Zpráva z druhého závodu Mistrovství ČR v motoskijöringu

Pořadatelem druhého Mistrovství ČR v motoskijöringu „Orion Shiva KTM Cup 2017“ byl dne 22. ledna 2017 SMX racing team Rudník. Na trati v blízkosti obecního úřadu připravili místní pořadatelé technickou trať s délkou 1 okruhu 550 m. Podobně jako před týdnem v Letohradě byla radost se podívat do plného parkoviště závodních strojů. Do MČR nastoupilo 15 elitních dvojic a do hobby závodu Orlického poháru dvojic 36.
Úspěšnou premiéru uvidělo kolem 1000 spokojených diváků, kteří i přes silný mráz sledovali závody až do konce a oficiálního vyhlášení výsledků. Závody měly spád, po celý odpolední program se mohli diváci stále dívat na rozjížďky nebo finálové jízdy a využívat občerstvení přímo na trati. Vydařené závody byly zakončeny tombolou.
Kvalifikační jízdy vyšly nejlépe loňským mistrům J.Mňukovi s F.Langerem. Jako jediní vyhráli dvě jízdy a jednou byli druzí a získali tak tři bonusové body do seriálu a možnost výběru startovní pozice. Dařilo se i kláštereckým jezdcům Šrolerovi s náhradním lyžařem Moravcem i Foglovi se Sabotou. Domácí příznivce určitě potěšili členové SMX Racing Teamu Rudník. Plíhal s Poulem postoupili do finále z pátého místa, Pavel Dvořáček s legendárním lyžařem Petrem Čížkem byli sedmí, když dokonce vyhráli poslední kvalifikační jízdu po dramatickém souboji s Patrikem Šrolerem.
Příliš se nedařilo Roušavému s Marešem, kteří minulý týden skončili těsně za stupni vítězů. V Rudníku museli, podobně jako další jezdci, do finále „B“. Z něho si dodatečný postup vybojovali navrátilci do MČR Marek se Špačkem a Zářecký s Mlynářem.
Podobně jako kvalifikaci ovládli finálovou jízdu „A“ Josef Mňuk s Filipem Langerem. Díky perfektnímu startu před sebe po celou jízdu nikoho nepustili. Za to o druhé místo byl velký boj mezi Mohauptem s Hotovým a Šrolerem s Moravcem. Těsně za nimi jezdili překvapivě Dvořáček s Čížkem, kteří byli milým překvapením rudnického závodu. Jednu chvíli se dostali i na druhou pozici, kam se brzy vrátili Mohaupt s Hotovým. Po výtečném výkonu je na stupně vítězů doprovodili Dvořáček s Čížkem, pro které to byl při jejich společné premiéře velký výsledek. 

1. Josef Mňuk – Filip Langer, Mňuk Racing Team z.s., Yamaha 450 4T, 10:01,58
2. Lukáš Mohaupt – Václav Hotový, Orion Racing Team, Honda 450 4T, 10:06,53
3. Pavel Dvořáček – Petr Čížek, SMX Racing Team Rudník, KTM 250 2T, 10:09,45
4. Patrik Šroler – Filip Moravec, SMK Klášterec nad Orlicí, Beta 300 2T, 10:27,44
5. Vítězslav Marek – Tomáš Špaček, Cermen Racing Team, KTM 350 4T, 10:29,28
6. Zdeněk Vetešník – Jaroslav Procházka, SMS Pardubice, Honda 250 2T, 10:37,54

Po dvou závodech je v tabulce seriálu Mistrovství ČR na čele Patrik Šroler s 38 body. Za ním jsou Josef Mňuk (35 bodů) a Tomáš Fogl (26 bodů).
Divácky zajímavý byl i závod hobby jezdců v Orlickém poháru. Zde si už od kvalifikačních jízd vedli nejlépe Jiří Hendrych s Josefem Novotkou. Vyhráli všechny své tři kvalifikační jízdy i jízdu finálovou, i když v ní se dostali na čelo až několik kol před cílem, když válčili s Luxem s Fiedlerem. Jako třetí skončili nakonec zaslouženě skoro domácí jezdci Jerie s Rumlem. Příliš se ve finále nedařilo úspěšným jezdcům z minulého týdne Kylarovi s Majvaldem ani Kavkovi se Sabotou.

1. Jiří Hendrych – Josef Novotka, Jilemnice, Suzuki 450 4T
2. Jindřich Lux – Vojtěch Fiedler, BV Racing, KTM 250 2T
3. Martin Jerie – Roman Ruml, Jilemnice, Kawasaki 250 2T
4. Martin Lux – Tomáš Lux, SMK Klášterec nad Orlicí, Husqvarna 450 4T
5. Oldřich Rous – Petr Regnard, SMK Klášterec nad Orlicí, Husqvarna 360 2T
6. Tomáš Borovička – Pavel Beránek, Praha, Suzuki 250 4T

Motoskijöringový seriál „Orion Shiva KTM Cup 2017“ pokračuje již příští víkend, kdy jsou naplánovány dokonce dva závody. V sobotu 28. ledna 2017 se pojede v severomoravském Horním Městě u Rýmařova a v neděli 29. ledna 2017 na slavné trati v Klášterci nad Orlicí.

Sdílet