Je nutné jezdit na zimních pneumatikách až do konce března i za současných vysokých teplot?

Je nutné jezdit na zimních pneumatikách až do konce března i za současných vysokých teplot? Nehrozí v případě přezutí na letní gumy pokuta?

Za nepoužití zimních pneumatik teď už zřejmě nikdo pokutu nedostane; podle zákona jsou zimní pneumatiky povinné jen pokud je na silnici sníh, led nebo námraza. Zákon nebere v úvahu venkovní teplotu – že při nižších teplotách letní pneumatiky tvrdnou a jízda s nimi je nebezpečná, a to i na suché vozovce.

V současné době je sice během dne teplo, ale noční a ranní teploty jsou nízké a vozovky zůstávají stále studené. To vyžaduje, aby motoristé s přezouváním na letní gumy ještě počkali. Nemusí se bát přílišného opotřebení měkčích zimních pneumatik, to se projevuje až při vyšších teplotách nad 20°C.

Nízké teploty vozovek jsou zvláště nebezpečné pro motocyklisty. Jejich pneumatiky na prochladlých silnicích „nedrží“ tak jako v letních měsících. Měli by tomu přizpůsobit svoji jízdu.

Ovšem ani odhodlání některých řidičů, že budou jezdit na zimních pneumatikách celý rok, vůbec není správné. Kromě aspektu vyššího opotřebení zimních gum při letních teplotách a vyšší spotřeby je zde podstatná skutečnost, že na zimních pneumatikách v létě má auto delší brzdnou dráhu a zhoršené ovládání.

Z hlediska životnosti pneumatik, spotřeby pohonných hmot, a zejména z hlediska jízdních vlastností a bezpečnosti je velmi důležitý správný tlak v pneumatikách. Nesprávný tlak v pneumatice způsobuje její poškození, zrychluje opotřebení dezénu, zvyšuje spotřebu pohonných hmot a nebezpečně mění jízdní vlastnosti vozidla.

Sdílet