Tisková konference na téma Bezpečnost při rally

Jenom bezpečná rally je dobrá rally

(Praha 11. 2. 2016) Autoklub ČR neustále zlepšuje bezpečností pravidla při pořádání motoristických sportovních podniků. Kromě pravidel pro traťové komisaře bylo vytvořeno rovněž Desatero diváka, které zábavnou formou ztvárnil kreslíř Petr Urban. Rovněž byl natočen bezpečností klip a to ve spolupráci s našimi předními soutěžními jezdci, který bude součástí masivní kampaně na sociálních sítích před zahájením nové sezóny 2016.

Cílem autoklubu je zajistit co nejvyšší bezpečnost při pořádání automobilových a motocyklových závodů. 

Po nešťastné události v Lopeníku prošetřoval Autoklub ČR dodržení bezpečnostních pravidel na této rally. Musíme znovu konstatovat, že vše probíhalo v souladu s Mezinárodními a Národními sportovní řády. Pořadatel rally v Lopeníku zajistil vše podle platných regulí. To co se v roce 2012 událo, je tragédie, ale nešlo o selhání systému. 

Stoprocentní bezpečnost při žádné lidské činnost nejde zaručit. Autoklub ČR i jednotliví pořadatelé automobilových rally se snaží minimalizovat veškerá rizika, proto pokračujeme v zavádění nových bezpečnostních opatření. 

“Lopeník” měl a má vliv na pořádání rally. Obce nyní mají obavy povolovat provozování rally na jejich území. To bohužel tento sport velmi poškozuje. Ministerstvo vnitra ve spolupráci s Policií ČR, Autoklubem ČR a Ministerstvem dopravy vydalo manuál pro obce, který jim jasně říká, co pořadatel musí splnit a zajistit v návaznosti na povolení automobilového či jiného sportovního podniku v jejich katastru. Pořadatelé těchto sportovních podniků zároveň komunikují s obecními úřady a prezentují veškerá bezpečnostní opatření. Využívají se všechny prostředky dostupné v dané obci, jako je místní rozhlas, internetové stránky, místní kabelová televize, obecní občasníky k informování o akci a ke sdělení připravených bezpečnostních opatřeních. 

Motoristický sport je po fotbale a hokeji třetí nejsledovanější sport v České republice. Neměli bychom ho potlačovat a dávat mu nálepku “nebezpečný sport”. Každý sport je nebezpečný a je jen na každém z nás, abychom odpovědností sami k sobě minimalizovali riziko nešťastných událostí. 

Odkaz na Bezpečnostní video pro diváky rally ZDE.

Sdílet