MS juniorů v motocrossu ve španělském El Molar

Ve Španělském El Molar se ve dnech 17. – 18.7.2015 konalo MS juniorů v motocrossu. V nabyté konkurenci nejlepších jezdců ze čtyřiadvaceti zemí světa se naši junioři neztratili. Nejlepší čas při sobotním tréninku předvedl ve třídě 65 ccm Radek Větrovský a ve třídě „85“ skončil na druhé pozici Petr Polák.
Kvalifikaci třídy „65“ ovládl Maďar Kovács. Radek Větrovský obsadil třetí místo a Martin Venhoda šesté.
Ve třídě „85“ byl nejrychlejší Strubhart z Francie. Petr Polák se ztrátou 1.43 sekundy skončil šestý, Jiří Matějec osmnáctý a Daniel Stehlík skončil po těžkém úrazu devatenáctý. Radim Kraus se ztrátou 5.96 sekundy na prvního dojel čtyřicátý. Ve třídě „125“ se ve skupině „A“ kvalifikoval Jakub Terešák jako šestnáctý a Ladislav Kolaja byl dvacátý sedmý. Ve skupině „B“ se kvalifikoval Martin Vondrášek devatenáctým časem. 

Do nedělních bojů čeští reprezentanti nastupovali s maximálním odhodláním nechat na trati všechno a bojovali skutečně jako lvi.
První jízdu třídy „65“ s náskokem šestnácti sekund vyhrál Holanďan Karssemakers před Kovácsem z Maďarska. Náš Radek Větrovský měl hned v prvním kole pád, ale skvělou stíhací jízdou dojel na šestém místě. Martin Venhoda nebyl v neděli úplně ve své kůži, ale dřel a protnul cíl jako sedmý.
V druhé jízdě odstartoval Radek Větrovský kolem pátého místa, ale za dvě kola byl druhý a až do konce tvrdě dotíral na prvního Karssemarkerse z Holandska. Martin Venhoda skončil šestý. Po součtu obou jízd Radek Větrovský obsadil pódiové třetí místo a Martin Venhoda šesté.

Ve třídě „85“ neměl Polák zrovna ideální start a po kolizi se po prvním kole ocitl na třicátém pátém místě. Bojoval a tvrdě postupoval dopředu. V cíli mu patřilo jedenácté místo. Vyhrál Holanďan Dankers. Rakušan René Hofer, který startuje v českém mistrovství, skončil třetí. Jirka Matějec dojel dvacátý čtvrtý a Daniel Stehlík dvacátý sedmý.
Ve druhé jízdě odstartoval Petr Polák kolem pátého místa, ale za tři kola již vedl a suveréně ujížděl svým soupeřům. Bohužel nefunkční zadní brzda přinutila Petra zpomalit a tak se z vítězství radoval Francouz Strubhart. Jiří Matějec projel cílem dvacátý druhý. Celkově dojel Petr Polák na skvělém čtvrtém místě. V tak velké konkurenci je to obrovský úspěch! Jiří Matějec skončil dvacátý sedmý a Daniel Stehlík třicátý sedmý.
Honza Froněk to okomentoval: “ Máme tři reprezentanty, kteří dokáží s přehledem bojovat o absolutní umístění se světovou špičkou. Francouzi, Belgičané, Holanďané nám takovou kvalitu mohou jen závidět.“

Ve třídě „125“ se v konkurenci jednašedesáti jezdců dokázali kvalifikovat Jakub Terešák a Martin Vondráček. První jízdu vyhrál Francouz Renaux. Jakubu Terešákovi se nedařily starty. Skončil na dvacátém druhém místě a Martin Vondráček třicátý. Vítězství v druhé jízdě opět patřilo Renauxovi. Jakub Terešák bojoval a dojel na velmi slušném osmnáctém místě. Martin Vondrášek byl pak třicátý šestý.
Po celkovém součtu výsledků všech kubatur se mistry světa stali Francouzi před Velkou Británií a Australany. Našim juniorům patří osmá příčka a velké poděkování za skvělou reprezentaci Autoklubu a České republiky. 

Sdílet