Tisková konference k připravovanému závodu Zlatá přilba

V Praze na půdě Autoklubu České republiky se ve čtvrtek sešli pořadatelé z AMK Zlatá přilba Pardubice v AČR s novináři, aby je seznámili s přípravami na vrcholný závod plochodrážní sezóny o Zlatou přilbu, který se uskuteční ve dnech 18.- 20. září.

V Pardubicích se od roku 1929 koná motocyklový závod na ploché dráze Zlatá přilba. V současnosti je nejstarším pravidelně pořádaným závodem tohoto druhu na světě. Každoročně láká do hlediště stadionu ve Svítkově více jak deset tisíc příznivců, kterým nabízí atraktivní podívanou na šestici jezdců jedoucích bezmála stokilometrovou rychlostí po ovále na strojích, které nemají brzdy. Na hlinitopísčitém povrchu se představí opět mnoho jezdců absolutní světové špičky bojujících o ve světě ceněnou trofej. Proti nim stojí nejlepší domácí jezdci, kteří  však čekají na úspěch od roku 1996, kdy naposledy vyhrál český jezdec. Tak těžké je se zde prosadit, tak kvalitní jezdí do Pardubic konkurence.

V předvečer slavného plochodrážního závodu o Zlatou přilbu se v sobotu uskuteční poslední finálový závod mistrovství světa v kategorii jezdců do 21 let. Na zdejší dráze se tak stane již po sedmé v historii tohoto šampionátu. Pardubice jsou nejčastějším místem, kde se o tituly v této kategorii bojuje. Nejvyšší divácká návštěva ze všech závodů těchto šampionátu je tím nejlepším vysvědčením.

Součástí slavného závodu je také páteční vložený závod juniorských nadějí, nazvaný Zlatá stuha. Letos již 41. ročník. Také tento závod se pyšní přídomkem nejstarší mezinárodní plochodrážní závod juniorů na světě a je starší než samo mistrovství světa v této kategorii. I v tomto závodě se již představilo mnoho budoucích světových šampiónů. 

Během pardubického plochodrážního víkendu se ve Svítkově představí také jedna z nejmladších plochodrážních kategorií ve třídě do 250 ccm. Uskuteční se závod dvoučlenných národních družstev v závodě, který nese jméno továrny v Divišově, která je promotérem tohoto závodu.

Sdílet