Zlatá přilba 2015 je za námi

S velkým sportovním úspěchem skončil letošní závod o Zlatou přilbu 2015. Pardubický plochodrážní klub uspořádal opět ve dnech 18. – 20. září unikátní svátek ploché dráhy. 

Není ve světě závod, ve kterém by na startu bylo tolik jezdců a i počet třicet dva rozjížděk ve kterých se rozhoduje o vítězi je unikátní. Navíc se na plochodrážním stadionu ve Svítkově uskutečnil v pátek závod o Zlatou stuhu juniorů (mimochodem také nejstarším volném juniorském závodu světa) ve kterém startovalo 24 jezdců a 12 jezdců na motocyklech o objemu do 250 ccm a bojovalo v takzvaném Jawa cupu. Sobotní finále Mistrovství světa, které se uskutečnilo v Pardubicích po sedmé a přivedlo na start 18 jezdců. Pozorný čtenář tak jistě už spočetl, že v Pardubicích o víkendu závodit celkem 92 jezdců i s náhradníky v celkem devadesáti jízdách. To je něco co si nedovolí nikdo na světě. 

Nejsledovanější je samozřejmě závod o Zlatou přilbu. Tu vyhrál Chorvat Jurica Pavlic, když po pět a půl kola vedoucí Polák Patrik Dudek měl v posledním kole defekt motocyklu. V neděli se představila ve Svítkově tak kvalitní startovní listina, že jen famózní výkon některého z českých jezdců by mohl ukončit čekání na vítěze z domácích luhů a hájů. Bohužel výborný výkon Zdeňka Holuba stačil „jenom“ na místo jedenácté. 

Titul mistra světa v kategorii juniorů ukořistil Polák Bartosz Zmarzlik, Zlatou stuhu vyhrál Australan Max Fricke a Jawa cup nejmladších jezdců vyhrála dvojice složená s Kennetha Jürgensena z Dánska a Brita Kyle Bickleye. 

Závody navštívilo během všech tří dnů více jak sedmnáct tisíc diváků

Sdílet