Podzim a mlhová světla

S nástupem podzimu se častěji řidiči na silnicích setkají s mlhou, zejména v ranních hodinách. Jaká jsou pravidla a podmínky použití mlhových světel?
Vozidla na českých silnicích jsou povinně vybavena zadní červenou svítilnou/svítilnami do mlhy a volitelně pak mohou být vybavena mlhovými svítilnami vpředu. Ať již z výroby, nebo dodatečně. Přední i zadní mlhové svítilny musí být homologované pro provoz na pozemních komunikacích.
Jaká jsou pravidla pro jejich použití?
Mlhová světla řidič používá za mlhy, sněžení nebo hustého deště. V praxi je zapněte v případě, že nevidíte zadní světla před vámi jedoucího vozidla. Pozor, zatímco zadní světla do mlhy v případě mlhy, hustého deště či sněžení zapnout musíte (ukládá to zákon o provozu na pozemních komunikacích), v případě předních je to na volbě řidiče. Přední mlhovky širokým světelným kuželem osvětlují bezprostřední prostor před vozidlem.
Pozor, zvažte vždy pečlivě užití mlhových světel. Jejich užití jen za ranního oparu, při obyčejném mrholení a podobně nepřispívá bezpečnosti provozu, ale právě naopak. Těmito světly můžete oslňovat řidiče jak vpředu, tak za vámi. Při stání v kolonách je nepoužívejte. Stejně tak jejich svícení ve dne např. na motocyklech, které začínají mlhovkami být také vybaveny, sice může v provozu např. na motocykl lépe upozornit, avšak policisté pak mohou za toto nesprávné užití mlhových světel uložit řidiči pokutu. 

Sdílet