2007 dobřanský Josef Švorc s lyžařem Josefem Drašnarem.

1. Pavel Dvořáček – Petr Čížek, SMX Racing Team Rudník, KTM 250 2T, 8:55,91
2. Josef Mňuk – Filip Langer, Mňuk Racing Team z.s., Yamaha 450 4T, 9:03,43
3. Roman Mňuk – Zdeněk Langer, Mňuk Racing Team z.s., Yamaha 450 4T, 9:07,38
4. Tomáš Fogl – Martin Sabota, SMK Klášterec nad Orlicí v AČR, Yamaha 450 4T, 9:10,13
5. Michal Plíhal – Josef Poul, SMX Racing Team Rudník, Suzuki 450 4T, 9:23,29
6. Lukáš Mohaupt – Václav Hotový, Orion Racing Team, Honda 450 4T, 9:23,29

Mistry se tak stali Šrolerové (97 bodů). Za nimi byli Josef Mňuk – Filip Langer (97 bodů), Lukáš Mohaupt – Václav Hotový (92 bodů), Roman Mňuk – Zdeněk Langer (81 bodů), Pavel Dvořáček – Petr Čížek (71 bodů) a Tomáš Fogl – Martin Sabota (67 bodů).
V Dobřanech se rozhodlo i o vítězi Orlického poháru pro hobby jezdce. I když se na první pohled zdálo, že vedoucí Kylar s Majvaldem mají velký náskok 15 bodů na Luxe s Fiedlerem, neměli to kunčičtí jezdci vůbec jednoduché. Do Dobřan přijelo 37 dvojic. Při takovém množství jezdců stačí jeden výpadek v kvalifikaci a vidina úspěchu je ta tam. 

 
A nakonec to tak skoro bylo. Kylar s Majvaldem vyhráli první jízdu, ale druhá jízda jim vůbec nevyšla, získali pouhých 5 bodů za 11. místo. Situaci nakonec zachránili v poslední sérii, body za 3. místo jim zachránily přímý postup z posledního 8. místa, a to ještě díky jednomu vítězství při shodě bodů s další posádkou. Ještě hůř na tom byli další favorité. Lux s Fiedlerem i Rous s Regnardem sice vždy 1x vyhráli, ale ostatní výsledky byly slabší a obě dvojice tak musely do finále „B“. A ještě hůře na tom byli Jerie s Rumlem, kteří v předchozích závodech pravidelně bodovali ve finálových jízdách. V Dobřanech získali pouhých 23 bodů, v kvalifikaci byli až 26. a na finálové jízdy se mohli jen dívat. Naopak suverénně si v kvalifikaci počínali Kavka se Sabotou, kteří vyhráli všechny své tři jízdy a byli tak největšími favority finálové jízdy „A“. Na dalších místech skončili překvapivě Kohl s Kohlem a Havlík s Knejpem.
Ve finále „B“ nedali svým soupeřům vůbec žádnou šanci Lux s Fiedlerem. Poslední postupové místo si vybojovali Kotouček s Dvořákem, pro které to tak byl letošní první postup do finále „A“. Postoupili těsně na úkor Rouse s Regnardem, kteří dojeli těsně za nimi.
Když nastoupilo všech 10 nejlepších dvojic na start sedmikolové finálové jízdy, měli už Kylar s Majvaldem Orlický pohár 2017 v kapse. Nejlépe odstartovali Lux s Fiedlerem před Kavkou se Sabotou. Obě posádky pak předváděly divákům zajímavý souboj. Ale v poslední zatáčce před cílem čtvrtého okruhu měly obě posádky mezi sebou kolizi a tím se do čela dostali Kylar s Majvaldem. Lux s Fiedlerem se brzy rozjeli, ale Kavka se Sabotou ztratili více jak polovinu okruhu. Lux s Fiedlerem jeli obdivuhodně. Vůbec jim nevadilo absolvování B-finále navíc. Dokázali si vybojovat zpět pozici na čele finále a závod tak vyhrát. 

1. Jindřich Lux – Vojtěch Fiedler, BV Racing, KTM 250 2T, 6:20,47
2. František Kylar – Tadeáš Majvald, Letohrad, Husqvarna 510 4T, 6:26,96
3. Oldřich Musil – Jaroslav Henych, Horní Město – Skály, Honda 450 4T, 6:32,36
4. Jan Havlík – Pavel Knejp, Holohlavy, KTM 300 2T, 6:33,52
5. Marcel Hock – Jonáš Berger, Jablonné nad Orlicí, Suzuki 450 4T, 6:46,04
6. Jiří Kavka – Pavel Sabota, SMK Klášterec nad Orlicí v AČR, Honda 500 2T, 6:57,53
Orlický pohár 2017 tak vyhráli zaslouženě Kylar s Majvaldem s 85 body. Na čele seriálu byli od prvního závodu a v roce 2018 by jim určitě slušela účast v MČR. Za nimi skončili další známí jezdci Lux s Fiedlerem (73 bodů) a Kavka se Sabotou (63 bodů).
Na závěr povedeného dobřanského závodu proběhlo v příjemně vytopeném „Dřeváku“ slavnostní vyhodnocení úspěšné sezóny 2017. Vyhlášeno a odměněno věcnými cenami bylo 5 nejlepších jezdců i lyžařů v MČR i v Orlickém poháru. Dále byl oceněn nejlepší pořadatel seriálu (AMK Dobřany), skokan roku (Pavel Dvořáček) i osobnost motoskijöringu (Josef Vašíček).

Letošní sezóna se určitě vydařila. Díky zimě se podařilo odjet všech šest plánovaných závodů, což je po předchozích špatných zimách úspěch. Všem závodníkům gratulujeme a obzvláště našim letošním mistrům.

Sdílet