Jak mám na dálnici uvolnit cestu vozům s modrým majákem?

Objeví-li se v provozu vozidlo se zapnutým modrým majákem, jde o vozidlo s právem přednostní jízdy. Nejčastěji to bude sanitka nebo vozidlo policie, hasičů, poruchové služby plynařů, mohou to také být např. auta prezidenta republiky nebo členů vlády, ale také třeba Svazu záchranných brigád kynologů České republiky aj. Výčet těchto vozidel je dán příslušným nařízením vlády. Řidiči ostatních vozidel musí zmíněným vozidlům s právem přednostní jízdy umožnit bezpečný a plynulý průjezd, případně i zastavit tak, aby vozidlům se zapnutým modrým majákem nepřekáželi.

Vozidlo se zapnutým modrým majákem může (ale nemusí) používat zvuková výstražná znamení. Pokud však je vozidlo sice vybaveno modrým majákem, ale tento maják nemá zapnutý, nejde o vozidlo s právem přednostní jízdy, tzn. že neplatí pro něj žádné výhody či úlevy.

Na dálnici a silnici pro motorová vozidla s dvěma jízdními pruhy v jednom směru umožní řidiči průjezd vozidla s právem přednostní jízdy tak, že vytvoří průjezdný volný pruh aspoň 3 m široký mezi sebou. Tzn. že z pravého jízdního pruhu zajedou co nejvíce vpravo (případně až na krajnici), z levého co nejvíce vlevo.

Jsou-li v jednom směru tři a více jízdních pruhů, ti z pravého pruhu zajedou co nejvíce vpravo (případně i na krajnici) a vozidla ze středního pruhu (případně ze středních pruhů) a z levého pruhu zmenší mezery mezi sebou, tzn. „natlačí“ se doleva. Volný jízdní pruh pro sanitku apod. bude tedy ten druhý zprava. 

Sdílet