Čtyřkolky

Čtyřkolky se staly nedílnou součástí náplně volného času mnoha příznivců motorismu a i pracovním nástrojem lesáků, zemědělců a podobně.
Čtyřkolka se řadí dle zákona č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, podle vyhlášky č. 341/2014 Sb., o schvalování technické způsobilosti vozidel, příloha č. 18, mezi motocykly – kategorie L. Přesněji do tzv. kategorie LB (lehká čtyřkolka), nebo LE (čtyřkolka). Podle obsahu motoru, výkonu motoru a hmotnosti se pak posuzuje, jakou kategorii řidičského průkazu musí řidič mít. Ve stručnosti, pro čtyřkolky do 15 kW a max. 400 kg postačuje ŘP sk. A, nebo sk. B1. Pro výkonnější čtyřkolky je nutno být držitelem skupiny B. Proto, ačkoliv je čtyřkolka zařazená v kategorii „motocykl“, na její řízení postačuje řidičský průkaz skupiny B (mimo čtyřkolky s obsahem do 50 ccm, s jiným než spalovacím motorem do max. 4 kW a max. rychlostí 45 km/h).
Řidič čtyřkolky musí dodržovat pravidla a omezení stejně jako motocyklista.
Řidič čtyřkolky (a spolujezdec) nesmí za jízdy kouřit, musí mít řádně na hlavě upevněnou přilbu, chránit si zrak a spolujezdec nesmí na čtyřkolce sedět bokem. Řidiči čtyřkolek často vyjíždějí na svých strojích zdolávat terén mimo pozemní komunikace, na připravených tratích, v pískovnách, lomech nebo polních cestách. Avšak i zde by měli dodržovat bezpečnostní pravidla, být vybaveni ochranou přilbou a nepřeceňovat své dovednosti.

Sdílet