91. ročník Šestidenní – první den

Fanoušci endura se konečně dočkali, ve Španělsku naostro začal 91. ročník Šestidenní.
První den byl mezi jednotlivci nejrychlejší Ital
Giacomo Redondi na Hondě třídy E2, skvělý výkon ale předvedl i český
jezdec Jaromír Romančík. Člen našeho World Trophy Teamu se neustále zlepšoval a nakonec dokonce vyhrál na posledním testu.

Start do prvního dne byl ve čtvrt na devět ráno. Pokud by se startovalo v osm, jezdci by na trať vyjížděli za svítání. Nebe bylo bez mráčku, ale na Španělsko bylo z rána docela chladno. Jezdci si deset minut před svým stanoveným startovním časem vyzvedli své stroje z uzavřeného parkoviště, přidělali si startovní časy a již trpělivě čekali, až přijde jejich čas a oni se postaví na start této nejprestižnějšíí endurové soutěže.

Jako první vyjel na trať Australan Lachlan Stanford (Husqvarna), z enduráckého Mistrovství světa známý Ital Manuel Moni (TM) a Němec Tilman Rause (KTM). Prvním českým jezdcem, který vytlačil svoji motorku na startovací rampu, byl Patrik Markvart s číslem 51 v čase 8:16 hodin. O chvíli později se vydali do první etapy Jaromír Romančík s číslem 52 a Jiří Hádek s číslem 53. Poslední z českého World Trophy Teamu se vydal na první porci kilometrů s číslem 50 na motocyklu Ondřej Helmich

Juniorský trophy tým otevřel benjamínek týmu Robert Fridrich číslo 55, kterému je 15 let a bude to jeho první start na Šestidenní. Sedm minut po něm se vydal na trať Adolf Živný, který již jednu Šestidenní v dresu české reprezentace absolvoval. Smolný start měl loňský rok na ISDE v Košicích Martin Kulhánek, teď si dává reparát zde ve Španělsku. 
Na jezdce čekala porce 314 kilometrů – dva okruhy s šesti měřenými testy a šesti časovými kontrolami. Podle slov najíždějícího jezdce Maurizia Micheluze na účastníky nečekal žádný těžký terén. Vše se jelo po šotolinových, lesních a asfaltových cestách, sem tam na jezdce čekalo vyschlé řečiště.
Američan Kailub Russell, jedoucí prostřední kategorii E2, si vedl skvěle i na druhém testu, rychlejší byl pouze Ital Giacomo Redondi na Hondě. Z Čechů byl na 53. pozici zaznamenán Romančík se ztrátou 30 sekund. Ten ale zazářil na třetím testu šestým místem celkově (o jedno před Kailubem Russellem) a pouze čtyřsekundovým odstupem na prvního (opět Redondi), skvěle se předvedl 25. místem i Ondřej Helmich z českého World Trophy Teamu. Jeho ztráta na vítězného jezdce činila pouhých devět sekund. A Romančík, který je jinak skvělý motokrosař a účastník Velké ceny České republiky v Lokti v rámci mistrovství světa, dokončil se svou KTM den fantasticky. Ve čtvrtém testu skončil desátý (opět jedno místo před Russellem), v pátém sedmnáctý a ten poslední dokonce vyhrál. Celkově mu to vyšlo za celý první den na 20. místo v hodnocení jezdců bez rozdílu tříd a ve své třídě E2sen je na 9.místě
Druhý nejlepší výkon z Čechů dnes předvedl Romančíkův kolega z World Trophy Teamu Helmich, který se umístil v šesté desítce a ve třídě E3 na místě dvanáctém. Dobře si vedl i Patrik Markvart, který je v hodnocení pár míst za ním. 

Pár slov jezdce Patrika Markvarta
Dnes ráno v 8:16 odstartovala má 5. ISDE. Startoval jsem v druhé minutě mezi nejlepšími jezdci světa!
Ráno byla opravdu velká zima a nebylo jednoduché se… zahřát. Na prvním enduro testu jsem přehlídl v prachu kámen a upadl jsem dlaní na další. Od té doby jsem se nemohl dostat do tempa a měl jsem ze všeho velký respekt. Trať je velice prašná a už velice rozbitá. Po dnešku nejsem spokojen z výsledkem. Udělal jsem mnoho chyb a těch se musím vyvarovat. Nyní čekáme na výsledky státu, tak uvidíme. Zítra je další den tak se do toho opřu
Poslední jezdci klubových týmů dojíždějí až v 19,30 hodin, takže si na výsledky zřejmě budeme muset ještě dlouho počkat.
Avšak podle neoficiálních výsledků je to takto: Unofficial Trophy after Day 1: 1. USA. 2. Italy 55 sec 3. GB 1:23 4. Spain 2:03
5. Port 6. Austria 7. Czech 8. Sweden 9. Germany 10. Estonia 11. Pol 12 Chil

Sdílet